326

З а първи път в новата ни история е разкрита група за шпионаж, съобщиха от прокуратурата. Бивш ръководен кадър на военното разузнаване е арестуван като лидер на групата, разбита от прокуратурата и ДАНС, съобщи Сийка Милева, говорител на главния прокурор, цитирана от NOVA.

Мащабна акция срещу изнасянето на секретна държавна информация

„Разследването е от особено значение за българската национална сигурност и тази на НАТО и другите ни партньори.

Случаят е без аналог в новата ни история.

Българските граждани могат и трябва да се гордеят със службите”, заяви на брифинг главният прокурор Иван Гешев. „Ние не мразим никоя чужда държава, но трябва и сме длъжни да защитим България”, добави той.

Ръководител на групата руски шпиони у нас е бивш ръководен кадър на Служба „Военно разузнаване”

към министъра на отбраната, който условно ще наречем „Резидент”, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Тя уточни, че той е завършил военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва към ГРУ. Милева допълни, че ръководителят на групата впоследствие става и преподавател по дисциплини с оперативна насоченост в служба „Военно разузнаване”. Неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа. За тази цел той е вербувал лица, които във връзка със служебните си задължения са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС. Сийка Милева допълни, че в групата е участвала и съпругата на резидента. Тя има руско и българско гражданство.

„Същата се е ползвала с доверие на руските дипломати, акредитирани у нас. Играла е ролята на посредник между Резидента и служител на Посолството на Руската федерация, като е предавала информация и парични средства. Документирани са разговори между нея и Резидента, както и нейни посещения в Посолството на Руската федерация в София.

От Прокуратурата пуснаха записи

с разговори между Резидента и неговата съпруга, както и видеоклип, в който тя посещава руското посолство в столицата.

Другите участници в групата са били изключително подготвени: военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности. Тяхната роля е била да събират и да предоставят нерегламентирано на Резидента класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, като са имали разрешение за достъп до нея.

Част от вербуваните лица са били обучавани от Резидента в оперативно майсторство.

Първият участник в групата е ръководен кадър от системата на Министерство на отбраната. Неговите основни задължения са били планиране и бюджет на ведомството.

Вторият участник е действащ служител във „Военно разузнаване”. Професионалните му задължения са свързани с изготвянето на информация по линия на противодействие на хибридните заплахи и рискове, включително от Русия.

Третият участник също е действащ служител на „Военно разузнаване”, който във военната си кариера неколкократно е бил изпращан на мисии в състава на българските военни контингенти зад граница.

Четвъртият участник е вече бивш служител на „Военно разузнаване“, като е бил командирован зад граница като секретар, военно аташе и аташе по отбраната. Към настоящия момент той е директор на Регистратура на класифицирана информация към Народното събрание.

Сийка Милева уточни, че

Резидентът е провеждал регулярно конспиративни срещи с участниците в групата

по време на вечери в ресторанти, спортни тренировки, на обществени места или в личния му автомобил. „Срещите се провеждали всеки месец на предварително уговорени дата, час и място, като се уговаряли и резервни дати и места”, посочи тя.

Информацията, представляваща държавна тайна, била предавана на Резидента, който изплащал възнаграждения в различна валута. Сумите били предавани в пликове.

В резултат на извършените действия по разследването към наказателна отговорност са били привлечени шест лица.

Спрямо тях са повдигнати обвинения за престъпления по чл.104, ал.1 от НК (шпионство в полза на чужда държава). Спрямо пет от лицата са повдигнати обвинения за престъпление и по чл.109, ал.2 от НК (участие в група за извършване на престъпления по глава I), а по отношение на едно лице - ръководителя на групата, за престъпление по чл.109, ал.1 от НК, се казва в прессъобщение от прокуратурата.

Спрямо пет от лицата от наблюдаващия прокурор е постановена мярка „задържане за срок до 72 часа“ по чл. 64, ал.2 от НПК, и ще се извърши преценка относно внасяне на искане за тяхното постоянно задържане под стража. Спрямо едно лице, което съдейства изцяло на разследването, е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“.

Военно-апелативният прокурор Елин Алексов обясни, че групата действала дълго време, и че задържаните ще бъдат обвинени в престъпления срещу републиката. Групата събирала технологични и военни тайни и така увредила държавния интерес. Един от участниците в групата опитал да избяга вчера при арестите, но бързо бил заловен близо до руското посолство.

Гешев направи първи коментар по случая в Twitter.

Той поздрави всички, които работят, за да защитят интересите на България и сподели цитат на генерал Иван Колев, който гласи:

"Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!“

Министерството на външните работи на Република България приветства съвместната работа на Прокуратурата, ДАНС, служба "Военно разузнаване" и МВР по разкриването за поредния случай на събиране на информация, представляваща държавна тайна, в полза на Руската федерация, се посочва в съобщение на МВнР, цитирано от БТА.

Не за първи път сме свидетели на действия на чужди посолства, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, и определяме тези случаи като недопустими, заявяват от външното ни министерство. МВнР ще продължи да действа съгласно утвърдената международна практика при установяването на такива случаи.

Към настоящия момент в Народното събрание не е постъпвала официална информация от компетентните органи за участие на служител на институцията в група за шпионаж.

Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание по повод изнесена от прокуратурата информация на пресконференция, състояла се днес.

Руското посолство също засегна темата в официална позиция: 

"В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна.

Според изявленията по време на днешния брифинг на Прокуратурата на Република България, разследването по отношение на задържаните на 18 март т.г. лица, обвиняеми в шпионаж в полза на чужда държава, още не е завършено. Разчитаме, че до решението на съда по това дело спекулациите относно уж причастността на Русия към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени.

Изхождаме от това, че съдебното разследване ще бъде проведено на деполитизирована, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство", се заявява в позицията, публикувана в официалната Фейсбук страница на руското посолство у нас.

Членовете на групата, обвинени в шпионаж, са събирали основно информация за проектите за модернизация и повишаване на бойната способност на българската армия, каза днес във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БТА.

Той уточни, че в нея са участвали 6-7 души, които са били под наблюдение от близо половин година. Каракачанов изказа специални благодарности на експертите от Военното разузнаване, ДАНС и прокуратурата. По думите му това не е първият случай, когато чужда държава се опитва да събира информация, свързана с нашата национална сигурност, но контролът на контраразузнавателните служби у нас винаги е бил много добър. За интереса към армията Каракачанов посочи, че се е засилил, след старта на проектите за модернизация както на флота, така и на авиацията.

Министърът уточни, че е установено какъв обем информация е минавал през задържаните. Според него непоправими щети не са нанесени. Една част от хората, участвали в групата, са в пенсионна възраст, бивши служители на военното министерството.

Според министъра този, който най-вероятно е бил ръководителят, е използвал бившето си служебно положение и познанството си с останалите. Тепърва досъдебното производство ще изясни дали има някой от групата, който е работил под заблуда или всички са действали съвсем умишлено, посочи министърът. Той уточни, че само двама от хората са действащи служители на министерството, които са заемали не много високи постове, по-скоро на ниво отдел.

Тези, които са под пагон, ще бъдат изправени пред военен съд, допълни Каракачанов. Той припомни още, че предвидените в българското законодателство наказания за държавна измяна и за шпионаж в полза на друга страна, са изключително тежки

Коментари 326
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

326 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 38 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 44 минути

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 4 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 5 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 6 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 6 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 7 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 8 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 8 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 8 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 9 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба