1

„15 човека са загубили живота си. Това за мен е подигравка”, така коментира оправдателните присъди за трагедията в завод „Миджур” Димитър Димитров, баща на загиналия през 2014 г. в Михаил.

Във вторник окръжния съд във Видин отсъди, че всички обвиняеми за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом са невинни, съобщава NOVA.

Цял цех е сринат при взрива в Горни Лом, МВР не дава информация за жертвите

1,5 г. след взрива в Горни Лом: Четирима обвинени

Официално: 15 жертви на взрива в цеха в Горни Лом

„Прокуратурата насочи усилията си да обвини хора, които нямат абсолютно нищо общо със случилия се трагичен инцидент. Причината за аварията трябва да се търси другаде”, заяви собственикът на завода Валери Митков, който е един от обвиняемите и загуби собствения си син при взрива. Той подчерта, че избухване на една или две мини няма как да доведе подобна трагедия.

„Естеството на обвинителния акт не предвещаваше нищо по-добро, въпреки че бяха назначени голям брой експертизи, които не доказват съпричастността на обвинените към взрива. Трябваше да се търси проблема с вноса на тези мини”, смята Димитров.

По думите му на територията на завода в момента се намират около 190 000 мини, които не са утилизирани и „са бомба със закъснител”.

„Тези мини трябва да бъдат унищожени от държавата”, заяви Димитров. Той подчерта, че експертизите са показали наличие на множество нарушения на нормите на безопасност при работата на завода, сред които това, че са допуснати две различни производства в рамките на един цех.

„Аз съм дал дума пред паметта на сина ми, че ще търся истината каквато и да е и каквото и да ми струва”, каза Димитров.

„В България правосъдие трудно се раздава, особено на хора, които са по високите етажи на властта”, посочи той. Но добави: „Правосъдие се раздава не само в България. Ако е необходимо, смятам да стигна и до Европейския съд. Хора от високите етажи на властта имат участие във вноса, износа и трансфера на тези мини. Това, че сме загубили една битка, не значи, че сме загубили войната. Искам да се накажат виновните, не искам да се наказват невинни”.

Кметът на Чупрене Ваньо Костин коментира, че съхраняваните на територията на закрития завод близо 200 хил. мини може да бъдат върнати обратно на Гърция. Той подчерта, че местните хора са притеснени, но няма какво да направят, защото не могат да напуснат родните си къщи. Според Костин единствено държавата може да реши проблема.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@