42

С лужители на Община Бургас предотвратиха продажбата на 14-годишно дете зад граница. Случаят е разплетен в териториалната дирекция в комплекс “Меден рудник”, съобщи DarikNews – Бургас.

Там

ромско семейство от квартал „Акациите” отвело дъщеря си, за да ѝ бъде изваден нов акт за раждане.

Обяснили, че оригиналния документ, необходим за удостоверяване на родителските права, а и при пътуване в чужбина, е изгубен.

Поведението на фамилията се сторило подозрително на служителите на отдела за административно обслужване. Те използвали момент, когато детето останало само за кратко, за да разговарят с него. И тогава

момичето споделило, че ще бъде изведено във Франция против волята му.

Директорът на Център за административни услуги „Възраждане” Магдалена Манолова директно сигнализирала в районното полицейско управление. В разговора си със служителите на реда обяснила, че е необходимо да се действа бързо.

Патрулните коли и разследващите екипи пристигнали за по-малко от 10 минути. През цялото време Манолова е поддържала връзка с тях. И докато ромското семейство настоявало администрацията да действа по-бързо, за да получат документа, общинските служители правили всичко възможно, за да забавят процедурата.

При последвалата акция са задържани няколко души.

Сред тях и пътуващите в микробус, паркиран пред районното кметство, които наблюдавали ситуацията през цялото време.

Оказва се, че ромска фамилия платила 1500 лв. капаро за невръстната булка. Семейството заминало за Франция, припечелвало добре в чужбина и майката решила, че е време да се купи булка за 17-годишния ѝ син. Със задачата да избере най-красивата се заела каката на момчето, пише DarikNews.bg.

След месеци на търсене се спряла на 14-годишното момиче от Бургас. Препоръчало го собствената му сестра. Любопитните детайли станаха известни, след като служителите в Община Бургас осуетили опита за продажба на девойката.

Двете ромски фамилии се били срещнали няколко дни по-рано в Силистра, за да договорят подробностите по сватбената сделка.

След дълги преговори си стиснали ръцете за 5000 лв.. Гурбетчиите обаче решили да се застраховат и поискали да платят само капаро от 1500 лв. и шепа злато, а останалото - щом булката стъпи на френска земя.

По случая е образувано досъдебно производство. Ако в случая се установи, че има сключена договорка и е взет откуп за момичето, членове на двете ромски фамилии могат да бъдат осъдени на година затвор и да им бъде наложена парична санкция. Момичето е в дома си в кв. „Акациите” с роднини.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@