12

Д ържавата ще разследва как личните данни на 16-годишния ученик, задържан за подготовка на терористичен акт в Пловдив, са стигнали до медиите, съобщава NOVA.

В понеделник сайт разкри имената на детето и родителите му и публикува техни снимки. По случая се самосезира Агенцията за закрила на детето след като Асоциацията на европейските журналисти остро критикува това нарушаване на журналистическата етика.

Часове, след като вътрешният министър заяви, че самоличността на тийнейджъра не трябва да е на фокус по време на разследването, трите имена на момчето, училището му, както и местоработата на баща му бяха публикувани в интернет, в грубо нарушение на Закона за закрила на детето.

„Оттук насетне по-трудно ще се работи с детето, то ще бъде ясно разпознаваемо. По този начин самото дете може да бъде подложено на негативно отношение, дори не може да се предвиди какви биха могли да бъдат последиците за неговото развитие”, посочи Камелия Николова от Държавната агенция за закрила на детето.

„Вече детето има етикет на „терорист”. Започва едно притеснение, едно тревожно, дори параноидно усещане, че съседите те корят и те гледат лошо, че учителите вече не те разбират и те приемат за завършен престъпник”, смята психологът Младен Владимиров. 

От Асоциацията на европейските журналисти в България внесоха сигнал до ДАНС с настояване да се разследва имало ли е теч на информация от служите, работещи по случая.

В своята позиция журналистите пишат, че „незаконното разкриване на самоличността на детето категорично не е от обществен интерес и в този смисъл не бива да се третира като журналистическа дейност”.

Експерти се опасяват, че след големия обществен интерес по темата, в бъдеще много семейства могат да скрият от полицията подобна информация за децата си.

„Родителите му са изключително силни хора и реакцията им е била наистина адекватна и много отговорна. Трябва да имаме някакво съзнание, не бива да унищожаваме бъдещето на едно 16-годишно дете”, подчерта бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев. 

От Агенцията за закрила на детето твърдят, че прокуратурата не е направила грешка, оповестявайки случая на брифинг пред медиите, защото органите на реда не са разкрили никакви лични подробности за ученика. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@