3

Р азделителните линии и допирните точки - дисекция на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ.

В рамките на няколко дни обществото стана свидетел на среднощни пресконференции, 24-часови ултиматуми и инфарктни преговори.

Как се стигна до напрежението между партньорите във властта ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 

На прага на ротацията на властта, напрежението започна осезаемо да се покачва.

То ескалира на 20 февруари тази година, когато "Продължаваме Промяната- Демократична България" представиха споразумение, което нарекоха „Меморандум относно продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. – декември 2024 г.“. Документът имаше за цел да предложи ясна преговорна рамка пред ГЕРБ-СДС за извършването на ротацията на 6 март 2024 година и визията на ПП-ДБ за приоритетите на държавата до края на 2024г.

Коалицията предлага съставянето на публичен график за попълване на регулаторите и правила за носене на политическа отговорност от страните по споразумението за техните номинации.

Предвижда се възможност номинации за регулаторите да бъдат правени от максимално широк кръг заинтересовани страни, включително и граждански организации, специализирани в съответната област, които да се припознаят от депутати, както и извършването на нарочна проверка за интегритет и за моралните качества на кандидатите в условия на засилена публичност. Записано е правило за отказ от кандидати с ярки политически профили.

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ-СДС равно разпределение на броя кандидати, избирани за членове на съответния орган. Изрично се уточнява, че ако някоя от двете групи желае да предложи кандидат от друга парламентарно представена партия, този кандидат се отчита като номинация на съответната група, която прави предложението, и не се стига до промяна на съотношението между тях.

Документът описва подробно целите на реформите в редица области като съдебната власт, незабавно избиране на членовете на Комисията за противодействие на корупцията, службите за сигурност, мерки за повишаване на доверието в изборния процес, продължаване на реформите в електронното управление.

В специална глава от меморандума ПП-ДБ предлага и приемането на допълнителни мерки във връзка с разкритията за неправомерни зависимости в съдебната система, които да позволят пълноценно функциониране на Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, включително законодателни промени въвеждащи възможност за ограничено разкриване на релевантни елементи на следствена тайна при надделяващ обществен интерес.

Проектът на меморандум е изпратен на ГЕРБ/СДС, и представлява основа за предстоящите преговори.

Ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори с цел намаляване на риска от политическа нестабилност и отклоняване от проевропейския път на България.

Последва остра реакция

От ГЕРБ-СДС категорично отхвърлиха подписването на меморандума в този му вид. И представиха свой вариант на коалиционно споразумение (Целия документ вижте в края на текста).

"В сглобки се научаствах, но като отговорна партията считам, че е редно да въведем ред", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред актива на партията.

"Апелирам Христо Иванов и Атанас Атанасов, докато се задоволяват с Министерство на правосъдието, с цялото здравеопазване, с туризма, да видят как ПП узурпират цялата власт. МВнР изобщо не им е важно, това беше кукичката, за която да се хванат, за да остане Асен Василев", заяви Бойко Борисов пред Националното съвещание на партията в НДК.

"Ако Мария, обърна се Борисов към вицепремиера Габриел, приемеш да си премиер с този финансов министър, за няколко месеца ще те прободат. С подобен кабинет – Тагарев, Василев, Богданов, спортния, на туризма – ти ще се провалиш. Провалиш ли се ти, ние ще се сгромолясаме. Затова твоят провал дори е прогнозиран от тях", каза още Бойко Борисов.

"Пролича си разделението. От другата страна на оста останахме ние и ПП-ДБ, и ДПС. Към първоначалното разделение преди 3 години., което беше между нас, разломът с БСП, ИТН, Възраждане, се появи едно много силно разделение в обществото. Отивайки на избори трябва да сме наясно, че това разделение ще се разтрои, защото вече стана клише евроатлантическа коалиция, ще сме разбити помежду си", каза още Борисов пред членовете на ГЕРБ.

"Отделно ще бъдем много по-слаби в битката за геополитическата ориентация на България", добави той.

"Сега за три години ще платим цената, целият народ ще плати. Поне за Шенген сега ще седим на масата и ако покажем стабилност след евроизборите, може да атакуваме и по суша за него", добави Борисов.

"Ако отидем на избори не знам как ще водим и предизборната кампания. Не мога да кажа срещу Петков така както преди да се сбия с него в ефир, изкарахме 9 месеца заедно и направихме доста неща заедно, добави Борисов. Когато говорят за ДПС, Петков поне е човек, който си държи на думата, ще каже как се развиха нещата, особено за подкрепата с оръжия за Украйна, особено съдебната система, реформите в Конституцията. Утре с Габриел и делегация от ГЕРБ-СДС имаме двустранни срещи, ще излъчим наш кандидат, ще гласуваме в четвъртък и ще обявим", посочи още Борисов.

"Подготвихме един проект на споразумение, за да не поставяме колегите от ПП-ДБ в ултимативен или под натиск тон. Поел съм ангажимент днес да им предадем споразумението да го разгледат", каза Бойко Борисов.

На 5 март премиерът академик Николай Денков подаде оставка, която бе гласувана само ден по-късно от Народното събрание.

Така бе задействана процедурата, предвидена в Конституцията. 

На 9 март официално стартираха преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 

На 11 март бе съобщена положителната нагласа за изхода от преговорите. Николай Денков обяви пред медиите: Имаме съществен напредък в преговорите с ГЕРБ-СДС.

Президентът Румен Радев започна двудневни консултации с парламентарно представените партии, които течаха успоредно с преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Така преговорите между управляващите партньори трябваше да се ускорят, но стигнаха до задънена улица в неделя. 

Блъф или реална заплаха беше снощната пресконференция на преговорния екип на ГЕРБ-СДС, че преговорите с ПП-ДБ за бъдещото управление след ротацията са провалени и ще се ходи на предсрочни избори? Поставеният от кандидатката за премиер на ГЕРБ Мария Габриел ултиматум е - или до 12 часа на обяд във вторник ПП-ДБ заявяват, че “имат желание да споделят властта”, ако ли не - тя връща мандата на президента, вариант за преговори с втория мандат на ПП-ДБ няма, пише в свой анализ за Deutsche Welle Емилия Милчева. 

Причината, според Габриел, е, че “различията са фундаментални по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор”. Половин час след брифинга на ГЕРБ от ПП-ДБ изразиха готовност преговорите да продължат в следващите 7 дни, колкото е срокът по Конституция, след като бъде връчен първият мандат. “... Но не сме готови да се откажем от идеята за ясен ангажимент за реформи - в регулаторите, в съдебната система, в службите”, заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

Препъни-камъкът

Къде се спънаха продължаващите десет дни преговори? Не в състава на правителството, обясниха от ПП-ДБ. Според ГЕРБ обаче от коалицията атакували персонално всеки техен кандидат за министър и отказали договорени първоначално квоти за министри на ГЕРБ.

Неофициално в понеделник в медиите бе разпространен списък с министрите в кабинета Габриел. Ето и имената, които съдържаше:

За премиер и министър на външните работи е сочена Мария Габриел. Досегашният министър-председател Николай Денков ще бъде вицепремиер по европейските въпроси.

Калин Стоянов запазва позицията си в Министерството на вътрешните работи, както и правосъдния министър Атанас Славов.

В енергетиката обаче настъпва промяна. Tам Жечо Станков сменя досегашния министър Румен Радев.

В регионалното развитие и земеделието остават съответно Андрей Цеков и Кирил Вътев.

Образованието обаче отива в ръцете на Красимир Вълчев.

С екологията се захваща Ивелина Василева, в културата остава ресор на Кръстьо Кръстев.

Досегашният председател на Народното събрание Росен Желязков става министър на иновациите.

Богдан Богданов запазва икономиката, както и Георги Гвоздейков - транспорта. Спроед преположенията Деница Сачева може да се върне в Министерството на труда и социалната политика. 

Позициите си запазват Зарица Динкова в Министерството на туризма и Александър Йоловски - в Министерството на електронното управление, съобщи NOVA.

Същинският препъни-камък обаче е същият като в началото на преговорите - механизмът за избор и проверки на кандидатите за регулаторите и контролните органи (и мястото на ДПС). Това са тези над сто човека, чиято смяна с нови лица може да рестартира държавността - или да продължи да я държи в плен. Процесът е болезнен за ГЕРБ и ДПС, владеещи досега тези органи, тъй като не просто трябва да отстъпят територия, а и да отслабят контрола върху “перманентната власт”, както е нарече преди време съпредседателят на ПП Кирил Петков, припомня коментаторът на DW.

Този коментар изразява личното мнение на авторката и може да не съвпада с позициите на Vesti.bg и на DW като цяло.

Пълен текст на коалиционното споразумение на ГЕРБ-СДС:

Във видеото: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не се разбраха за съставянето на кабинет

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 22 минути

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 59 минути

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 2 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 2 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 6 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 7 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 7 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 7 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 7 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар