36

П резидентът Румен Радев беше помолен от журналисти да коментира изказване на министър-председателя Бойко Борисов.

Държавния глава заяви:

Ако има заплаха за обществения ред и демокрацията в страната, тя не идва от Българската армия,

а от онези политици и институции, които правят така, че морал и закон все повече да се раздалечават“.

В опита си да обясни какво е искал да каже с думите си, че ГЕРБ ще се бори с всички сили срещу пълзящата диктатура, премиерът Бойко Борисов заяви по време на речта си в събота при отчета на партията за кампанията гражданския диалог „Европа в нашия дом”, че изказването му от седмицата е провокирано от думи на доскорошния началник на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов.

„Иронизирах Иво Христов, който преди говореше за пълзяща автокрация. Когато обаче върховният главнокомандващ (бел. ред. държавният глава) призове генералитета да не стои безропотно, когато призоваваш армията, това не е ли диктатура? Имаме сега на колко места военни преврати”, попита Борисов.

Според него не може да се говори за автокрация. „Ако няма свобода на медиите, как ще се случва това говорене за апартаменти, имоти, къщи, сауни и тераси? Демокрацията си работи”, заключи Борисов.

По думите на президента „това е един нелеп и абсолютно излишен дебат“. „Честта, достойнството и конституционният ред са присъщи на Българската армия, но, за съжаление, не и на българската политика”, заяви Румен Радев. Той призова в навечерието на светлите празници да бъдем „по-обединени и по-смирени“.

Смирението също означава човек да не надхвърля оградата на собственото си понятийно пространство,

защото много лесно може да настъпи мини”, подчерта Радев пред журналисти в община Тунджа. Президентът е там по повод празника на общината.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@