54

В БСП има разделение по определени въпроси и на заседанието на националния й съвет в събота е имало остри реплики срещу лидерът Корнелия Нинова.

Това потвърди зам.-председателят на Народното събрание и член на изпълнителното бюро на партията Валери Жаблянов в ефира на NOVA.

БСП свиква конгрес по три теми, номинира Станишев

Случаят в Русе се заплита, не е само брат на депутат от БСП

В събота пленумът реши да свика конгрес на партията, който ще се проведе на 28 октомври. Предложението беше на Нинова, като при първоначалното гласуване то почти отпадна от дневния ред на обсъждане.

Впоследствие пловдивския лидер на БСП Георги Гергов, изключен от изпълнителното бюро след скандала „ЦУМ-Гейт”, излезе с остра декларация срещу изказванията на Нинова след пленума.

Според Гергов тя изостря разделенията в партията. По време на събранието с подобни критики пряко към Нинова се е обърнал и бившият енергиен министър Румен Овчаров. Последното бе потвърдено и от Жаблянов.

„Разбира се, че има напрежение в националния съвет на партията и то е в няколко посоки – политиката, която трябва да се води, начинът на изразяване на опозиционността й, скорошните промени в ръководството”, очерта противоречията Жаблянов.

В момента емоциите в БСП са повече, отколкото е нужно”,

допълни той.  

В БСП няма борба между новото ръководство и хората, които искат да си върнат загубени позиции в партията, смята Жаблянов.  

Според него целият спор и размяната на остри реплики на пленума са били по въпроса дали може да се организира конгрес за 3 седмици по очертаните от Нинова основни теми – предстоящото европредседателство и бюджетът на страната за 2018.

Конгресът ще се занимава с политиката на правителството и мястото, на което се намира България в момента”,

заяви Жаблянов.

„Където легне и където стане премиерът изтъква, че България има 4% икономически растеж, събират се много пари и сме във финансово процъфтяване. Според нас този икономически ръст няма как да се разпредели в полза на обществото и до голяма степен е фиктивен.”

Според Жаблянов обществото няма никаква представа какви ще са посланията на страната по време на европредседателството.

Останаха в историята времената, в които някой е осъден или изгонен отнякъде заради негов роднина”,

отговори Жаблянов на въпроса дали партията смята да поиска оставката на депутата Георги Стоилов.

Неговият брат Илия Стоилов беше арестуван в събота и според прокуратурата е бил един от ръководителите на престъпна група за рекет в Русе. От обвинението изтъкнаха, че няма доказателства депутатът да е бил свързан със схемата.

Скандалът се случи в седмиците след като БСП започна да обвинява ГЕРБ в роднински назначения в държавни институции.

Жаблянов призна, че както Стоилов не носи отговорност за поведението на брат си, така и вицепремиерът Томислав Дончев не следва да бъде обвиняван, ако е назначен в Община Габрово без негово участие.

„Не виждам какви политически щети може да има. Какво общо има това с БСП”, попита Жаблянов за случая в Русе.  

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@