28

С лужебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев заяви, че в повереното му ведомство цари „пълен хаос“. Тази констатация той направи при представянето на наследеното от бившия министър Петър Москов. Семерджиев заяви, че се очакват дефицити в НЗОК. „В процеса на одържавяване на българското здравеопазване Москов има 100% успех“, заяви той.

В същото време

ще се прецени дали да се продължи системата на пръстовия отпечатък,

но като цяло се върви към подмяната му с електронна здравна карта, която е била цел на всички, преди идването на Москов. Един от основните аргументи е, че картата дава еднозначна идентификация, за разлика от пръстовия отпечатък. Картата може да се използва офлайн, за разлика от пръстовия отпечатък. Отпечатъците дават повече проблеми при възрастните хора с изменение на ръцете.

Обжалват за пръстовия отпечатък, спестил 15 млн. лв.

Съдът: Отпечатъците в болниците - невалидни

Срина се системата с пръстовите отпечатъци

Игра на нерви и хаос заради пръстовите отпечатъци

Процедурата е бавна и се губи много време, а здравната карта дава здравно досие, което ние притежаваме, докато с пръстовия отпечатък се дават данните от хората, но те не получават нищо в замяна. Електронната карта може да съдържа повече данни за човека, който я носи. Пръстовият отпечатък ограничава и хората при пътуване, защото никъде в ЕС не се използва пръстов отпечатък.

Според новия екип на Здравното министерство

въвеждането на пръстовите отпечатъци не е довело до икономии,

както твърди старото ръководство. Разчетите на НЗОК показвали, че няма спад на разходите, а дори напротив. Междувременно Върховният административен съд обяви, че регистрирането с пръстов опечатък в болниците засега остава. Тепърва обаче се очаква съдийското решение дали регистирането е законно, или не.

Москов: Държа реформата да продължи

Седем общини може да останат без болница

Илко Семерджиев се обяви и категорично срещу наложените лимити. „Когато парите следват пациента, това означава конкуренция и свободен достъп, а тези които не работят няма да получат финансиране“, заяви Семерджиев.

Той съобщи, че

в страната ни намалява раждаемостта, а очакваната продължителност на живота също намалява.

Освен това Семерджиев би искал досегашната система на бюджетиране на структури и лимити, които стигнаха до ниво легла в болниците, да се премине към свободен избор от страна на пациента на лекар и лечебно заведение. Това, според Семерджиев ще доведе до промяна на парадигмата въобще за пациентите. Той поиска да се обърне цялата система на здравеопазването към децентрализация и конкуренция. Това означава управление чрез договори и самоуправление на структурите в лечебното здравеопазване.

„Какво заварих – на първо място нормативен хаос, каза Семерджиев. Никога в тази система не е имало такъв нормативен хаос“, категоричен е вицепремиерът и служебен министър.

Той каза още, че общият размер на публичното финансиране е увеличен с 635 млн. лв., което е 16,1%, а

задълженията на държавните лечебни заведения са се увеличили с 114 млн. лв. или 72,2%, което е знак за лошо управление.

В същото време за този период размерът на просрочените задължения се увеличават над 3 пъти. Като пример за лошо управление на болниците той даде управлението на болниците „Св. Ив Рилски“ и „Св. Анна“ в София, чиито дългове растат и то сериозно. Това е знак за изключително лошо управление, а задълженията се увеличават в пъти. В следствие на това се увеличават плащанията от страна на пациентите. И така средно от 50 лв., според данните на НСИ, се дават 4 пъти повече пари при нулев резултат.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@