23

К огато усилията на бизнеса се насочват към търсене на "подходящия“ човек в държавната администрация, това е убийствено за бъдещето на нашата икономика, бяха думите на президента Румен Радев по време на международна конференция на тема "Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията“.

Според държавния глава в България за корупция се говори много, но се прави малко. За него е необходимо общественото внимание да се фокусира върху проблемите на корупцията, защото то е изтласкано почти изцяло в полето на външната политика. 

Схема как се източва над милион от държавата

"Оставена без обществено внимание, тя се разраства като раково образувание. Едно е безспорно ясно - че корупцията нанася огромни вреди на нашето общество. Тя овладява основни лостове на държавното управление и ги подчинява на частни интереси. Генерира бедност и престъпност, ерозира доверието в държавата, възпрепятства икономиката и отблъсква инвеститорите", отбеляза Радев. 

Президентът: Няма българска зла участ, има българска воля, българска дързост

Държавният глава спомена и личните си действия спрямо борбата с корупцията. Той изброи как многократно е призовавал за широко-мащабни законодателни инициативи, концентрирани върху разследване на корупционни схеми в настоящето. За единен и независим орган за разработване и прилагане на ефективни мерки, за гарантиране на прозрачност на собственост, изразходване на публични средства и на вземане на управленски решения.

"Ако искаме да сме пълноценно интегрирани в Европа, трябва да надскочим нашата ограда за прилагане на антикорупционни мерки и да черпим опит от добрите европейски практики", подчерта Радев.

Президентът: Къде премиерът влиза на кафе, а излиза с оставка на шефа на НС

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@