51

Б СП и управляващите влязоха в остър дебат в парламента след като от левицата внесоха предложение за намаляване на заплатите на народните представители.

„Никъде не пише, че заплата се дава, за да не се краде. Заплата се дава за положен труд. Има месеци, в които приемаме по десет закона, има такива, в които не приемаме нито един. Как заплатата се съотнася към резултата от труда ни”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Ние трябвало да имаме високи заплати, за да не се изкушаваме да крадем. А високите заплати спряха ли „Суджукгейт”, спря ли „Хасковогейт”, спря ли кмета на Септември?”

Колко взимат депутатите, само за да ходят на работа

Новите депутати положиха клетва, ще имат рекордни заплати

Марешки: И аз мога да кажа, че ще намалим депутатските заплати

Според Нинова ГЕРБ не могат да компрометират и отменят резултата, че 91 % от българите подкрепят предложението на БСП за намаляване на депутатските заплати.  Лидерът на левицата цитира социологическо проучване, излязло миналата седмица.

„Колеги от ГЕРБ, може ли някой от вас да посочи свой избирател, който е поръчал независимо от качеството на законите да увеличавате заплатите си на всеки три месеца”, каза Нинова и попита: „Вие тук кого представлявате? Себе си или българския народ. По Конституция представляваме народа си”.

Вие тук си пазите парите и благините. Политическата класа на България се съпротивлява срещу това доброволно да се откаже от привилегии в полза на народа си. Няма да го приемете, но рано или късно - това ще стане. Когато народът реши БСП да има мнозинство в този парламент”, заяви Нинова и подчерта, че намаляването на заплатите ще е първият акт на бъдещото социалистическо мнозинство.

Тя допълни, че според Конституцията всички граждани са равни пред закона и не се допускат никакви привилегии, основани на раса, народност, обществено положение и т.н.

По думите ѝ сред законите, в които депутатите са се клели, че ще спазват, освен Конституцията е и Кодексът на труда. Нинова уточни, че в него пише, че отпуската е 20 дни, заедно с официалните празници, а в Правилника за работа на Народното събрание отпуските са 67 дни. 

„С какво един човек, който полага труд навън, идентичен на нашия, получава и заслужава 800 лв., а ние 3500 лв. , на кое основание – за равните права ли и за уважението на законите ли, ви питам”, каза Нинова.

Заплатата ни се мери с отговорността, която носим”, отвърна на обвиненията на Нинова депутатът от ГЕРБ Георги Марков.

„Трябва да се съгласим, че за да повдигаме авторитета на парламента, трябва да подобрим работата си – законите, Конституцията, ако ще я променяме. Правителството – как го избираме, как го контролираме. А не по пътя на сваляне на заплатите. Следващата крачка е да ги махнем въобще и накрая да закрием парламента”, заяви Марков и посочи, че държавните агенции са твърде много. „Все пак сме парламентарна страна”.

От 1000 гласувания, Корнелия Нинова е участвала в 37 от тях, т.е. коефициента на участие е 3,7%, ако го наложим на базовото възнаграждение, то трябва да е 110 лева и 20 ст. Това означава, че всичко над 111 лева е недобросъвестно получено по Кодекса на труда”, пък сметна Данаил Кирилов от ГЕРБ, председател на Комисията по правни въпроси в парламента.

Той подчерта, че българското Народно събрание има най-много парламентарни заседания, спрямо всичките други парламента в Европейския съюз.

Славчо Велков от БСП обаче представи справка, според която Нинова има 8 неофициални отсъствия от парламента, а председателят на парламентарната група на ГЕРБ, Цветан Цветанов -  16.

„Депутатите не могат да избират кога да излизат отпуска, тук не сме с равни права”, пък заяви Красимир Велчев от ГЕРБ и поясни, че отпуската на народните представители е 32 или 33 дни.

„Отпуската ни е фиксирана. Ние не можем да избираме кога да излизаме отпуска. Говорихме за права, тук ние не сме с равни права. Нямаме право на неплатен отпуск, което също противоречи на това, за което някои хора претендират. Бих напомнил на хората, които не помнят или не присъстват, че всяка година имаме минимум десетина извънредни заседания. Да не говорим, че се работи посред нощ, което също противоречи на Кодекса на труда, но ние не сме по него“, каза Велчев.

Вежди Рашидов предложи депутатите от БСП да си приберат децата от училищата в Америка преди да говорят за равенство: „Как не ви е срам”.

Народният представител от левицата Крум Зарков отвърна: „Има деца на ваши и наши депутати, които учат в чужбина, въпросът е защо са там”.

От „Воля” пък призоваха народните представители без тези на левицата да напуснат залата при гласуването.

В крайна сметка с 65 гласа „за”, 48 – „против” и 55 „въздържал се” парламентът отхвърли предложението на БСП.

„Макар и отхвърлен, за мен това е закон в сила и ще си го прилагам за себе си. Намалението на депутатските заплати, което предложих – около 600 лева месечно от заплатата си ще дарявам на едно болно дете, на един възрастен човек, на някой, който е в беда и има нужда”, каза след гласуването пред журналисти Корнелия Нинова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@