21

"Вотът на недоверие е сериозен политически инструмент в парламентарната република. Дебатът по темата е част от успеха на даден вот на недоверие. Дебатът произвежда един политически ефект, а самото гласуване – друг". Това коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ във връзка с искания вот на недоверие от БСП в предаването "Здравей, България".

Карадайъ допълни, че ДПС е в опозиция и това до голяма степен предопределя поведението на партията при евентуални вотове на недоверие.

Какво си казаха днес ГЕРБ, ДПС и БСП за вота на недоверие

"Не сме търсени за консултации от БСП. Ще участваме активно. Имаме свои мотиви и аргументи, но ще изчакаме да видим тези на левицата по темата "Здравеопазване", каза още той.

По думите му днешното "популистко-националистическо управление" е без ясни програма, визия, цели и посока.

Карадайъ заяви, че на обществото се внушава,

че няма алтернатива на управление, а това не е така

и даде за пример ДПС.

Той обясни, че в началото на 44-ото Народно събрание ДПС е предложило дясно-центристка алтернатива на това популистко-националистическо управление. Дясно-центристко управление на база ясни програма и цели за развитие на страната.

По думите на Карадайъ днес сме свидетели на политическо безвремие.

Той разкри, че от началото на тази година ДПС се готви за властта.

"В края на седмицата ще имаме семинар, на който ще актуализираме програмата си при новите реалности в национален и европейски план. ДПС сме най-подготвените за участие във властта в сравнение с останалите политически партии, включително и действията на днешната власт", смята Мустафа Карадайъ.

Той допълни, че Движението не споделя политиката "стани, за да седна".

"Тази политика да разруша преди да знам какво ще правя и без дебат за развитието на страната е безотговорна", коментира Карадайъ.

Относно конфликта между ГЕРБ и президента и къде стои ДПС в него, председателят на партията заяви, че конфликтът между институциите е част от кризата в страната и оцени сегашната ситуация като криза в държавността.

"ДПС би застанало зад една управленска програма за ускорено развитие на страната, основана на ценностна база", допълни Мустафа Карадайъ.

За сделката за ТЕЦ "Варна"

Карадайъ заяви, че това не е неудобна тема за ДПС и не трябва да бъде такава за нито един политик.

Ахмед Доган стана мажоритарен собственик на ТЕЦ "Варна"

"Ако тръгнат политици да коментират търговски сделки между частни субекти, значи нещо в държавата е много изкривено", коментира той.

По думите му по-важна за разискване е темата за държавната енергетика. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@