114

П арламентарната група на „БСП за България“ напусна пленарната зала в началото на днешното заседание на парламента. Причина за това стана вкарването на няколко

извънредни точки в дневния ред на Народното събрание,

предаде агенция БГНЕС.

Заседанието трябваше да започне с дебат по предлаганите от партията промени в Гражданско-процесуалния кодекс и да продължи с петъчния парламентарен контрол, но по предложение на председателя Цвета Караянчева тази точка бе изместена като четвърта. Така депутатите започнаха последния си пленарен ден с работа по промени в Закона за водите, Закона за МВР и дебат по освобождаването на проф. Камен Плочев като управител на НЗОК.

Скандалът с дълговете на НЗОК се заплете

Скандал: Здравният министър обвини шефа на НЗОК в лъжи

От БСП се противопоставиха на неочакваната промяна и в знак на протест напуснаха заседанието.

Управляващото мнозинство налага авторитарен режим и стил на управление на НС“,

заяви народният представител от „БСП за България“ Драгомир Стойнев.

„Не е нормално в последния момент да се променя дневния ред на парламента и по този начин да се лиши опозицията от воденето на един конструктивен дебат в полза на българските граждани. Този авторитарен стил на председателката на народното събрание смятахме за отминал, за съжаление той продължава. Това ръководство на Народното събрание не може да формулира дневния ред дори за една седмица, представете си какво да очакваме от правителството да формулира визия за развитие на страната. Работи се ден за ден“, обясни Стойнев.

Той обвини управляващото мнозинство единствено в желание да приемат единствено закони в нечий интерес и в правене на опит за отклоняване на вниманието от важните теми. Стойнев даде пример с една от вкараните извънредни точки в дневния ред, която предвижда дебатиране по освобождаването на проф. Камен Плочев като управител на НЗОК. „Той извади на дневен ред една скандална информация за задлъжнялост на касата спрямо други каси и по тази причина невъзможност на българските граждани да получат качествено лечение“, подчерта Стойнев.

Според БСП управляващите търсят единствено скандали в пленарната зала, а законопроекти на опозицията въобще не влизат в дневния ред на депутатите. „Когато се налага дневен ред със силата на мнозинството, от това страда не опозицията, а българските граждани“, смята народният представител.

Председателят на ПГ на ГЕРБ

Цветан Цветанов коментира напрежението в пленарна зала с думите: „Поведението на БСП трябва да бъде осъдено, те саботираха законодателната дейност“.

„Днешното недостойно поведение от страна на БСП смятам, че трябва да бъде осъдено от гледна точка на това, че това беше саботиране на законодателната дейност. Дори те бламираха собствените си законодателни предложения“, допълни Цветанов. „Днешната демонстрация на БСП показа, че тях не ги интересуват нито проблемите в здравеопазването, нито превантивната дейност срещу бедствия и аварии“, коментира той. 

Управляващите обвиниха БСП, че парламентът не е успял да довърши работата си по приемането на промените в Закона за водите, свързани с управлението на язовирите, както и да приеме на първо четене измененията в ГПК, с които се разтоварват съдиите от Софийския градски съд.

На въпрос защо са възнамерявали да гледат освобождаването на управителя на НЗОК в отсъствието на депутатите от ДПС, които днес празнуват Рамазан Байрам, от ГЕРБ обясниха, че вчера на заседание на здравната комисия от ДПС са обявили, че няма да участват в гласуването.

Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“

Волен Сидеров каза по повод настоятелните искания на левицата за поименна проверка: „Днес станахме свидетели на хулиганска проява на двама-трима депутати от БСП, които безчинстваха около председателската трибуна“.

Според него Валери Жаблянов и Георги Свиленски е трябвало да бъдат отстранени и да не бъдат допускани на следващото заседание. По думите поведението на левицата да саботира заседанието трябва да бъде порицано.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@