413

„Европейските страни харчат огромен финансов ресурс, а връщаме обратно бежанците без пари в населени места, от които те са избягали по различни причини. Най-честно към тези хора е да затворим границите и да се влиза само по официален път”, коментира премиерът Бойко Борисов пред БНТ в Лондон.

„Това, което говорихме преди месеци, вече е обща политика - да се събере фонд за подпомагане на бежанците, в който развитите страни да плащат, за да останат тези хора в регионите в близост до самата Сирия“, подчерта Борисов.

По думите му, България е солидарна и сме удовлетворени, че вече светът е единен относно начина, по който трябва да се подпомогнат бежанците.

„Държавният секретар на САЩ Джон Кери и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун са били в България, познават страната и политическата обстановка тук и имаме подкрепата в лицето на Съединените щати и ООН за това, което правим”, заяви министър-председателят.

„България е силно заинтересована от възможно най-скорошно решение на конфликта в Сирия и стабилизиране на ситуацията”, заяви предуи това министър-председателят в изказването си на международния форум „Подкрепа за Сирия и региона”, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Нашият непосредствен принос по отношение на сирийската криза за 2016 г. ще достигне 400 000 евро, което е само част от общата подкрепа, оказвана от България както във вътрешен план за бежанците на наша територия, така и по линия на различни инструменти на Европейския съюз“, съобщи премиерът.

Той посочи, че българското правителство е взело решение за безвъзмездно предоставяне на 250 000 евро, от които 100 000 евро чрез Световната продоволствена програма за изхранване на бежанците и 50 000 евро чрез УНИЦЕФ за осигуряване на справедлив достъп до образование на децата извън училище в Сирия.

„През тази година страната ни ще направи принос от 100 000 евро към Регионалния доверителен фонд на Европейския съюз за отговор на кризата в Сирия, както и вноски към други инструменти и програми, подпомагащи бежанците и вътрешно разселените лица в Сирия“, допълни министър-председателят.

„Сериозните социално-икономически и политически последствия от кризата в Сирия и около нея ни дават основание да преосмислим как подпомагаме държавите от региона. Хуманитарната помощ запазва важното си значение, но дългосрочните нужди на бежанците и вътрешно разселените лица следва да бъдат посрещнати чрез създаване на адекватни икономически възможности, трудова заетост и справедлив достъп на сирийските деца до качествено образование. В този контекст България има готовност да участва в нови инициативи за подпомагане на страните от региона, с оглед осигуряване на поминък и подобряване на условията на живот на сирийските бежанци в Ливан и Йордания”, посочи премиерът.

„Аз съм удовлетворен по срещата сутринта с „Бритиш петролиум”, защото успяхме да представим нашия газов разпределител „Балкан”, който Европейската комисия в момента продуцира”, каза след това Борисов пред БНТ.

„Нашето желание е големи компании да инвестират в България и да станем газов разпределителен център, какъвто сме и в момента. За кратко време успяхме да направим добри срещи, но имаме още няколко”, поясни премиерът.

Той подчерта, че България става по-добро място за инвестиции, като почти 1 млрд. повече са събрани в бюджета.

„Над 2.854 млрд. лв. в следствие на борбата с контрабандата и организираната престъпност. За радост и МВР и Прокуратурата отчитат доста разкриваемост на тежки криминални престъпления, които се разкриват много трудно. Реформите, които направихме и това, което предстои, стегнатият план на правителството в следващите няколко месеца, убеден съм, че г-жа Екатерина Захариева ще изведе много бързо и нещата в съдебната реформа”. обясни премиерът.

По отношение на повишената събираемост, Борисов посочи: „Това е от каналите – главно горивата, цигарите, месата, захарните изделия, които са влизали в сивата икономика. Това от една страна подпомага родното производство, а от друга дава възможност за цялата тази инвестиционна политика, която направи държавата. Виждате за всеки голям празник отиват по над 50 млн., за да дадем на нашите пенсионери повече пари, извън бюджета, за пенсии. Миналата година имаше повече пари за нашите преподаватели, за образованието”.

„Изравнихме парите, които бяхме поели като ангажимент като държава в НАТО за въоръжените сили, за самолети, кораби, техники. Поправихме магистрали, мостове, инфраструктура, непипани от 50 години, които щяха да паднат, за над 100 млн. Дотирахме тютюнопроизводството със над 100 млн. Създадохме много добър административен капацитет, над 3 млрд. влязоха в земеделието през Държавен фонд земеделие, ги усещат. Конкурентоспособност, иновации, програмата за малки и средни предприятия заработи, общини имат пряк достъп до абсолютно безплатни за тях пари”, коментира Бойко Борисов.

„Да не говорим за милиардите, които се харчат енергийната ефективност. Лятото ще излязат над 1800 блока санирани, абсолютно безплатни за живеещите в тях. На вчерашния МС залагаме втори милиард, който да отиде за енергийна ефективност, която е директна помощ на хората”.

По отношение на призива на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, премиерът да разкрие кой му е изпратил SMS-а, Борисов заяви: „Казал съм каквото има. Съветвам ги, както ние сме се стегнали и работим активно, за да променим законите си, така и те да се стегнат и да свършат работата си, която хората очакват от тях. Това, което съм казал е достатъчно”.

Коментари 413
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

413 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 15 минути

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 37 минути

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 2 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 2 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Вижте каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 2 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 3 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Снимката е илюстративна

"Лицата им бяха лилави, повръщаха и падаха по очи": Истинските истории на хората, оцелели при Чернобил

Свят Преди 3 часа

Емоционални и разтърсващи истории на оцелелите в Чернобил четете в следващите редове

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 3 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 3 часа

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Земетресение в района на Благоевград

Земетресение в района на Благоевград

България Преди 3 часа

Трусът е бил на дълбочина 12 км и е регистриран в 6:41 часа

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 3 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 4 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 4 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 4 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 4 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 4 часа

Той се очаква на пазара това лято