18

П риходите в проекта за държавен бюджет за 2022 година са заложени на ниво 57 253,2 млн. лева, а разходите - 63 153,8 млн. лева, съобщиха от финансовото министерство, цитирани от БТА.

Дефицитът се предвижда да бъде 5900,3 милиона лева

или 4,1 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт. МФ прогнозира увеличаване на брутния вътрешен продукт през тази година с 4,8 на сто, безработицата да е 5 на сто, а средногодишната инфлация /ХИПЦ/ - до 5,6 на сто.

Минималната заплата се предвижда да нарасне до 710 лева от април.

Данъкът върху доходите и за фирмите остава 10 процента, а ДДС - 20 на сто. Ще има намалена ставка от 9 процента за ДДС върху определени стоки и услуги.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев представи на брифинг пред медиите основната финансова рамка и подробности за Бюджет 2022.

"Днес започват съгласувателните процедури по бюджета. Той вече е изпратен на социалните партньори. Очакваме в рамките на следващата седмица съгласувателните процедури да завършат, след което на 31 януари да бъде внесен в Народното събрание", обясни Василев и допълни:

"Голяма част от политиките, които иска да води това правителство, няма как да бъдат заложени и устойностени в този бюджет, така че имаме предвидена актуализация в средата на годината. В този бюджет са заложени политики, които могат да бъдат устойностени към момента и са ключови за министерствата", каза той, цитиран от DarikNews.bg. 

По думите му, философията на този бюджет е доста по-различна от това, което е виждано до момента.

"Това не е бюджет, който се опитва да изглади икономическия бизнес цикъл. Това е бюджет, който се опитва, и се надявам да постигне, трайна промяна в параметрите и в траекторията на икономическия растеж на страната", посочи той. 

Министър Василев очерта три основни акцента на Бюджет 2022:

♦ значително нарастване на капиталовите инвестиции, които правителството прави не само със средствата от ЕС, но и от националния бюджет;

♦ значително нарастване на инвестициите в хората, защото това е ключът към икономическия растеж;

♦ социална справедливост чрез подсигуряване, че всички български граждани ще имат еднакъв стандарт на живот.

"Няма как да има растеж, без да инвестираме в хората и капиталовата структура.

По този повод е предвидено удвояване на капиталовите структури от 2,9% до 5,8% от БВП. Има 30% ръст на капиталовите инвестиции в общините. Бюджетът на БДЖ и НКЖ достига 663 млн. лв. Има допълнително 1 млрд. 671 млн. лв. за Републиканската пътна мрежа, с което бюджетът на АПИ достига до над 2.4 млрд. лв. Има 178 млн. лв. за капиталови инвестиции в болници, спортни площадки, 70 млн. за детски градини, възстановяване на концертни зали, музеи, галерии, опери, театри", обясни министър Василев. 

Предвиждат се инвестиции в детското здравеопазване, допълнителни субсидии за различни лечебни заведения и такива в отдалечени региони, които не могат да се издържат само през Здравната каса, увеличават се и средствата за донорство и трансплантация на стволови клетки.

• Детски градини, ясли, училища, университети и образователни програми

13 милиона лева ще се инвестират в безплатни детски ясли от 1 април, като 1125 лв. е средната издръжка на дете. 280 милиона лева допълнително ще отидат за доболничната помощ. 23 милиона лв. се дават за финансиране на медицинско обслужване в здравните кабинети на училища, ясли и детски градини. 

Учителските заплати се запазват на ниво 125% от средната работна заплата, което означава допълнително 315 милиона лева. 16 милиона се дават за подпомагане на храненето, за да имат нормални закуски децата.

70 милиона лева се отпускат за построяване и разширяване на детски градини, а 85 милиона лева се дават за безплатни детски градини за всички деца от 1 април. Родителите, които нямат възможност да запишат децата си там, ще има компенсации, обеща ресорният министър.

23 млн. лв. за продължаване на националната програма "Отново заедно", която осигурява възможност учениците а почиват. И една програма, изцяло нова, свързана с извънучилищните дейности - със 100 млн. лв. се финансират национални програми по баскетбол, волейбол и футбол. Както и програми за изкуства. 

5.5 млн. лв. за увеличаване стипендиите на студентите и 43.5 млн. лв. за увеличаване на издръжката. 

• Култура 

Министърът обясни и за парите в областта на културата. С 28 млн. лв. се вдигат средствата за филми, с 31 млн. лв. се вдига подкрепата за българските творци, които заради пандемията не могат да работят пълноценно.

Създава се и Национален културен календар. За Националната библиотека са заделени 2.5 млн. лв. и 36 млн. лв. за ремонтни дейности на галерии, музеи, театри и опери. 

• Спорт

В спорта 9.5 млн. лв. допълнително се дават за осигуряване и възможности за развитие на елитния спорт, 3 млн. допълнително за провеждане на олимпийска подготовка, допълнителни средства за финансиране на детския спорт, извън програмите на МОН, 27 млн. лв. за спортни съоръжения. 

• Социална справедливост 

90 млн. лв. допълнително се отпускат за повишаване ефективността на семейните помощи за деца. 56,7 млн. лв. ще отидат за подобряване на условията за приобщаване на социални групи и хора с увреждания. С 223 млн. лв. ще се обезпечи ефектът на минималната работна заплата и вдигането на коефициента на заплащането на личните асистенти. 50 млн. лв. ще отидат за целеви помощи за отопление.

10 млн. лв. ще бъдат дадени за увеличаване на дневния размер на обезщетението за безработица. 22 млн. лв. се дават за увеличение на размера на обезщетението за гледане на дете до 2-годишна възраст. Допълнителни 111 млн. лв. за увеличаване средно с 31% на стандартите на финансиране на социалните услуги и 852 млн. лв. са заделени за добавки към пенсиите за първите 6 месеца.

"С това достигаме общо разходи за социално подпомагане и грижи от 20 млрд. 755 млн. лв., общо разходите за здравеопазване - 8 млрд. 343 млн. лв., за образование - 6 млрд. 407 млн. лв. и общо капиталовите инвестиции - почти 10 млрд. лв.

Междувременно депутатите приеха на второ четене удължаване на действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2021 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. до 31 март т.г.

"За" гласуваха 117, "против" бяха 13, а седем се въздържаха.

С промените се запазва размерът на минималната работна заплата от 650 лв.,

както и размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Запазва се и размерът на обезщетението по безработица. Остава и добавката към пенсиите заради пандемията от COVID-19. Записано беше, че добавките няма да подлежат на запор. Това стана факт, след като омбудсманът Диана Ковачева алармира, че е получила сигнали, че възрастни хора са с блокирани средства.

С приетите промени се гарантира, че

ще се изплати разликата на пенсионерите, които през януари получиха по-малка пенсия плюс добавка в сравнение с декември 2021 г.

Удължаването на действието на стария бюджет се налага заради това, че все още не е приет новият, за 2022 г. Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев представи днес акцентите от Бюджет 2020, който се очаква да бъде внесен в парламента до края на месеца.

Асен Василев: Осигурен е финансовият ресурс за компенсиране на пенсионерите

Ще има компенсации за пенсионерите, получили по-малки плащания през януари

Асен Василев: Обсъждане на бюджета в средата на януари

Бюджетният излишък отива за пенсионерите и компенсации за скъпия ток

На първо четене: Депутатите удължиха действието на Бюджет 2021

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 2 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 2 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 6 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 7 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 8 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 8 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 8 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 9 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 9 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 9 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 10 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 10 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 11 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 11 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 11 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 11 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа