6

Г олемият български художник Никола Манев почина в Париж след боледуване, дни преди да навърши 78 години.

Никола Манев е роден на 28 август 1940 г. в Пазарджик. Учи в Художествената академия в София. Първата си изложба прави в Смолян през 1961 г. През 1962 г. заминава за Франция, където е приет в Академията за изящни изкуства в Париж и завършва живопис в класа на проф. Морис Брианшон. Установява се в Париж и работи в ателието си в Ил Сен Луи. 

Любовта към рисуването дължи на своя баща арх. Стефан Манев и на неговия приятел - живописеца Васил Стоилов. Има над 160 самостоятелни изложби в цял свят и участие в много групови изложби и биеналета. Автор е на над 5000 творби, голяма част от които са притежание на музеи, обществени и частни колекции в над 30 държави. През април 2018 г. Никола Манев и колегите му Андрей Лекарски и Лъчезар Ошавков правят обща изложба в Българския културен институт в Париж, където са представени и три биографични книги за тях. 

Манев живее и твори повече от 50 години в Париж, но остава завинаги свързан с България. През 2000 г. купува Тянковата къща - старинна възрожденска къща в Чирпан, която дарява на общината и по негово настояване е реставрирана и превърната в галерия. При откриването й дарява свои творби, с което поставя началото на нейния фонд. Галерията носи неговото име и от септември 2003 г. заедно с общината всяка година организира Есенни дни на културата в Чирпан, по време на които различни творци са удостоявани с награда. 

Художникът е правил дарения със свои творби и на други български градове - Ловеч, Троян, Пазарджик, Полски Тръмбеш, на Икономическия университет във Варна.
Никола Манев е член на Управителния съвет на Есенния салон на изкуствата в Париж. Носител е на наградата на френското правителство за чуждестранни художници-стипендианти (1966), на златен медал от конкурса "Шенавар" във Франция и на наградата за демокрация на къщата "Форд" в Париж (1968). 
Почетен гражданин е на Чирпан (2003), Варна (2012) и Пазарджик (2013). Носител е на наградата "Златен век" - звезда, на българското Министерство на културата (май 2013). През октомври 2016 г., по време на Годишната среща на местните власти на Националното сдружение на общините в Република България, Никола Манев е обявен за "Общински дарител на годината за средни общини".

Художникът ще бъде погребан в България.

Поклон пред паметта му!

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@