1

Л ъжливо твърдение е, че част от водата, която се намира в язовирите, минава през ВЕЦ-овете да прави ток.

Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на брифинг в Министерството. Поводът е състоянието на язовирите и осигуряването на вода за нуждите на населението, земеделието и енергетиката. 

"Излезе информация, че част от водата, която се намира в язовирите за напояване, едва ли не минавала през ВЕЦ-овете да прави ток и изтича в реката. По този начин са се източвали язовирите в България. Изключително лъжливо твърдение", добави министърът.

"Язовир "Тича" има два ВЕЦ-а. И двата ВЕЦ-а на язовир "Тича" не работят от 2018 година август месец. Язовир "Жребчево", това е язовир за напоителни цели. Едната посока отива към Сливен, а другата посока отива към Нова Загора. И в двете посоки на язовира са построени ВЕЦ-ове, които не работят март 2019 г. А когато пускаме вода за напояване, някои от тях работят. Водата за напояване преминава към тях и отива да напоява. Не е допускано от март 2019 година тези язовири да работят и да произвеждат ток, само ей така - да пуснеш водата. Имаме проблем с язовир "Жребчево" тъй като той захранва реката, която преминава през Сливен. В Сливен гражданите имат вода, взимаме малко вода от язовира, другото е сондаж", обясни той.

"Кит 2228" и "Строй експерт" и "Строй експерт инженеринг" - всичките не работят на енергиен режим от март 2019 година. Преработват вода за напояване, когато се пускат", каза още министър Димитров.

Той обясни, че на язовир "Ястребино" няма ВЕЦ.

"Язовир "Ястребино", в продължение на години притокът му е много малък, а ние даваме за напояване, за питейно-битови нужди. Конкретно за тази година сме дали 6 милиона. Имаме заявка за още 2 милиона. Осем милиона тази година за напояване, притокът ни е 3 милиона и 300", добави министърът на околната среда и водите.

С протести, язовир не се пълни, той се пълни с разумно управление, с намаляване на загубите, каза още министър Димитров.

"През цялата година сме изпълнявали всички заявки, които искат и земеделци, и граждани, но в момента ние се колебаем дали дадем 2 милиона през август месец или само един. Защото законът изрично казва, че първо се дава за питейно-битови нужди, после за минерални, земеделски и тогава са другите. Ние трябва да я пазим за гражданите", подчерта той.

"Ако и тази поредна година не вали, ние ще пазим водата само за гражданите. Защото законът ни задължава, а не защото мразим земеделците. Предприели сме мерки, уведомили сме земеделците, че е възможно след една година, две години да настъпи криза. Може и да няма. Но по-добре навреме, година и половина по-рано, да предупредиш, отколкото в последния момент да кажеш", добави министър Димитров.

Източник: БГНЕС

Според министърът на земеделието Десислава Танева пък зърнопроизводителите ще отчетат спад.

"Жътвата ще приключи следващата седмица. Данните са категорични - подобни нива сме имали през 2017 г. Няма никакъв драматизъм, това е последица от климата и повишаването на температурите", обяви тя и подчерта, че за тази година и сезон водата за напояване на земеделските производители ще бъде подсигурена.

"Няма да допусна водна криза като тази в Перник".

Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров в ефира на NOVA по-рано тази сутрин.

Повод за коментара му бе репортаж на телевизията, в който жители алармираха за критично ниски нива на язовирите в България.

Водоемите "Тича", "Камчия" и "Ястребино" в Северна България и Асеновец в южната част на страната вече "светят в червено", разказа в репортажа си NOVA. 

Във видеото се коментира състоянието на язовир "Ястребино", който освен за риболов, се използва и за водоснабдяване на около 10 000 жители на град Антоново и още седем селища.

"Състоянието е тревожно. Видяхме, че от канала се изпуска вода за малинопроизводителите. Тогава още нивото на язовира беше на 28% от капацитета му. Последните замервания показват, че е спаднал до 22%. Още тогава уведомих министъра на околната среда и водите", коментира кметът на Антоново Хайредин Мехмедов. 

Рибарите също са притеснени от намаляващите нива на водата в язовира. "Кислородът във водния обем, който е останал, е много малко. Водата вече е с недостатъчен капацитет като химически анализ, за да издържи количеството риба", смята председателят на Федерацията по спортен риболов Георги Михайлов.

"От началото на годината на всички съм обяснявал, че трябва да си намерят алтернативни водоизточници, най-вече на тези от "Ястребино". Земеделците не правят нищо за да си намерят алтернативи. Вода МОСВ пази само и единствено за гражданите и едва когато има в повече, дава на всички останали. Язовир "Ястребино" след един месец няма да пусне и капка вода, с изключение на екологичния отток и ще я пазим само за гражданите, независимо кой какви претенции има. По закон трябва да пазя водата за хората и аз ще го направя. Няма да допусна да стане криза като в Перник", категоричен бе Димитров.

И допълни: "в язовир "Ястребино" в момента се точи 8 пъти повече вода, отколкото е притокът. Това не може да продължи повече от още месец. От 6 месеца пиша писма на всички земеделци и ги уведомявам, че трябва да търсят алтернативни източници. Този язовир засяга град Антоново. Язовир "Тича" захранва 3 града и в момента има 111 млн. за 2 години вода, но само ако е за питейни цели. Догодина няма да даваме вода на земеделците, ако няма валежи и ще я пазим само за гражданите", посочи министърът.

"Като министър мое задължение е първо да осигуря водата за питейно-битови цели. Всички язовири, от които се точи по какъвто и да е повод, имат един критичен минимум, при който спираме всичко това и даваме вода само за гражданите. Язовир "Ястребино" съвсем скоро ще стигне до нивото, при което ще пазим водата само за гражданите. Същото важи и за яз. "Камчия", където имаме вода за 2 години, ако я пестим, както и за яз. "Тича", където имаме за година и половина и 9 месеца, ако я пестим. В този язовир, ако я пазим само за пиене, ще имаме за 10 години, но ако не я пазим само за пиене, ще има за 2 - 3 месеца", допълни той.

"Ще преминем в режим само за питейно-битови нужди в конкретните язовири. Гражданите на България ще имат вода, но ако не падне дъжд ще има проблем със земеделците. Съчувствам им, но трябва дъжд и сняг", поясни той.

Министърът коментира и протестите в страната:

"Позволяваме на 20 души да блокират 100 000 софиянци. Хората не могат да отидат на работа и да заведат децата си на детска градина", посочи Димитров.

Цяла нощ протестиращи блокират Орлов мост и „Цар Освободител“

"Нали имаме избори, нормален ред, по който правителството се избира. Последните избори са дали това разпределение. Има хора, които не им харесва управлението и искат да има предсрочни избори, ами ако пак не му хареса след това – до кога ще бъдем без управление? Това не трябва да се случва", категоричен е министърът на околната среда и водите. 

"Смятам че кметът на София като дава разрешение за митинг, трябва да обяви ясно, че след изтичането на даденото време, останалите жители трябва да могат спокойно да отидат на работа. Градът не може да спре", категоричен е Димитров. По думите му правителството ще издържи мандата. 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 1 час

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 3 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 4 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 4 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 4 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 4 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 5 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 5 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 5 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 5 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 6 часа

По първоначална информация колата е спукала гума