57

М инистерският съвет взе решение за освобождаването на генералния консул на България в град Валенсия Пламен Георгиев. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет, цитирани от БТА.

Пламен Георгиев е назначен от политическата квота с решение от 9 август 2019 г.,

на основание на Закона за дипломатическата служба, по предложение на тогавашния министър на външните работи Екатерина Захариева. Настоящото решение за освобождаването му от длъжността генерален консул във Валенсия, Кралство Испания, е свързано с оптимизиране на броя на назначените за ръководители на задгранични представителства извън състава на дипломатическата служба, който не следва да надхвърля 20 процента от общия брой на ръководителите на задгранични представителства във всеки даден момент, се посочва в съобщението

Новината беше обявена по-рано днес от премиера Кирил Петков в началото на правителственото заседание.

Според министър-председателя назначението на Георгиев на поста е изцяло политически мотивирано, без той да е свързан професионално със службата, която изпълнява.

"Това ще бъде символът, че този тип политически назначения не са методът и начинът, по който оттук нататък нещата ще се случват", каза още министър-председателят.

Малко по-късно, след като премиерът Кирил Петков заяви, че консулът ни във Валенсия ще бъде отзован, Пламен Георгиев отговори.

Пред NOVA Георгиев отрече да е политическо назначение на ГЕРБ. Смята обаче, че уволнението му е политически мотивирано.

„Мисля, че е очевидно, че това не е политическо назначение. Никога не съм членувал в никоя партия, а това че съм бил назначен по времето на една управляваща партия, в случая - ГЕРБ, не означава, че аз съм политическо назначение. Но това няма как да бъде мотив за отзоваване, защото просто не е истина. Предполагам, че се сега ще излязат някакви мотиви, за да видя на какво основание ме освобождават”, обяснява той.

„Аз съм политическо уволнение очевидно, защото виждате, че мотивите за освобождаването ми са политически. По никакъв начин не са свързани с моята работа, за която аз в две поредни оценки за двете години, в които съм бил тук, съм получил оценка: „Изпълнението надвишава изискванията” на Министерство на външните работи. Тоест, съм се справил повече от добре с работата си. Няма как това да е причина. Отделно много консули и посланици са назначени по абсолютно същия начин. Съвсем скоро имаше такива назначения пак, тези назначения са съвсем законосъобразни, това са назначения от ръководната политическа партия. Но аз не съм политическо назначение, аз съм назначен съвсем законосъобразно, въз основа на закона, никога не съм членувал през живота си в никоя партия. Но очевидно съм политическо уволнение, не назначение”, допълва Георгиев.

„Така беше редно да се случат нещата, но както много неща в България - те се случват не по начина, по който трябва. Абсолютно никой за нищо не ме е уведомил, аз гледам по новините, чувам какво се е решило, но абсолютно никой, по никакъв начин - до настоящия момент, все още не ме е уведомил. Всъщност, вие журналистите, сте тези, които ме уведомявате. Явно така се действа”, заключи той.

А в началото на днешното правителствено заседание премиерът поздрави здравния министър в кабинета за повишените нива на ваксинация,

които страната ни отбелязва след стартирането на новата правителствена програма за икономически стимули за българските пенсионери. Само за вчерашния ден бройката на ваксинирани се е повишила с 24 747 души, а от обявяването на програмата досега ваксинираните са над 130 000, отбеляза Петков.

"Нашата начална цел беше 300 000 души. Ние вече сме на една трета от този резултат, а сме още в първите дни на януари. Целта ни е ясна, вече имаме първи резултати", каза той.

След днешното заседание на кабинета на премиера стана ясно още, че Бургас, Благоевград, Велико Търново, Видин, Добрич, Пловдив, Смолян, София- област и Хасково са с нови областни управители. Те са избрани днес.

Решението е взето по време на Министерския съвет, съобщи Лена Бориславова, шеф на кабинета на премиера.

Назначени са областни управители, излъчени от квотата на "Демократична България" и БСП, уточни Бориславова. Тя съобщи още, че през следващата седмица ще бъдат извършени и останалите назначения на областни управители в страната.

Биографиите им ще бъдат публикувани на сайта на Министерския съвет в най-кратки срокове, информира началникът на кабинета.

По думите й на областните управители няма да бъдат вменявани нови функции. Но те са по закон част от политическия кабинет и като такива трябва да прокарват политиките, мерките, решенията, които взима едно правителство за развитие на отделните райони, посочи Бориславова.

Тя каза, че не се предвижда промяна на закона в тази част, но правителството ще следва неговата буква по отношение на това как се осъществяват регионалните политики и как се подобрява комуникацията между конкретната област и правителството, така че всяка една област да чувства, че нейните интереси биват защитавани.

Бориславова поясни, че избирането на нови областни управители е част от процеса, предвиден в законодателството, а именно областните управители като част от политическия кабинет да бъдат инструментите и механизмите за прокарване на новите политики на ключовите реформи, които новото правителство възнамерява да реализира.

Този процес включва залегналите параметри в коалиционното споразумение между коалиционните партньори, допълни Бориславова.

Тя допълни още, че предстои среща между България и Северна Македония.

"Протягаме ръка за това да започне един конструктивен диалог", заяви Лена Бориславова.

Тя увери, че българската позиция ще продължава да бъде добре защитена и аргументирана, а съществуващата рамка надградена със сформиране на 5 работни групи, които да обсъждат конкретни теми. Лена Борислава посочи още, че именно подготовката и организирането на този процес е бил и поводът за посещението в Скопие на външнополитическия съветник на премиера Кирил Петков - Весела Чернева, осъществено на 2 януари.

Началникът на политическия кабинет потвърди още, че на днешното заседание на Министерският съвет е решено окончателно да бъде отзован Пламен Георгиев като генерален консул във Валенсия, Испания. "Това бе политическо назначение от 2019 г., съпроводено с широко обществено недоволство, както в България, така и сред българската диаспора в Кралство Испания", коментира тя.

По думите й възможно е и извършването на цялостна оценка и промяна в назначенията в дипломатическите ни представителства, но на този етап такава не е обсъждана.

"Информацията, с която разполагаме от Министерството на външните работи, е, че в момента политическата квота, която би трябвало да се излъчва по закон, е превишена от предишните редовни правителства. Това е едно от основанията за ограничаване на политическите назначения, те да бъдат в рамките на закона", посочи още Лена Бориславова.

Кабинетът гласува и увеличаването на помощите в сектор "Туризъм".

"Рамката на правителството във връзка с ковид мерките в сектора на туризма бе адаптирана и приведена в съответствие с максимално позволените помощи с европейската рамка в тази сфера", каза Лена Бориславова.

По думите ѝ по този начин мерките в сектора на туризма, включително и за туроператорите, се увеличават от таван 1,8 млн. евро на таван 2,3 млн. евро.

В дневния ред на правителството днес бе определянето на условията, критериите, реда и размера на средствата по схема за предоставяне на безвъзмездни средства за подпомагане на туристическия сектор за компенсиране на загуби, възникнали пряко или косвено от ограниченията в дейността на предприятията поради въведените противоепидемични мерки.

Коментари 57
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

57 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на среща с военнослужещи в украинската Черниговска област, 5 април 2024 г.

Украйна е атакувала руско летище на анексирания Кримски полуостров

Свят Преди 9 минути

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски

<p>Еврокомисарят Илва Йохансон на посещение у нас</p>

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон на посещение в България

България Преди 45 минути

Тя ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния контрол по въздушните и морските вътрешни граници на Шенген от 31 март насам

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Технологии Преди 57 минути

Компанията представи първия си електрически хуманоиден робот

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 7 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 8 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Свят Преди 8 часа

Шведският парламент прие закон, с който минималната възраст за законна смяна на пола се намалява от 18 на 16 години и се улеснява достъпът до хирургически интервенции. Законът беше приет с 234 гласа "за" и 94 "против" в 349-местния парламент, предаде АФП. Макар че скандинавската страна е първата, която въвежда законна смяна на пола през 1972 г., предложението, целящо да позволи така наречената "самоидентификация" и да опрости процедурата, предизвика интензивен дебат в страната. Дебатът отслаби позициите на консервативния министър-председател Улф Кристерсон, след като той призна, че се е поддал на натиск от страна на членове на партията по въпроса.

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Свят Преди 9 часа

Гласуването ще се проведе в събота

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 10 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

Русия удари болница и училище в Украйна

Русия удари болница и училище в Украйна

Свят Преди 10 часа

Нанесени са щети на няколко многоетажни жилищни сгради

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

България Преди 12 часа

Хекимян: Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

България Преди 13 часа

От състава на СД на дружеството се освобождават и Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

България Преди 13 часа

Мавров ще изпълнява длъжността „управител“ на НЗОК до приемане на решение на Народното събрание

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

България Преди 13 часа

Ако мъжът бъде обявен за невменяем, няма как да бъде осъден

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

Свят Преди 13 часа

При техниката самолетите изстрелват солни факли в облаците

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

България Преди 13 часа

Кирил Петков каза, че с удоволствие би подкрепил вота на недоверие, но той не е конституционно обоснован

Снимката е илюстративна

Уникално растение цъфти за първи и последен път от 20 години насам, вижте кое

Любопитно Преди 14 часа

Как е възможно растение да цъфти веднъж на 20 години четете в следващите редове