21

А фриканската чума по свинете е абсолютно безопасна за хората. Дори при консумацията на сурово месо от заразено прасе, няма да ни стане нищо, коментира в предаването „Здравей, България” по NOVA директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Лошото е, че човекът е във разпространението на тази инфекция. Това, което води до разпространение, е калта. Калта от обувките и от гумите е основният преносител на заразата”, посочи проф. Кантарджиев и подчерта, че работещите в свинекомплексите не трябва да ходят на лов и да гледат домашни прасета.

„На 5-6 години обикновено някой вирус мутира и става пасен за хората. Най-опасните инфекции по хората идват от животните. Истинската чума е точно това”, предупреди проф. Кантарджиев.

Той подчерта, че името на заболяването, което в момента се разпространява в България трябва да се нарича африканска треска по свинете.

Проф. Кантарджиев припомни избухването на епидемия от близкоизточен респираторен синдром в Южна Корея. Заболяването тръгва от само един човек, засяга 170 души, от които умират 40, въпреки много развитата медицина в страната.

Принципът на лечение при такава епидемия е извличане на антитела - гамаглуболини от кръвта на оздравелите и подготвянето на серум.

„Да не стане като с екарисажите – чакай бе, имахме, къде са”, предупреди проф. Кантарджиев за опасността при загробването на умрелите прасета.

Той добави, че през средновековието, по време на епидемията от бубонна чума, България е била хигиенно и културно по-развита държава в сравнение с останалите европейски страни. Така заболяването е взело по-малко жертви.

По отношение на комарите и разпространяваната от тях западнонилска треска, проф. Кантарджиев посочи, че въпреки взетите мерки от държавата, хората трябва да се пазят и да използват комарници и репеленти. Миналата година, почти всички комари, от които са били взели проби по поречието на река Дунав, са били преносители на вируса.

Комарите, които пренасят заболяването са типичните за България. Те хапят само вечер и тогава хората трябва да се пазят повече.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@