Шестака от Мелник: Само руснаците стават за туристи
Шестака от Мелник: Само руснаците стават за туристи   
Източник: Божидар Стоилов, БГНЕС
27
Ин номическата криза, ударила българите по джоба, роди ново поколение туристи, които само шетат, снимат се, за да се похвалят във "Фейсбук", оплаква се винопроизводител от Мелник.

Димитър Манолев е пето поколение винар, наследствената му изба е на над 100 години, а той е известен с прякора си Шестака заради шестия си пръст на лявата ръка, разказва БГНЕС в репортаж.

Не се чудете, след време може да стане така, че всички да имат по шест пръста, а тия с по пет да са единици, прогнозира 40-годишният мъж, чието семейство от много години гледа лозя край Мелник.

Вече не се краде както преди, но лошото е, че все още нямам усещането за бизнес свобода, оплаква се той, седнал пред избата си,

без надежда някой да се качи до нея в делничен ден

Според него "Комитетът по туризъм" (както вероятно нарича Държавната агенция по туризма) не върши никаква работа, тъй като се доверявал на социологически проучвания, които дори не били истински.

"При нас нещо нещата са сбъркани, затова печелим малко от туризма, въпреки че в България на малко място има събрани много работи. Повечето българи си мислят, че туризмът е да идеш и да се разшеташ, да се снимаш и да се похвалиш после във "Фейсбук", аргументира се винопроизводителят.

"Туроператорите довеждат тук хора, не каквито нас ни интересуват, а такива дето се снимат, вместо да седнат да хапнат и пийнат по кана вино.

Аз признавам само руските туристи, те имат славянска душа,

седнат, хапнат, пият, не се стискат. И ние едно време бяхме такива, ама минало - бешело".

Гърците туристи пък описва така: "Те идват у нас, за да пазаруват, да си оправят зъбите, защото при тях е много скъпо, и някой дъртофелник да си легне с някоя сгодна наша женица".

Според него държавата не защитава легалните производители. В петричко-санданския регион те са към 15 хил., защото всеки си прави вино, но само 15-20 са регистрирани като такива - което е 0.01 процента.

Шестака смята тазгодишната реколта за добра като качеството на гроздето - но за сметка на добивите, които са 500-600 кг от декар, т.е. наполовина по-малко в сравнение с миналата година.

По думите му тазгодишното вино вече е готово, в момента добавял последните съставки, които го правели "истинско мелнишко", а не като правеното "на баба при магарето".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

27 коментара
 
МВнР
Ексклузивно

Привикаха британския посланик в МВнР

Преди 12 часа
<p>Кои хора могат да се похвалят с&nbsp;<strong>&quot;невероятен&quot; секс</strong></p>
Ексклузивно

Кои хора могат да се похвалят...

Преди 15 часа
<p>Това са <strong>най-умните котки</strong>, вижте ги</p>
Ексклузивно

Това са най-умните котки, вижте ги

Преди 18 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини