Пи изводители на вино от Нова Зеландия, САЩ, та дори и
Франция преминават от стъклени към пластмасови бутилки.
Те твърдят, че те са по-леки, по-щадящи околната среда и не са
лоши за виното, съобщава Ройтерс.
Бутилките от полиетилен терефталат ПЕТ (PET) могат да се
рециклират изцяло, не се чупят и са по-малки и по-леки за
транспортиране от стъклените, а за производството им и
се използва по-малко енергия.
Гледаме (на пластмасата) като на положителна стъпка за
пестене на електроенергия и производствени разходи, посочва
Майкъл Уентуърт от новозеландската винарна "Йеландс истейт"
(Yealands Estate).
Пластмасовото шише е с 89 на сто по-леко от стъкленото и при това не променя вкуса на виното, твърдят от винарната. Нейните Мерло и Совиньон блан в
пластмасови шишета се представили добре на състезания за
дегустация на вино със затворени очи.
За винарската изба "Нейкид уайнъри" (Niked winary) в
американския щат Орегон, която използва пластмасовите бутилки
повече от година, шишетата отговарят на концепцията й за носене
на бутилките навън сред природата.
Двете винарски изби използват бутилки от 750 милилитра,
които според Уентуърт изглеждат по-малки до общоприетия размер.
Въпреки удобството на пластмасовите бутилки, още има
проблем с възприемането на външния им вид, защото някои
потребители все още предпочитат да пият вино, които наливат от
класическите стъклени бутилки.

Източник:
ЕПА/БГНЕС