13

Д есетки възрастни хора в Пловдив са окрадени до стотинка от ало-схема, която се предполага, че е покровителствана от полицейския началник.

Жертвите разказаха как измамниците оставяли тях и семействата им с по 5 лева, показа репортаж на NOVA.

"Ало" измамници: Главата ви ще бъде отрязана и сложена между краката

Ало-мошеници живеят в къщи, които уж държавата е отнела

Вчера в Града под тепетата беше задържан началникът на Трето РПУ Стоян Павлов, който изглежда е покровителствал мащабна схема за подобни кражби.

До  момента Павлов е обвинен само заради един конкретен случай на измама, в който жертвата е майката на полицейски служител, който работил в същото районно управление като ало-тартора.

При това престъпление са откраднати 1300 лева, от които 300 се предполага, че са отишли като подкуп за Павлов.

В рамките на разследването обаче е установено, че някои от ало-измамниците се обръщат към полицая с „Шефе”, което може да предполага активната му роля в цялата операция на измамниците в Пловдив. 

От началото на септември в града чрез ало-измами са отмъкнати 180 000 лева.

Схемата, покровителствана от полицейски началник, е добре позната – жертвите са лъгани именно, че участват в полицейска операция за залавяне на ало-измамници.

В Трето РПУ подава жалба и Руска Аврейска, пуснала 10 000 през терасата, след като била излъгана, че участва в операция за залавяне на ало-измамници.

„Казаха ми „Ние ще ви пазим, ще отцепим района”. Затова се съгласих. Два часа продължи разговора”, заяви потърпевшата жена.

Преди да се включат „полицаите” обаче, действащата в момента ало-схема започва със заплаха – някой казва на жената, че „ще я претрепят”, ако не им даде каквото искат.

Ужасена е да научи, че началникът на районното, където е подала сигнала впоследствие, е участник в схемата.

На Иванка Иванова са взети близо 5000 лева, всичките пари на нея и съпруга й, които са инвалиди.

Излъгали я, че е набелязана и измамниците я наблюдават и е на прицел на снайперисти. Също така, че телевизионен екип също е част от полицейската операция и я снима.

На другия ден тя и съпруга й остават със 7 лева.

Аз знам да изпълнявам. Казаха ми, че ще бъда награден от държавата”,

разказва 87-годишният бивш военен Иван Балимезов, който също пуска спестяванията си през терасата.   

Предполага се, че организаторите на схемата, в която е бил замесен полицейският началник, са двама души от Ветово. Градът е дом на голям брой ало-измамници, както стана видно от предишни разследвания по темата. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@