521

П ротестиращите полицаи в София вече се намират на площад "Независимост" пред Министерски съвет. Служител от охранителна полиция помоли колегите си да напуснат паветата, защото блокират движението, но те отказаха, предаде репортер на Vesti.bg от мястото на събитието.

Малко по-късно на мястото на протеста се появи и кола, от която с високоговорител протестиращите бяха призовани да пуснат движението, тъй като протестът им е незаконен, но отговорът на събралите се полицаи беше бурно освиркване.

Галентин Грозев - председател на една от синдикалните организации в МВР, каза пред репортер на Vesti.bg, че днес

организираният от тях протест е само в Овча купел, имат разрешение за него и, ако има други форми на протест на друго място, то те не са организирани от синдикатите.

Полицаите в София пред Министерски съвет
Полицаите в София пред Министерски съвет Източник: Антон Меляков, Vesti.bg

По-рано недоволните служители на реда се спряха до служебния вход на парламента. Те освиркваха депутатите, скандираха "боклуци" и "мишоци" и хвърляха символично стотинки и карамфили до парламента.

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов излезе от сградата на парламента и увери, че ще бъде намерен вариант, който да удовлетвори исканията им, още повече, че предложенията за промени все още не са влезли за разглеждане в НС.

След това множеството стигна до площада пред храм-паметника "Александър Невски". Там се появи и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който беше посрещнат с аплодисменти и одобрителни възгласи от протестиращите, предаде репортер на Vesti.bg.

Пред протестиращите излезе и Георги Кадиев, който заяви: "Имам една много проста логика: държава, която не си уважава служителите на реда, не е силна държава".

Вижте какво още каза той във видеото:

Шествието на служителите на МВР тръгна от  Борисовата градина до „Орлов мост” в столицата. Полицаите са недоволни от проектобюджета за следващата година, в който са заложени по-малко средства за сектора „Сигурност”.

Около 400 души имаше пред езерото „Ариана”.

Преобладаващата част от протестиращите са с цивилно облекло.Бяха им раздадени копия от обръщението на Гл. комисар Георги Костов към служителите от системата на МВР, в което той уведомява за позицията на премиера Бойко Борисов по отношението на структурната реформа в МВР. В него се съобщава, че социалните придобивки на служителите с полицейски правомощия не се променят. На място беше и гл. комисар Христо Терзийски, директор на ГД „Национална полиция”.

Протестиращите полицаи блокираха за кратко пл. "Орлов мост".

Част от тях изразиха недоволството си със свирки и вувузели и развяваха българския трибагреник. Заради шествието на полицаите бе затруднено движението по бул. "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски" в района на СУ "Св. Климент Охридски".

Вижте кадри от вчерашния протест на служителите на реда в София:

Над 100 цивилни и униформени полицаи блокираха пътя за ГКПП Кулата за около 20 минути. Движението в двете посоки беше спряно, предаде агенция БГНЕС. Блокадата беше на около 100 метра преди гишето за пътни такси на пункта.

Полицаите блокираха пътя, въпреки че им предадоха, че привилегиите им остават,

а нововъведенията ще бъдат за новопостъпилите служители в МВР. Те попитаха това имали го черно бяло, след което казаха, че не блокират, а се разхождат.

В случая зад тях и ГКПП-Кулата започва да се оформя опашка от автомобили, както и откъм Сандански. Поради митнически проблем пред ГКПП чакат над 80 ТИР-а.

Протест имаше и в Пловдив. Той беше мирен и протече в едночасовата обедна почивка на служителите, които се върнаха на работните си места. Дали тази вечер ще се съберат, за да изкажат своето недоволство, зависи от решенията, които ще бъдат взети от срещата на политическото ръководство на МВР и полицейските синдикати.

Благоевградските полицаи също се присъединиха към недоволството на колегите си. Служителите от Областната дирекция излязоха на протест между 12.00 и 12.30 часа пред сградата на Първо РУП в Благоевград. Полицаите настояваха категорично за подписване на колективен трудов договор в сектор "Сигурност", за да не бъдат обект за манипулации, когато се разглежда националния бюджет.

По обед около 1000 души полицаи, подкрепени от надзиратели, се събраха на мълчалив протест пред сградата на Областната дирекция на МВР в Смолян. По същото време служители на Регионалната дирекция на Гранична полиция в Смолян спряха движението на бул. "България" в центъра на града. През последните три дни в ОДМВР - Смолян са подадени 22 рапорта за напускане.

В Бургас близо 70 служители на затвора и цивилни полицаи блокираха за 10 минути улиците "Индустриална“ и "Вая“. За кратко настъпи затруднение в движението на автомобилите, но до инциденти не се стигна. Протестиращите заявиха, че действията им са спонтанни. Недоволството им е предизвикано от предложенията да им бъдат намалени социалните придобивки.

"Работим при лоши условия, с ниски заплати, а сега искат да ни намалят още възнагражденията", казват служители на затвора. "Щом една държава се обръща срещу държавните си служители, аз почвам да се чудя, дали имам работа вече в тази държава", коментира полицейски служител. От 17 часа днес ще се проведе втори протест на служители на полицията и Бургаския затвор пред Съдебната палата в града.

Над 100 полицаи от всички служби на районните управления на Областната дирекция на МВР, пожарникари и служители на Женския затвор в Сливен се присъединиха в 10 часа към националните протестни действия, след което преминаха в протестно шествие през града. Протестът в Сливен е предвиден да завърши около 14 часа. В Сливенската полиция вече са депозирани между 40 и 50 заявления за напускане. Ако придобилите право на пенсия напуснат, съставът на ОДМВР в Сливен ще се стопи наполовина.

Близо 100 служители на полицията от Видин протестираха днес на обяд и затвориха главен път Е 79 на изхода на града. Блокадата продължи около 5 минути и за кратко се образуваха опашки от автомобили. Протестът не е организиран от синдикатите, решението на полицаите е спонтанно.

Близо 100 служители на МВР в Разград затвориха кръговото движение в областния град. В протеста се включиха и полицаи от Кубрат, Лозница и Исперих. Председателят на полицейското синдикално дружество Добрин Дочев заяви, че протестите им ще продължат до удовлетворяване на исканията им. Той подчерта, че тази вечер от 17.30 часа, след като приключи работното им време ще блокират главния път Русе-Варна.

Коментари 521
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

521 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 3 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 7 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 8 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 8 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 8 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 10 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 10 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 10 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 10 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 10 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 10 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 11 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 11 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 11 часа

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 11 часа

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР