Платформата "Оле Мале" дава втора работа на майки на деца с увреждания
Източник: netinfo
1

К расимира Хаджииванова и Елисавета Белобрадова са популярни блогъри, основателки на сайта МАЙКО МИЛА, които създават и платформата ОЛЕ МАЛЕ, за да осигурят на майките на деца с увреждания място, където да продават ръчно изработените от тях продукти. Това дава на майките финансова и работна независимост и директно влияе върху качеството на живот - на тях и техните деца.

"Оле Мале" и кампанията "Търся втора работа" популяризира продуктите на майките пред максимално широк кръг от хора, които ги купуват и така майките си осигуряват доходи.

Красимира и Елисавета са участници в Акселератора на ПРОМЯНАТА през 2017 г., заедно с още 12 стартиращи социални предприемачи, които са намерили решение на проблеми на децата в България. Акселераторът е двумесечна интензивна обучителна програма, която предлага специализирани безплатни обучения и индивидуални консултации. Той е част от процеса на селекция в ПРОМЯНАТА и дава възможност на участниците да подобрят своите решения и своя бизнес план преди да продължат напред в конкурса.

Българска организация подготвя децата за технологичните професиите на бъдещето

Български деца могат да програмират роботи и да построят къща

Двете се запознават когато Красимира ражда първото си дете, а Елисавета – трeтото. И двете усещат липсата на пространство в интернет, където за интересите, проблемите и тегобите на майката да се говори с чувство за хумор, без назидание и без на жените да им бъде насаждана вина заради това, което правят или не правят като майки.

“Никъде никой не говореше за майката, за нейните чувства, емоции, вълнения, трудности, страхове, опасения. Нямаше текст, в който да се говори смешно, искрено и някакси като го прочетеш, да разбереш, че и други жени се чувстват като теб и не си сама на тоя свят.” споделя Красимира.

След няколко срещи двете разбират, че имат много общи идеи и решават да създадат такова онлайн пространство. Вярват, че подобна подкрепа за жените е важна, защото, за да е добре едно дете, то родителят, и най-вече майката, трябва задължително също да е добре. Тя трябва да се погрижи за себе си, за да се погрижи за децата, от това зависи добруването на цялото семейство.

Така през април 2016 година се появява и платформата Майко Мила. Там Красимира и Елисавета започват да публикуват материали за майчинството, поднесени с повече хумор и ирония, дават възможност на жените да споделят, повдигат теми, които до този момент не са били обсъждани сериозно от нито една медия – като например следродилната депресия, домашното насилие и абортите.

Покрай Майко Мила с тях се свързват майки на деца с увреждания. Техните истории показват на Елисавета и Красимира колко труден и различен е начинът на живот на тези жени. Те са изолирани, неразбрани от обществото и държавата, лишени от възможността да имат пълноценен живот, в който да работят и да изкарват пари, така че да се чувстват независими и да живеят качествено.

Решават да ги подкрепят и така в края на 2016 създават платформата ОЛЕ МАЛЕ. На нея майки на деца с увреждания могат да качат неща, които са произвели сами - декорации, шалове, шапки, чанти, бижута - а всеки посетител на сайта може да си купи продукта, който си хареса, директно от майката, която го прави.

Две млади учителки създават паралелен свят за децата в болниците

Семеен център за недоносени деца отваря врати в София

Една от историите на майки, на които ОЛЕ МАЛЕ помага, е тази на Диана, майка на Живко, който е прекрасно момче с множество увреждания – хидроцефалия, епилепсия и умерена умствена изостаналост. Първите 10 години от живота на на Живко Диана прекарва в различни лечебни заведения, докато нещата се стабилизират и успяват да овладеят неговите заболявания. Диана споделя, че да имаш дете с увреждания означава да забравиш за себе си, за реализация в професията, за среща с приятели, за ходене на кино, екскурзии и други нормални, ежедневни неща. Казва още: “Оле Мале е шанс. Освен финансовата помощ, оценката на хората за труда ни носи невероятно удоволствие. Разбираш, че освен майка и болногледачка, ставаш за нещо друго.

Давайки финансова независимост на майките с увреждания, но също така и подкрепа, утеха, възможност да споделят и да се почувстват пълноценни хора, Оле Мале допринася за това те да осигуряват по-спокоен и качествен живот на своите деца. Красимира споделя: “Няма как майката да е нещастна, тревожна, неудовлетворена, и това да е добре за децата. На 100% поддържаме схемата, с която илюстрират аварийните ситуации в самолетите - там е показано как родителят пръв трябва да си сложи маската с кислород, за да се погрижи за децата. Примерът е страхотен и напълно приложим и в живота, а особено в случаите на майките на деца с увреждания, то е направо буквално.“

Въпреки тежките истории, с които се срещат, Красимира и Елисавета определят като най-тежкото предизвикателство в работата си липсата на време. И двете имат други успешни кариери извън Майко Мила и Оле Мале, с които издържат семействата си. А имат много планове и мечти и за двете платформи. Мечтаят чрез работата си да постигнат промяна в живота на жените и децата в България.

По отношение на Майко Мила мечтата им е един ден да не получaват повече писма от жени в следродилна депресия, които ги питат „Какво да правя, вкъщи ми казват, че се лигавя!“ или анонимни текстове за домашно насилие, които завършват с текста „от съображения за сигурност ще изтрия този имейл“. Борят се за това обществото разбере, че гледането на деца не е работа само на майките, и че бащите имат същия дял от тази работа и когато я вършат, не го правят, „за да помагат“, а защото просто е и тяхна работа.

Искат да инвестират повече в социалното предприятие Оле Мале, така че да развият добре функционираща система, която да помага на майките: да ги квалифицира, да им дава знания, умения, техника и материали. А произведеното от тях да бъде реализирано в големи мащаби, за да имат добри доходи и да взимат сами решения за живота си, както всеки от нас би искал.

В търсене на подкрепа и средства за реализирането на тази мечта, попадат на информация за конкурса за социални предприемачи ПРОМЯНАТА. Разбират, че това е реален шанс да развият Оле Мале на по-високо ниво. Кандидатстват и преминават през първите четири етапа на селекция, за да станат едни от 13-те социални предприемачи, поканени в Акселератора на ПРОМЯНАТА.

Там се срещат със съмишленици – хора, които искат да променят системата, които са измислили и работят по решаването на социални проблеми, които на пръв поглед изглеждат нерешими. Общо 8-те обучения, през които преминават в Акселератора, им помагат да идентифицират слабите места в своите планове и да ги подобрят. Обученията ги подготвят да се явят на интервю с експерти от България и Швеция през ноември, които ще определят кои ще са петимата нови финалисти в ПРОМЯНАТА 2017/2018. Те ще получат финансиране, медийно внимание, менторска подкрепа, обучения и достъп до международната мрежа на Reach for Change. Публиката отново ще има шанс да гласува за своя фаворит сред петимата финалисти през януари 2018 г.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за четвърта поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 13 000 деца и младежи от цялата страна.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 55 минути

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 1 час

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 2 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 2 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 2 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 3 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 3 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 5 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 5 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 6 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 6 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 6 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 6 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 6 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 6 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство