Две млади учителки създават паралелен свят за децата в болниците
Източник: netinfo
0

З латина и Радослава от Сдружение “Образование и здраве” организират образователни занимания за хоспитализираните деца. Чрез различни занимателни дейности в приятелска среда те откъсват децата от мислите за болестта и засилват волята за справяне с нея.

Златина и Радослава са участници в Акселератора на ПРОМЯНАТА през 2017 г., заедно с още 12 стартиращи социални предприемачи, които са намерили решение на проблеми на децата в България. Акселераторът е двумесечна интензивна обучителна програма, която предлага специализирани безплатни обучения и индивидуални консултации. Той е част от процеса на селекция в ПРОМЯНАТА и дава възможност на участниците да подобрят своите решения и своя бизнес план преди да продължат напред в конкурса.

Тригодишно дете със Синдром на Даун вече брои до 10

Ани Салич: Ние сме големи длъжници към децата ни

От малки Златина и Радослава мечтаят да станат учители, за да могат да преподават уроците на децата по забавен начин и да им оставят време за повече игри. Когато порастват и сбъдват мечтата си, бързо разбират, че да бъдеш забавен и интересен учител всеки ден никак не е лесно в клас от 27 деца с различни мнения и интереси.

Случайно откриват, че съществуват училища и в болниците и приемат като ново предизвикателство да преподават на хоспитализираните деца. Запознават се когато и двете стават част от екипа на Пловдивското болнично училище. Бързо разбират, че искрящите детски очи, удовлетворението и отговорността, че утре някой ще очаква да те види отново, им дават голяма мотивация.

Техните съвместни занимания с децата, които са дълго време в болницата и нямат възможност да посещават обикновените си училища, имат не само образователна, но и терапевтична функция. Дават им усещане за нормалност, отвличат вниманието им от болестта и им помагат да се възстановят по-бързо.

Ето защо след закриването на училището в началото на 2017 г. Златина и Радослава не искат да прекъснат връзката с децата и продължават самостоятелно и на доброволни начала да се занимават с тях.

Мечтаят да продължат традицията да се преподава в болницата и да разраснат дейността си и в други болници и градове в България. Имат стабилна основа да го постигнат – своя професионален опит и това, че са силен екип.

Разказват, че са като две части на един пъзел – различни, но перфектно допълващи се. “Мисля, че има някаква телепатия между нас – ако едната спре по средата на изречение, другата ще го довърши. Гледаме в една посока, а това е много важно за постигането на всяка цел”, споделя Златина.

Днес всеки един техен работен ден е динамичен и много различен. По време на заниманията те учат заедно с децата, за да им помогнат да не пропускат учебния материал докато са в болница. Четат книжки заедно или индивидуално до леглото и работят допълнително с тези, които не владеят добре български език. Комбинират ученето с игри като шах, ,,Не се сърди човече”, пъзели. Рисуват и създават пана с живи цветя и естествени материали, правят картички и подаръци за различни поводи.

Всичко е съобразено със състоянието на децата и възможността и желанието им за работа в конкретния ден. С някои деца работят индивидуално, с други - на малки групи. Адаптират се към всяко едно дете според нуждите му.

Споделят, че най-тежкото в работата им е всеки ден да се срещат с човешката болка. Това да влизат с усмивка при дете с тежка диагноза ги кара да чувстват едновременно отчаяние и надежда. И любовта, която влагат в работата си с децата дава резултати – светлината в детските очи и усмивките ежедневно осмислят всичко, което правят и им дават сили да продължават.

Понякога това да помогнат не се случва толкова лесно. Това лято са работили с момиченце, чието състояние е налагало дълъг престой в болницата. То не проявявало интерес към техните занимания. Семейството му е от ромски произход, а майката трудно чете. Въпреки това Златина и Радослава настояват то да присъства на заниманията, макар и само като наблюдател. С времето, виждайки желанието за работа у другите деца, момиченцето става най-активният участник в ежедневните занимания. То започва да разказва всеки ден на лекарите и сестрите какво ново е научило. Днес то познава буквите, може да пише сама името си и дори помага на майка си да се научи да чете, за да могат да четат приказки заедно.

ПРОМЯНАТА: Децата с увреждания са част от нашето общество

Откриха най-големия център за интегрирани услуги в София

Днес двете учителки са изправени пред ново предизвикателство – как да издържат заниманията, които до този момент правят доброволно и как да разрастват своя екип, за да могат да започнат работа в повече болници. Въпреки, че нямат опит с бизнес до този момент, започват да се интересуват от социално предприемачество. Имат ясна визия каква промяна искат да постигнат и търсят подходящия бизнес модел, който ще им помогне да я осъществят. Готови са да използват всичките си знания и опит, за да успят в новото си начинание

През юни виждат рекламата за четвъртото издание на конкурса за социални предприемачи ПРОМЯНАТА по NOVA и решават, че това е много добра възможност за тях. Кандидатстват и преминават през първите четири етапа на селекция, за да станат едни от 13-те социални предприемачи, поканени в Акселератора на ПРОМЯНАТА.

Споделят, че в него получават много ценни съвети и насоки за бъдещото си развитие. Радослава добавя: “Акселераторът за мен е училище в мини вариант за социално предприемачество, с ясна програма и интересни и идейни лектори.”

В Акселератора двете ще преминат през общо 8 обучения до средата на ноември. Обученията ще ги подготвят да се явят на интервю с експерти от България и Швеция, които ще определят кои ще са петимата нови финалисти в ПРОМЯНАТА 2017/2018. Те ще получат финансиране, медийно внимание, менторска подкрепа, обучения и достъп до международната мрежа на ПРОМЯНАТА. Публиката отново ще има шанс да гласува за своя фаворит сред петимата финалисти през януари 2018 г.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за четвърта поредна година партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 13 000 деца и младежи от цялата страна.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 34 минути

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 3 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 4 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 5 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 6 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 6 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 7 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 7 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 7 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 7 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 7 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 7 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 8 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 8 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 8 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите