Семеен център за недоносени деца отваря врати в София
Източник: netinfo
0

Б ояна Петкова и Инна Минкова са част от екипа на Фондация "Нашите недоносени деца".

Те създават семеен център за недоносените деца и техните семейства, който ще предоставя индивидуално проследяване на развитието на децата, както и психологическа подкрепа за преодоляване на травмата от преждевременното раждане и продължителния болничен престой на децата.

Бояна и Инна са участници в Акселератора на ПРОМЯНАТА през 2017 г., заедно с още 12 стартиращи социални предприемачи, които са намерили решение на проблеми на децата в България. Акселераторът е двумесечна интензивна обучителна програма, която предлага специализирани безплатни обучения и индивидуални консултации. Той е част от процеса на селекция в ПРОМЯНАТА и дава възможност на участниците да подобрят своите решения и своя бизнес план преди да продължат напред в конкурса.

Две млади учителки създават паралелен свят за децата в болниците

Бивш инвестиционен банкер се завърна в България със социална кауза

Фондация „Нашите недоносени деца” е създадена през 2012г. от Нина Николова, Надя Дренска и Виолета Бакалова, след като преминават през тежкото изпитание да станат родители на недоносени деца, без да могат да получат информация и подкрепа.

Личната болка се превръща в двигател на значима кауза, около която се обединяват и редица доброволци. Над четири години фондацията съществува и информира родителите по въпроси, с които се сблъскват след преждевременно раждане, оказва им подкрепа, подпомага отделенията с жизнено необходима апаратура.

Инна е психолог, с опит в терапията и подкрепата на деца с различни трудности - деца с проблемно поведение, от аутистичния спектър, с увреждания, преживели насилие – както и техните семейства. Инна се присъединява към екипа на фондацията, веднага след като разбира за нейното основаване, защото самата тя е преминала през хиляди притеснения при преждевременното раждане на дъщеря си.

Бояна е завършила медицина в Берлин. 9 години работи като лекар в Университетската детска болница в София. Специализира педиатрия в неонатологичното отделение. През 2012 година тя загубва второто си дете, поради липса на адекватна пренатална грижа в България. Вследствие на това преживяване основа Фондация „Макове за Мери“, която подкрепя родители, преживели перинатална загуба.

Бояна работи за промяна на болничните практики и правната рамка, като през 2015 година тя и съмишлениците й постигат промяна на законодателството, позволяващо на родителите на мъртвородените деца да ги кремират или погребват. Присъединява се към фондация “Нашите недоносени деца” в края на 2016 г. като съмишленик и консултант, а наскоро става директор на новосъздадения им Семеен център за недоносени деца.

Това, което обединява Инна, Бояна и целия им екип освен личните истории и трудности, през които са преминали като родители, е желанието за подобряване и осъвременяване на грижата за недоносените деца и техните семейства в България.

Цели 10% от всички бременности в страната завършват с преждевременно раждане, което означава, че годишно у нас се раждат около 6000 недоносени бебета. Това е голяма травма за техните родители и близки, както и за самите бебета, които понякога прекарват месеци в неонатологичното отделение, отделени едни от други. Тези деца са изложени на риск от редица усложнения, проблеми и затруднения, които в някои случаи могат да бележат целия им живот, но често при адекватно проследяване и ранна интервенция могат да бъдат минимизирани или дори предотвратени.

Начините, по които фондация “Нашите недоносени деца” им помага са няколко. На първо място те предоставят систематизирана информация чрез наръчник, насочен към родители и близки. Той е достъпен на earlybaby.info, a скоро предстои и неговото второ издание.

Фондацията обединява екип от специалисти – лекари, психолози, логопеди, ерготерапевти - които предлагат подкрепа, проследяване и ранна интервенция на проблеми в здравето на раннородените децата. Фондацията се бори за създаване на семейни стаи във все повече болници в страната, където семействата да имат възможност да са по-близо в грижата за детето си още от болницата. Изработват и специални покривала за кувьози и играчки, с помощта на които бебетата се успокояват и не дърпат тръбите на животоспосяващата апаратура, към която са свързани.

На 17 ноември - Международния ден на недоносените деца – фондацията ще отвори своя нов Семеен център за недоносени деца „Малки чудеса“. Откриването на центъра е много важна стъпка в работата им, защото към момента в България няма програма за проследяване на състоянието и развитието на недоносените деца след изписването им от болниците.

Децата, родени по-рано, имат многократно по-висок риск от трудности във физическото, емоционалното, социалното, езиковото и познавателното си развитие. От своя страна, вследствие на трудностите и страха, с които родителите им се сблъскват, те често изпадат във влошено емоционалното състояние, сходно на посттравматичния стрес. Важно е семейният център да работи, за да даде шанс на родителите да са по-спокойни и да създадат грижовна среда, в която да отгледат щастливи и здрави деца.

Инна споделя, че най-трудното нещо в работата й е да се сблъсква със стереотипите в обществото, че трябва да понасяме безкрайно болката и да се справяме сами, вместо да търсим помощ. Твърде често родителите на недоносени деца затварят в себе си болката, безсилието и вината след преждевременно раждане и така пренасят тази тревожност върху физическото състояние и развитие на детето.

За Бояна като лекар е непоносимо да наблюдава медицински практики и нагласи, които са далеч от международните стандарти за грижа. Заради тях на на много от недоносените деца в първите години от живота им често им се налага да влизат в болница.

Въпреки трудностите, те вече виждат реален резултат от работата си. Има отделения, които преосмислят практиките си за достъп на родителите, прилагат кенгуру-грижа, преосмислят храненето на бебетата и се стремят да изградят една по-щадяща среда.

Целта им е да започнат работа с Министерството на здравеопазването и с професионалните организации на педиатрите и неонатолозите за разработването и въвеждането на Национална програма за проследяване и ранна интервенция.

Знаят, че тази промяна няма да се постигне лесно, а ще е бавна и ще е резултат от постепенните и ежедневните усилия на много хора. Но тези усилия наистина си заслужават: “Когато родителите ни пишат и ни изпращат снимки как гушкат децата си кожа-до-кожа в отделението, това е много голям мотив да продължаваме да работим.” – споделя Бояна.

До скоро фондация “Нашите недоносени деца” е съществувала изцяло на доброволен принцип. За да продължат своята работа, да се разрастват и да помагат на все повече хора, те имат нужда да развият по-добър финансов модел. Разбират за конкурса за социални предприемачи ПРОМЯНАТА и решават, че чрез него могат да получат необходимите знания и подкрепа. Кандидатстват и преминават през първите четири етапа на селекция, за да станат едни от 13-те социални предприемачи, поканени в Акселератора на ПРОМЯНАТА.

Благодарни са, че имат възможност да участват в Акселератора, защото обученията в него им дават знания и гледни точки, които са далече от хуманитарното им образование, но са необходими, за да бъдaт успешни. Въпреки конкурентния характер на конкурса, в Акселератора те попадат и в среда на единомислещи хора, които имат желание да се подкрепят взаимно. Започват съвместни дейности с някои от тях като проекта “Маргаритка” и платформите “Майко мила” и “Дневникът на мама и татко”.

В Акселератора те ще преминат през общо 8 обучения до средата на ноември. Обученията ще ги подготвят да се явят на интервю с експерти от България и Швеция, които ще определят кои ще са петимата нови финалисти в ПРОМЯНАТА 2017/2018. Те ще получат финансиране, медийно внимание, менторска подкрепа, обучения и достъп до международната мрежа на Reach for Change. Публиката отново ще има шанс да гласува за своя фаворит сред петимата финалисти през януари 2018 г.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за четвърта поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 13 000 деца и младежи от цялата страна.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 4 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 8 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 8 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 8 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 9 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 9 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 9 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 10 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 10 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 10 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 11 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 11 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 11 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 11 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 11 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове