39

Българските лекари напускат лавинообразно страната ни, за да работят в чужбина при по-добри условия и по-високо заплащане.

Тази година може да се окаже рекордна по брой медици, които ще потърсят реализация в чужбина, алармират от Българския лекарски съюз (БЛС).

През 2008 г. близо 350 специалисти са поискали и получили от БЛС сертификат за добра медицинска практика - основния документ, необходим за работа в други държави.

Миналата година броят на издадените сертификати се е увеличил на 450, а само от началото на тази са поискани 200.

Според главния секретар на съюза, д-р Димитър Ленков, основната причина лекарите ни да напускат страната е добрата им подготовка и изключително високото заплащане, което им предлагат чуждите болници.

По думите му най-голям интерес към нашите медици проявяват в Англия, Северна Ирландия, Уелс, Франция, Германия, Дания и Испания. Заплатите започвали от около 5000 евро в зависимост от квалификацията.

Предпочитанията са за анестезиолози, хирурзи, очни лекари, акушер-гинеколози, кардиолози и общопрактикуващи лекари. В Германия дори търсят наши специализанти, а фирми посредници им предлагат всякакви изгодни условия и атрактивни оферти, като началната заплата започва от 2000 евро, коментира Ленков.

Той казва, че българските лекари все по-рядко проявяват интерес към работа в страните от Близкия Изток, Тунис, Алжир и Либия, защото предложенията на европейския пазар са по-добри.

Мотив са и парите, които западните държави отделят за здравеопазване на глава от населението.

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) към юли 2009 г. в Гърция например се падат по 2733 долара на човек за здравни услуги, докато у нас сумата е 253 долара.

В новоприетите страни членки също отделят значително повече: в Словения - 1599 долара, в Чехия - 943 долара, в Унгария - 853 долара, в Словакия - 718 долара, в Естония - 620 долара, в Полша - 556 долара, в Литва - 545 долара, в Латвия - 533 долара и в Румъния - 315 долара.

Пред нашата страна по здравни разходи на глава от населението са страни като Куба - 355 долара, Чили - 473 долара, Малдиви - 306 долара, Коста Рика - 353 долара, Ливан - 468 долара и Оман - 325 долара.

По информация на СЗО след настъпването на кризата във всички европейски държави рязко се е покачил процентът от БВП, отделян за здравеопазване за 2010 г. Единствено в България този процент рязко е намалял.

Това е и една от основните причини за масовото търсене на работа в чужбина от нашите висококвалифицирани медицински кадри, смятат от БЛС.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@