Лекари чистиха и ходеха по анцузи в знак на протест
Плакат от протест в Омуртагската болница през февруари   
Източник: БГНЕС
7
Ла арите от много български градове протестираха днес предупредително на професионалния си празник - Деня на здравето, 7 април.

Софийските им колеги обаче не се включиха, а на други места - като в Монтана, въпреки че беше обявен, протест не се състоя - с обяснението е, че той е само символичен.В Русе пък медиците казаха, че са съпричастни, но имат твърде много работа след четири почивни дни.

Решението за действията под надслов "Ден на здраве - ден на протест" бе взето на извънредния събор на Българския лекарски съюз (БЛС) на 27 март.

Въпреки че отделните районни колегии избраха различни форми да изразят несъгласието си, медиците бяха обединени в недоволството си от нередовното плащане за извършените от тях услуги от страна на НЗОК, "монопола" на здравната каса, липсата на компенсации за намалените такси за преглед на пенсионерите.

Медицинският персонал от общинските болници, които са най-потърпевши от провежданата от правителството здравна реформа, негодуваха срещу орязаните договори с касата, което според тях създава реална опасност да фалират.

В почти всички градове лекарите сложаха сини ленти на реверите на престилките си.

В Пловдив, Благоевград, Силистра, Сливен медиците спряха работа за около час по обед и не издаваха рецепти. Други, като в Монтана, спряха работа, но останаха по работните си места. В Пловдив и Сливен бяха отложени плановите операции.

На места протестът бе по-активен

В Хасково и Харманли лекарите организираха шествие по главните улици, във Видин и Русе излязоха пред лечебните заведения.

По-нестандартните бяха силистренските медици, които решиха да излязат извън града по спортни екипи, както и колегите им от Каварна, които използваха времето на протест за полезна работа, като почистиха двора на болницата си.

Три са конкретните поводи за протестните ни действия, обясни и.д. управителят на болницата в крайморския град д-р Живко Жеков.

На първо място той посочи делегираните бюджети, въведени от началото на годината с влизането в сила на новия рамков договор, на второ - изискването на НЗОК за двама специалисти по дадена клинична пътека, а на трето - начина, по който се правят проверките от НЗОК и РЗОК.

По думите на Жеков те най-често се извършвали от т.нар. експерти - лекари със специалност, но повеждащи проверки, които не са в техния профил.

Според него това предизвиква напрежение и объркване сред останалите колеги, а сред обществото - съмнения, че в болницата се извършват  кражби, лекуват се фантоми и се правят

неща, които облагодетелстват единствено докторите

Жеков предлага проверяващите да са хабилитирани лица, с доказан авторитет и качества в дадена специалност, за да може проверката да се осъществи не по административен начин, а по същество - диагноза, правилност на лечението, избор на медикаменти.

Ако там е допусната грешка и тя е доказана, тогава лекуващият лекар трябва да наведе глава и да отиде за своя сметка на продължителна следдипломна квалификация, като по този начин биха се решили проблемите с качеството на услугите, предлага лекарят.

"Ако нещата продължават така, ще се стигне до затваряне на болници, ще бъдем принудени да спрем да лекуваме хората", коментира и управителят на болницата в Харманли д-р Динчо Генев, който е и председател на Лекарския съюз в област Хасково. Неговият персонал не е получавал заплати вече три месеца.

Искаме ясни стъпки на реформата, със срокове и финансово обезпечаване, както и ясни правила за специализация на лекарите и финансиране на следдипломното обучение, заяви днес председателят на столичната колегия на БЛС д-р Методи Маджаров. По думите му откакто България е член на ЕС, около

700 лекари само от столичната колегия са напуснали страната

Въпреки, че не стачкуваха, от организацията в столицата се обявиха и срещу "национализирането" на НЗОК, което по думите на Маджаров е започнало още от създаването на касата, "защото парите не отиват в бюджета на НЗОК, а във финансовото министерство".   

По думите на Маджаров ако ситуацията в София е по-спокойна, то е защото няма общински болници, които подлежат на закриване.   

Трябва да се даде шанс и време на тези, които правят реформата в здравеопазването, за да я направят, коментира днес пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, която посети "Пирогов" по случай Световния ден на здравето.

На въпрос как ще коментира днешните лекарски протести тя посочи, че Столичната община помага активно - и финансово и с ремонти, за ефективна работа на болничните заведения към нея.

Факт е, че в тях днес няма протести, посочи Фандъкова

По думите й от бюджета на София тази година са предвидени 5,5 млн. лева за ремонти и преоборудване за общински болници. Освен това според нея в столичните здравни заведения заплатите на персонала се изплащали навреме.

Протестите днес съвпаднаха с представянето на новата здравна министърка проф. Анна-Мария Борисова, която ще трябва да успокои медиците и да проведе реформите в здравеопазването.

Страх ме е да произнасям думата "здравна реформа", защото тя изобщо не се е състояла, заяви Борисова.

Според нея тя трябва да се прави с мисъл за болния, който трябва да е в центъра на действията, а медицинските специалисти трябва да са удовлетворени от работата си.

От столичната колегия на БЛС изразиха съмнение по отношение на компетентността й обаче. "Не знам какво може да направи една жена министър, която няма никакъв опит в това отношение", каза Методи Маджаров.  

Плащанията към болниците ще са неритмични,

докато се съберат вересиите, трупани от държавата в продължение на 20 години, заяви по-късно в Кюстендил премиерът Бойко Борисов. Той откри обновените отделения по травматология, неврология, хирургия и вътрешни болести в МБАЛ "Д-р Никола Василиев".

Около 500 хил. лв. са отпуснати от здравното министерство за ремонта в лечебното заведение.

На въпрос как би коментирал, че лекарите избраха деня на професионалния си празник за символичен протест, той посочи, че в Кюстендил "докторите си работят".

Според него на места медиците ги подтикват да протестират, в което Борисов съзира желание да се "извиват ръцете" в момент, когато всички виждат, че "парите в държавата са изхарчени по безобразен начин".

"Ние даваме максимума от това, което имаме като възможност, и реформата ще продължи. Желая на всички лекари честит празник и да не се подвеждат", призова той.
Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности