37

Б ългария се оказва най-евтината страна в ЕС за широк кръг от стоки, услуги и храни, отчита анализ на Евростат за нивата на цените на потребителските стоки и услуги в Евросъюза през 2017 г.

Страната ни е с най-нисък тотален показател за всички потребителски стоки и услуги в Евросъюза с индекс от 44, при среден индекс от 100 пункта за ЕС-28. 

Страните в ЕС с най-високи индекси за скъпи потребителски стоки и услуги са Дания и Люксембург - и двете с по 141 пункта, тоест с 41 пункта над средното за ЕС.

Страната ни е с най-ниски цени за алкохол, вино, бира, цигари и тютюневи изделия - индекс от 56 при среден показател 100 пункта за ЕС.

Най-евтини отново у нас са облеклото, обувките, както и всякакви аксесоари, свързани с мъжкото и дамско облекло - 78 пункта (при 100 за ЕС).

Поддръжката на дома с отопление, електричество, вода, както и други домакински услуги отново е най-евтина у нас - 30 пункта при 100 за ЕС.

Медицинските продукти, лекарствата, здравните и дентални услуги са най-евтини у нас в рамките на целия Евросъюз - 29 пункта при 100 за ЕС.

Продуктите за леки автомобили, горивата, транспортните услуги и т.н. отново са най-евтини у нас - 66 пункта при 100 за ЕС.

Образованието (от основно до висше) и всички свързани с него такси и учебници са най-евтини у нас сред 28-те членки на ЕС - 25 пункта при среден показател от 100.

Разходите за ресторанти, кафенета, барове, хотели и други развлечения отново са най-ниски у нас - 45 пункта при 100 за ЕС.

Дания - най-скъпата страна в ЕС

През 2017 г. Дания е най-скъпата държава-членка за "ресторанти и хотели" - 50 % над средното за ЕС, "храна" - отново 50 % над средното за ЕС, за "отдих и култура" - 48 % над 100 за ЕС. 

Ирландия е най-скъпата държава-членка за алкохолни напитки и тютюневи изделия - 74 % над средното за ЕС.

Люксембург е държавата с най-високи разходи за жилища, вода, електричество и газ - 63 % над 100-те пункта за ЕС.

Гърция е най-скъпата държава в областта "комуникации" - 54% над средното за ЕС.

Швеция е с най-високи цени в областта на "конфекцията, дрехите и обувките" - 34 % над средното ниво в ЕС.

Освен България, която държи лидерството за най-ниски цени в широк диапазон потребителски стоки и услуги, най-ниски са цените на плодовете, зеленчуците и безалкохолните напитки в Румъния - 62 пункта при 100 за ЕС (по този показател страната ни има 73 пункта).

Най-евтината страна за комуникации, пощенски услуги, телефонни и мобилни разговори е Полша - 45 пункта (при 65 за България).

От друга гледна точка обаче страните с най-ниски ценови показатели на стоки и услуги като Румъния и България, отчитат и най-високи показатели за хора, живеещи в риск от бедност и социално изключване (40 % за България и 38 % за Румъния).

В най-скъпите държави на ЕС Дания и Люксембург обаче е най-нисък и ръстът на хората в риск от бедност - едва 16 %, отчита Евростат.

Вижте още:

Критики за заплатите в България, Борисов отговори

НСИ: За година доходите на човек от домакинството са нараснали с 8,7%, разходите - с 11.4%

Евростат: Българинът харчи най-много за храна, по-малко за здраве

Изследване: Колко българи ще останат до 2070 година

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@