136

"Българи ли са ромите? - това пита новото видео от канала "ПатриотичНО" във Vbox7.com

Думата роми е българизирана форма на ромá – дума на романи, която е самоназванието на част от циганите. Като първоначален произход се сочи "дом(б)а" от санскрит, което означава "музикант от низша каста". На ромски означава "мъж, съпруг".

Думата "цигани" идва от гръцки - асингани, което означава "недосегаеми".

А от кои територии идват?
И тук версиите са няколко. Според някои пристигат от Индия. Други смятат за първо място Египет. Дори и до днес някои роми се самоопределят като египтяни - егюпи, в някои балкански държави. Няма общоприета теория как и защо са се разселили и са стигнали Европа.

Ромите са по нашите земи отдавна. За първи път за тях се съобщава около 800 г. в "Хронография” от Теофан Хомологет (Изповедник). Тогава византийският император Никифор I позволил, на манихеи и ацигани да се движат свободно по територията на държавата. Смята се, че части от тях се заселват в Тракия - района на Пловдив и Стара Загора.

След това са част от цялата българска история. За тях се говори и по времето на цар Шишман и през целия период на Османско владичество, когато е имало нови вълни на пристигнали по нашите земи.

След падането на комунизма у нас ромите все повече се обособяват в цигански махали като "Факултета" в София и "Столипиново" в Пловдив.

Очакванията са до 2020 г. да бъдат между 23 и 25% от работоспособното население.

А неграмотността сред ромите и децата им у нас обаче е висока, в резултат на неуспешната държавна политика за тяхното интегриране. През последните години зачестяват и случаите на напрежение между етнически българи и роми, разпалвани допълнително и от патриотични организации и партии.

Така беше в Катуница през 2011 г., Гърмен и столичният квартал "Орландовци" през 2015 г., в Раднево година по-късно, както и последният случай от Асеновград тези дни.

Вижте повече във видеото горе

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@