25

Н яма мнозинство за правителство, обобщи председателят на БСП Корнелия Нинова след лидерската среща в парламента във връзка с третия мандат за съставяне на правителство.

Лидерска среща на политическите партии

На поканата на БСП за разговор се отзоваха само три парламентарно представени политически сили - ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход". От "Продължаваме Промяната" (ПП), "Демократична България" (ДБ) и "Възраждане", както заявиха предварително, не дойдоха на срещата.

"Нито за коалиция сме говорили, нито сме предлагали, първо да видим има ли мнозинство за правителство. От вашите изявления и от отсъствието на колегите разбираме, че такова няма", коментира Нинова в края на лидерската среща.

Нинова посочи, че от ПП и ДБ искат двустранни срещи и БСП днес ще реши как да продължи оттук нататък. Тя добави, че след лидерската среща свиква Изпълнително бюро на партията.

Всички сме наясно, че държавата се намира в политическа криза, че заради нея се задълбочават икономическата, социалната, енергийната криза, въпросите на националната сигурност, каза Нинова в началото на срещата. Нашето желание е да говорим как, преодолявайки политическата криза, можем да помогнем да решим и другите кризи, посочи тя. Ако има желание, ще се намери начин, ако няма желание, ще се намери причина, коментира Нинова.

Тя изведе четири въпроса, които съществуват в програмите на всички партии и ги обединяват - законите по Плана за възстановяване и устойчивост, бюджетът за 2023 г., приемане на България в Шенген и съдебна реформа. Тези приоритети са декларирани и от колегите, които сега отсъстват, очевидно това е декларация само на думи, но липсва воля да седнем и да разговаряме сериозно за бъдещето на България, коментира Нинова. 

ГЕРБ няма как да подкрепи сега правителство на БСП, но ще търси решения

Сега няма как да ви подкрепим, но ще разговарям решението на конгреса да не е пречка да застанем зад експертно или програмно правителство, обърна се към Нинова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който взе думата веднага след нея.

Аз съм убеден, че отиваме за пети път на избори. След петия пак същото ще се говори, ако на подобен формат предварително не се изговори как ще бъде сформирано следващото правителство, изтъкна председателят на ГЕРБ. Борисов отбеляза, че на срещата не присъстват бившите коалиционни партньори на БСП - "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", още повече, че вече ги няма разделителните линии, свързани с военната подкрепа за Украйна, със закупуването на изтребителите. И припомни, че на правителството на Николай Габровски, предложено с първия мандат - на ГЕРБ-СДС, не му е достигнало малко, защото този разговор не се е провел преди гласуването. Ако имахме подобно решение къде може да се направи правителство, и президентът Радев щеше да се съобрази с това, убеден е Бойко Борисов.

Приемам, допълни той, вашите упреци за модела, който ние сме следвали, но две години вече имаме модел "Радев", какво по-добро се случи, коментира лидерът на ГЕРБ. Борисов декларира, че партията му ще направи всичко възможно да лидира процеса с правосъдната реформа.

Диалог с предварително начертани разделителни линии няма как да има, заявиха от ДПС

Отсега трябва да създадем условията и предпоставките за диалог след поредните ненужни предсрочни избори, изтъкна на свой ред председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. И отново призова за нормалност в политиката, която минава през диалога, за да бъде преодоляна политическата криза. Макар че диалог с предварително начертани разделителни линии няма как да има, убеден е председателят на ДПС. Независимо, че най-вероятно ще отидем на едни ненужни предсрочни избори, отсега трябва да създадем условията и предпоставките за диалог след тях, посочи той.

Според Карадайъ, когато на партийните конгреси се приемат решения "никога с другите", в един момент идват и такива ситуации, в които има по-висши цели от партийните, както и по-висши приоритети в името на държавата.

Правилният подход е диалог, диалог и пак диалог, смятат от "Български възход"

Без диалог и взаимодействие не сме в състояние да предложим решения, които са необходими, едно от тях е съставянето на правителство. Това заяви председателят на "Български възход" Стефан Янев. Той определи срещата като важна, но малко закъсняла. Дори да отидем на избори, този диалог е необходим, посочи той. И отбеляза, че към диалога би добавил и взаимодействие.

Янев отбеляза, че за всички български домакинства инфлацията и високите цени на енергията са предизвикателството, но за много са сериозен проблем. Извинявайки се как не можем да намерим решение, заставайки пред съда на българския избирател утре на едни предсрочни избори, ние всъщност нямаме аргументи за пред хората, коментира той и призова останалите политически сили да търсят пресечна точка. По думите му правилният подход е диалог, диалог и пак диалог.

В отговор на изказването на лидера на ГЕРБ, Нинова коментира, че е задал един интересен въпрос - за модела "Радев" и с какво е по-различен. По-различен е, защото ние с Вас водехме парламентарни битки на парламентарно представени партии, тук, въпреки че Вие не идвахте много често, обърна се тя към Борисов. Сега сме изправени пред друга опасност - парламентарната република се руши, посочи Нинова. Чрез постоянните служебни правителства и едноличното управление на президента е под заплаха парламентарната република, заяви тя.

Корнелия Нинова каза, че БСП няма да промени позицията си по отношение на въоръжаването на Украйна. Що се отнася до нашите конгреси, вие имате решение на вашия конгрес - не с БСП, ние имаме на нашия за ГЕРБ, това са си наши вътрешнопартийни неща, ние ще си ги решим, коментира още тя. 

По повод изказването на Мустафа Карадайъ, Нинова отбеляза, че ДПС е последователна партия. Подкрепяме Ви за тезата, че съдебната реформа не трябва да е просто битка за кадрова подмяна, тази реформа е дълбока и съществена, заяви тя. 

Корнелия Нинова отбеляза също, че Стефан Янев е прав, че последиците от кризата ги понасят най-вече българските домакинства. Виждам решаване на тези въпроси през бюджета, добави тя. Нинова отбеляза, че от липсата на бюджет за 2023 г. най-много ще пострадат хората, а очевидно от днешния разговор няма подкрепа за съставяне на правителство. Т.е. ще отидем на избори и до юни-юли ще оставим държавата без бюджет, коментира тя.

В заключение лидерът на БСП благодари на присъстващите на срещата, че са тук, че говорят и спокойно и разумно споделят вижданията си, въпреки различията.

След лидерската среща на политическите сили

Нинова покани партиите на лидерска среща, Борисов прие

Борисов: Ще присъствам на лидерската среща, но кабинет на БСП няма да подкрепим

Коментари 25
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

25 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 13 минути

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 32 минути

Чрез него приложението ще дава повече информация

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 9 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 9 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 10 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 12 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 12 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 13 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 13 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 13 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 13 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 13 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 13 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 14 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 14 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 14 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите