6

З дравният министър Кирил Ананиев гарантира, че пари за лечението на онкоболни има и няма да се налагат ограничения за пациентите . Лимитите, които заложени за юни се поставяли само с цел контрол, съобщава NOVA.

До тях се стигна, след като Здравната каса ги предложи като начин икономии на средства.

Заплашено ли е младото поколение от бум на рака

Пациентка от Пловдив с левкемия е в ремисия без лечение

Антибактериално вещество в пастата за зъби и други препарати предизвиква рак

Според лекарите причината за по-високите разходи през 2018 г. са новите високотехнологични апарати, с които работят.

„Купуваш си автомобил на 20 години застраховката му е 1000 лева купуваш си нов автомобил, застраховката му е 5 хил. Тя трябва да се плаща. Това е скъпа техника, ние предлагаме най-доброто лечение за момента, но то струва някакви пари и ние трябва да работим”, обясни националният консултант по лъчелечение, д-р Румен Лазаров.

Експертите сравняват цените на лъчеленчение в България и в чужбина. За една и съща процедура тук НЗОК плаща 2 700 евро, а на Запад цените могат да стигнат до 16 000 евро.

Здравният министър успокои, че списък на чакащите няма да има. Лимитите били само за вътрешно ползване, с цел контрол на лечебните заведения.

„Няма наложени ограничения на лъчелечение на онкоболни лица.  Индикативните стойности не ограничават лечението на пациентите, а обратно служат само за нуждите на контрола. Нито един гражданин няма да остане без лъчелечение”, заяви министър Ананиев.

По данни на НЗОК през 2017-та близо 12 393 онкоболни са преминали лъчелечение. Планът за тази година е държавата да лекува над 1300 болни повече.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@