И "Музикаутор" се намеси в спора "Булсатком"-Би Ти Ви
И "Музикаутор" се намеси в спора "Булсатком"-Би Ти Ви   
Източник: ЕПА/БГНЕС
6

"Би Ти Ви Медиа Груп" и "Булсатком" продължават да спорят за авторско съдържание, което и двете страни нямат право да ползват. Това е един от най-емблематичните примери за нарушение на Закона за авторското право и сродните му права", съобщават от сдружението за колективно управление на авторски права "Музикаутор" (Musicautor.org).

"Свидетели сме на един голям парадокс: спорът между Би Ти Ви и "Булсатком" е за заплащане на защитено съдържание като филми и музика,

което и двете страни всъщност ползват както намерят за добре -

едната като не плаща договорените и дължими суми за отстъпени права, а другата страна е изобщо без договор за отстъпени права.

Според нас е редно, преди да се разберат помежду си, те да са уредили отношенията си с тези, които притежават изключителните права за това съдържание.

Иначе сме свидетели на странната ситуация поводът за спора да е нещо, което те нямат право да излъчват и препредават", посочват от "Музикаутор".

"Над 2,5 млн. лв. дължи "Би Ти Ви Медиа Груп" на "Музикаутор"

за авторски права за музика в излъчваните от телевизията филми и продукции. Медията не е плащала над две години въпреки действащия договор, в който ясно е записано, че съгласно закона Би Ти Ви трябва да превежда на сдружението за колективно управление на авторските права съответните отчисления.

Парадоксално е, че Би Ти Ви беше медията, която направи кампания в защита на авторските права, а тя е единствената ефирна телевизия, която не заплаща коректно предвидените от закона и регламентирани с договор отчисления към "Музикаутор", казват още от сдружението.

От друга страна според данни на Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО), в която членува и Би Ти Ви, кабелните оператори като "Булсатком" отделят за телевизиите под 20% от месечните такси на зрителите, за разлика от Европа и САЩ, където доставчиците плащат до 50%.

"Но

за притежателите на авторските права за сега те не отделят нищо

И така докато Би Ти Ви е изключение от правилото при ефирните телевизии, кабелните, сателитните и IP оператори, които препредават (и препродават) телевизионно съдържание изобщо не плащат за авторски права.

Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО) е длъжна, съобразно ЗАПСП да договори заплащането за препредаваните от нейните членове програми, но това не се случва до този момент.

Повече от една година се водят безрезултатни преговори, като през цялото време членовете на асоциацията практически нарушават закона, защото нямат договори за отстъпени права.

За да защити законните права на своите членове "Музикаутор" търси всякакви възможни начини за разрешаване на въпроса, като включително е поискал и експертно становище от Съвета за електронни медии, а в хода на тази година ще бъде потърсена допълнителна помощ и от изпълнителната и законодателна власт с искане за още по-рестриктивна нормативна уредба, посочват от "Музикаутор".

"Ние трябва да защитим правата на членовете си както в лицето на българските автори на музика, текст и аранжимент, така и на всички чуждестранни носители на авторски права, представлявани от "Музикаутор" на територията на България, и затова използваме и ще използваме всички законови средства, включително търсене на правата и дължимите суми по съдебен ред", заяви председателят на Управителния съвет на "Музикаутор" Ясен Козев.

От Би Ти Ви обясниха, че в момента имамат задължения към организацията,

тъй като са финансово потърпевши от забавянето на плащанията от страна на контрагенти. "В продължение на години "Би Ти Ви медия груп" винаги е била изряден платец към "Музикаутор", се посочва в изявление на телевизията.

"Булсатком" е най-големият длъжник на възнаграждения за права към медията, като задълженията, които е натрупал, са повече от нашите спрямо "Музикаутор", се допълва в информацията.

"Очакваме в най-кратки срокове доставчикът да изплати задълженията си към Би Ти Ви, а веднага след това ще погасим дължимите суми към "Музикаутор", уверяват от медията.

Междувременно "Булсатком" взе позиция по декларацията на АБРО

(вж. текста й в сайта на АБРО), в която се казва, че според техни проучвания кабелният и сателитен оператор има 35% пазарен дял, но в същото време декларира по-малко от половината от този дял и укрива от 26% до над 64% от абонатите си.

От "Булсатком" заявяват, че цената се определя чрез преговори между телевизията, която разпространява ефирни програми, и оператора. Обхватът на мрежата спрямо абонатите е показател за достъпността на телевизионното съдържание до по-широк кръг лица. Това е от значение за приходите на телевизията от реклами и в същото време се отразява върху увеличение на разходите на оператора за поддръжка на съоръженията.

"В договорите ни с телевизиите, които не са платени отделно в обособен пакет с право на избор от абоната, таксата е фиксирана.

В тях няма клаузи за броя на клиентите ни -

той е динамичен", заявяват от оператора.

Те допълват, че по закон абонатите им се декларират на всеки шест месеца пред Комисията за регулиране на съобщенията.

"Буди недоумение защо е било необходимо АБРО и ГАРБ да инвестират пари в проучвания с неясна методология и с подбрано цитирани в публичното пространство резултати, при положение че можеха да потърсят по законов път информация за подадените от нас данни в КРС", пишат в съобщението си "Булсатком".

От АБРО вчера посочиха още, че кабелни и сателитни оператори задържат за себе си повече от 80% от приходите си от абонати, вместо да ги насочат към производството и купуването на съдържание за зрителите.

В отговор от "Булсатком" днес заявяват, че разходите, които плащат за авторски права, са 35% от приходите и добавят, че с останалите пари финансират оперативната си дейност, поддръжката на системите, таксите за спътник, разходите за почти 2000 души служители в цялата страна.

От "Булсатком" смятат, че злоупотребата с колективен орган, какъвто е АБРО, за частни търговски интереси е грубо изопачаване на основните цели, заради които съществува асоциацията.

Те посочват, че ще търсят правата си по съдебен ред за всички конкретни изявления срещу тях на изпълнителния директор на АБРО Мехти Меликов.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 3 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 4 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 4 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 5 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 5 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 5 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 6 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 6 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 6 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 7 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 7 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 7 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 7 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 7 часа

Според полицията това е рутинен случай