37

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) застана на страната на Би Ти Ви и ТВ7 в спора им с кабелния оператор "Булсатком".

В АБРО освен Би Ти Ви и ТВ7 членуват Нова телевизия, "Диема", Би Би Ти, Ring BG, ТВ Европа, "България он еър", радио "Дарик" и други.

В декларация, разпространена днес, АБРО обвинява кабелните и сателитните оператори, че задържат за себе си повече от 80% от приходите за абонати, вместо да ги насочват към производството и купуването на съдържание за зрителите.

Според АБРО оператори отделят за телевизиите под 20% процента от месечните такси на зрителите, за разлика от Европа и САЩ, където доставчиците влагат до 50%.

Нито една телевизия няма за цел да увеличи таксите за кабелна или сателитна телевизия, които плащат зрителите, заявяват от асоциацията.

От АБРО казват още, че се очаква платформените оператори да отделят справедлив процент от печалбата си за съдържание, без да натоварват допълнително своите абонати.

От Асоциацията обвиняват кабелните и сателитните оператори и в деклариране на по-малък от реалния брой абонати

Порочната практика е потвърдена в две проучвания – на АБРО и на ГАРБ (проведено през октомври 2012 година Establishment Survey), се казва още в декларацията.

От АБРО казват, че и двете проучвания са независими и представителни и потвърждават информацията, че кабелният и сателитен оператор "Булсатком" има 35% пазарен дял, в същото време операторът декларира пред членовете на асоциацията по-малко от половината от този дял и укрива от 26 до над 64% от абонатите си.

Допълнителен приход, който изцяло се задържа от "Булсатком", е приходът от разпространение на български телевизии извън България, се посочва още в документа.

Според АБРО запазването на този модел ще доведе до невъзможност да се създават български програми.

Кабелните и сателитни оператори не дават избор на потребителите да определят програмите, за които плащат и променят изцяло по своя преценка вида и броя на каналите, които разпространяват.

Операторите спекулират с това, че имат много абонати и че ако телевизиите не играят по техните правила, просто няма да излъчват телевизионния канал, при това независимо дали зрителят иска да го гледа или не. Така накрая потърпевши са самите зрители, завършват от АБРО.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@