14

Б ългарски фирми са атакувани с т. нар. „спиър фишинг”, като загубите са огромни, съобщи в NOVA шефът на сектор “Компютърни престъпления” в ГДБОП Явор Колев.

„През последната година компании от ТОП 100 от българския бизнес бяха ужилени със стотици хиляди евро”, посочи Колев.

Проста онлайн измама коства милиарди на компаниите

Разкриха една от най-големите онлайн империи за спам

Нова схема за кражба на данни удря хиляди българи

„При т. нар. „насочен фишинг” се атакува мейлът на компанията, от който се извършват разплащания, води се бизнес кореспонденция. Когато се изпрати копие на фактурата, която трябва да бъде платена, организираната престъпност подменя банковата сметка и парите вместо да отидат в банката, която обслужва партньорската компания, отиват в банкова сметка например в бившия Съветски съюз”, каза Колев.

„Атаките изглеждаха като писма от сериозни институции като Националната агенция по приходите, Националния осигурителен институт и др., които съдържаха прикачен файл с троянски вирус”, подчерта Колев.

„Огромен е броят на потребителите, които предоставят данните си в сайтове за пазаруване. Сайтове, които не са проверени. Да кажем от Китай, направени с цел да откраднат данните от кредитната карта”, каза Колев.

По думите му трябва потребителите трябва да внимават къде въвеждат данните от картите за разплащания и да не отварят прикачени файлове от непроверени имейли.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@