61

З аместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин откри и закри пленарното заседание, след като депутатите не успяха да приемат програмата си за двата пленарни дни преди Великден.

От днес депутатите гласуват с биометрични данни

чрез електронната система за гласуване, съобщи председателстващият заседанието Кристиан Вигенин.

Той обясни, че няколко депутати, на които не е взета биометрия, ще продължат да гласуват и днес с карти. Вигенин даде разяснения на новите народни представители как да гласуват с пръстов отпечатък, след като два пъти парламентът не успя да приеме програмата си за седмицата.

При първото гласуване

предложеният дневен ред беше отхвърлен

с 86 гласа „за”, 8 „против” и 103 „въздържал се”, а при прегласуването – със 79 „за”, 6 „против” и 123 „въздържал се”.

„Мисля си, че досега не сме изпадали в такава ситуация, коментира той”, след което закри заседанието и свика председателски съвет. Той обясни, че

председателят на НС може да свика по всяко време ново заседание.

В проекта на програма беше второто четене на промените в Изборния кодекс, а до сградата срещу измененията протестират представители на ВМРО.

По обяд днес председателят на НС Ива Митева обяви, че свиква заседание утре (четвъртък) в 9 ч. сутринта и изрази оптимизъм, че депутатите този път ще работят.

„Решението, което взехме, е да свикам заседание от 9 ч. с определен дневен ред.

него влиза довършване на правилника на НС и Изборният кодекс – второ гласуване”, посочи Ива Митева.

„Само тези две точки засега, като се разбрахме утре сутринта в 8.30 ч. да имаме отново Председателски съвет. Ако днес водещите комисии по законопроектите, които са им разпределени, внесат доклади за първо гласуване, да се обсъди дали те да не бъдат допълнени като точки в дневния ред за тази седмица”, добави тя.

„От разговорите, които проведохме –

обстановката е спокойна и смятам, че ще съберем необходимите гласове за откриване утре на заседанието и за провеждането му”,

коментира Ива Митева.

Тя посочи, че тъй като петък е почивен ден, народните представители ще имат време до 18 ч. утре да внесат предложенията си за другата седмица. „Първата сряда от месеца е ден на опозицията, така че те ще имат възможност да си внесат и точки, които ние сме длъжни да разгледаме в рамките на пленарното заседание”, допълни председателят на парламента.

На въпрос има ли някаква коалиция на старите партии, каквато заподозряха някои от новите в парламента, Ива Митева отговори: „Не смятам, аз не бях и в пленарна зала. Не смятам това, че има някаква коалиция, просто виждате, че конфигурацията е такава, че трудно се събират мнозинства и трудно се взимат решения”.

Малко по-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни на брифинг в парламента защо нейната партия не е подкрепила програмата за работа на НС. „Не подкрепихме програмата за работа на Народното събрание, в нея има лобистки текстове, но не и най-важните теми като социалните и икономически мерки”, заяви Нинова.

„Искаме да сме ясни от ПГ на „БСП за България”, за да спрат други представители на политически партии да спекулират на гърба на нашата парламентарна група.

Днес не подкрепихме програмата за работа на Народното събрание по една единствена причина.

За нас най-важни в момента са социалните и икономически мерки, които парламентът трябва да приеме, за да помогнем на икономиката, на бизнеса и хората. Нашата грижа в момента са доходите, помощ за безработните, помощ за възрастните хора и икономически мерки, които да гарантират стабилност и растеж на българската икономика”, заяви още тя.

Лидерът на социалистите обясни, че причината БСП да не подкрепи програмата е, че нито едно от техните предложения, направени в този смисъл, не се гледат в комисиите и не се включват в програмата за работа на Народното събрание.

„Не се е случвало програмата за работа за седмицата на парламента да не бъде приета,

отговорността е на мнозинството”. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред журналисти в парламента.

„Все пак ГЕРБ е в опозиция в 45-ото Народно събрание. Колегите не могат да осигурят подкрепа нито за своята програма, нито пък за в началото на заседанието за кворума. Доста дълго се забави откриването на самото заседание. Отговорността е тяхна, на мнозинството с над 160 гласа. Мисля, че ще имат някакъв вариант за работа през тази седмица на парламента, но ние отново казваме, че не това е дневният ред на обществото”, подчерта Десислава Атанасова.

Тя заяви, че

ГЕРБ-СДС очаква адекватна програма,

за която всички да носят отговорност и която да реши някои от проблемите на българските граждани. „Изборният кодекс, написан и приет за една нощ, не смятаме, че е най-сериозната тема в държавата ни”, каза още тя.

Президентът от една година се опитва да предизвика политическа криза - честито, успя. Това каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС пред журналисти в Народното събрание.

„Отговорността е изцяло на президента и тя не е от днес

Той е един от факторите, които доведоха до тази патова ситуация, която ще бъде платена от всички граждани. Този човек от една година се опитва да предизвика политически криза. Честито! Успя. Сега да бъде така добър да съдейства, за да не стигнем и до конституционна криза, защото има такъв потенциал”, каза още Тома Биков.

„Ако някой си мисли, че губи избори, защото му е виновен Изборния кодекс, ще му го кажа директно: избори се губят, защото хората ти нямат доверие. Имаш 10 или 15 %, защото останалите не гласуват за теб.

Какъв е Изборният кодекс няма никакво значение.

Важен е Изборният кодекс за това изборите да бъдат признавани и да се генерира доверие в институциите и демокрацията. Не го казвам злонамерено. Част от тези предложения са плод на дълбока некомпетентност и посредственост и неразбиране на този процес, което не е оправдание в никакъв случай”, посочи още Тома Биков.

От „Изправи се! Мутри вън!”, „Има такъв народ” и „Демократична България” обвиниха ГЕРБ, БСП и ДПС за проваленото пленарно заседание. „Г-н Борисов нали обичаше да брои 165 души – новото мнозинство.

Ето го новото мнозинство в пленарната зала от ДПС, БСП и ГЕРБ,

което, ако гласува така юнашки, вероятно би могло да направи и трети мандат, стига президентът да се обърне към тях”, коментира Арман Бабикян ИМВ.

Той допусна, че някои от тях не искат комисия за „Росенец”, други не искат комисията срещу полицейското насилие. Всеки има своите мотиви да бъде против този дневен ред и станахте свидетели на този формален парламентарен абсурд, коментира Бабикян и в рамките на шегата добави, че „може би има шанс за третия мандат”.

Христо Иванов от ДБ коментира, че ГЕРБ, ДПС и БСП са бламирали днес дневния ред, заради промяната в изборните правила.

„Има видим консенсус срещу промените в ИК и допълнителното въвеждане на сигурен машинен вот”,

смята той. Според Иванов всяка политическа формация ще трябва да даде рецепта за излизане от политическата криза, в която официално се намираме. По думите му, много трудно може да се излъчи мнозинство в парламента сега.

Попитан как ще преодолеят този блокаж на Народното събрание, Станислав Балабанов от ИТН коментира, че, ако трябва, ще се отиде на нови избори.” Суверенът ще прецени и отново ще раздаде картите, защото

виждате каква е ситуацията в пленарната зала – 50 срещу 100 и кусур въздържали се, не става”,

добави той.

Попитан дали ще подкрепят правителство на някоя от останалите протестни партии, Балабанов каза, че всичко е в ръцете на президента. „Да видим на кого ще връчи третия мандат, но като гледате днес какво се случи в пленарната зала, която и да е партия, ако предложи правителство, говоря от тези, които са от протеста, ще бъде задушена”, смята той. „Да видим какво ще се случи с третия мандат, да не се смеем всички с глас от странните решения и изненади, които могат да се случат”, коментира Балабанов.

Проектопрограмата на парламента за тази седмица предвиждаше депутатите да приемат на второ четене промените в Изборния кодекс, на първо четене – изменения в Закона за политическите партии, както и да обсъдят създаването на временни комисии за законосъобразността на изградените обекти в парка „Росенец” и за полицейското насилие на протестите миналата година.

Коментари 61
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

61 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 1 час

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 1 час

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 5 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 5 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 6 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 7 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 7 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 8 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 8 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 8 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 9 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 9 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 10 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 10 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 10 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 10 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа