71

"Трудно е да говорим за доверие след три спрени мащабни проекта, в условия понякога на остро противопоставяне между Европейския съюз и НАТО от една страна и Русия - от друга. В условията на санкции, на ограничителни режими, както и след недалновидно политическо говорене през последните години", коментира президентът Румен Радев по време на визитата си в Сочи, където се срещна с руския президент Владимир Путин.

Путин очаква до дни премиера Борисов

За кои три мащабни проекта обаче говори Радев?

Първият от тях е вече "съживеният" проект на атомната електроцентрала "Белене".

Екоминистърът даде "зелена светлина" за строежа на АЕЦ "Белене"

Проектът бе замразен през 2012 г. с решение на предишния кабинет на Бойко Борисов и на Народното събрание.

Борисов: За АЕЦ "Белене" Путин каза, че и "не" е отговор

Още през март т.г.. темата "Белене" бе коментирана в телефонен разговор между Бойко Борисов и Владимир Путин, след като в края на февруари на форум в Лондон българският премиер изненадващо разви идеята, че АЕЦ "Белене" може да бъде реализиран като общ балкански порект.

Борисов говори с Путин за АЕЦ „Белене“

Преди малко повече от седмица министър-председателят заяви, че мораториумът върху строежа на АЕЦ "Белене" трябва да отпадне, за да може НС да даде мандат за разговори с инвеститори. 

Борисов: България ще вдигне мораториума за строителството на АЕЦ „Белене”

В началото на месеца представители на Китайската национална ядрена корпорация обявиха, че са заинтересовани от изграждането на "Белене". А вчера руският ядрен холдинг "Росатом" обяви, че е готов да участва в проекта, въпреки неяснотата как и кога ще бъде построен.

В началото на март енергийният министър Теменужка Петкова заявява, че АЕЦ-ът може да стане "добър проект при определени параметри", като целта на министерството е той да бъде реализиран на пазарен принцип - България няма да дава държавна гаранция, няма да подписва и дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията. А целта  е, вече наличното оборудване да бъде оползотворено, а страната ни да не губи пари.

Днес премиерът Борисов заяви, че вече над 3,5 млрд. лева са вложени в атомната централа от страна на българския данъкоплатец и трябва да се вземат мерки, за да не отидат "ядрените реактори за скрап".

ГЕРБ иска да строи АЕЦ „Белене“ без държавно участие

Все пак съдбата на над 30-годишния проект за втора атомна централа у нас остава неясна.

Руски сенатор към България: Добър урок за София

Вторият проект, за който президентът Радев намекна, е спреният през 2015 г. проект за газопровода "Южен поток“. Тогава Борисов обясни, че Путин е наясно, че спирането на проекта е било не заради това, че нашата страна е била срещу Русия, а защото изпълнява като лоялен член на ЕС всички наложени санкции и разпоредбите на третия енергиен пакет

"Газпром" разтрогна договор за "Южен поток"

Борисов: На Путин вече му е ясно защо е спрян "Южен поток"

Още през 2016 г. от руска страна обявиха, че е възможно съживяването на проекта „Южен поток“, като бъде съобразен с изискванията на Брюксел и се впише в идеята за изграждане на газоразпределителния център „Балкан“, който вече получи подкрепата на Европейския съюз.

В навечерието на посещението си в Русия Радев отново повдигна темата, като заговори вече за "Български поток".

Президентът Радев в Русия, поиска "Български поток"

"Както за Русия, така и за България, логичен избор за разширяване на доставките на руски природен газ в Европа, е път през българска територия. Затова е в наш общ интерес да получим пряко руски газ на черноморското крайбрежие на България", казва Радев в интервюто си за руския вестник „Коммерсант“.

Така, в сянката на възраждането на два спрени проекта, остава третият енергиен проект - за нефтопровод "Бургас-Александруполис".

Споразумението за сътрудничество в изграждането и експлоатацията му е подписано в Атина през 2007 г. от руския президент, българския министър-председател, тогава Сергей Станишев, и гръцкия му колега Костас Караманлис.

Строежът започва да предизвиква критики заради разположението на тръбопровода и инсталациите на територията на Община Бургас и страховете от възможна екологична катастрофа. Съществуваха обаче и мнения, че проектът не е достатъчно изгоден за страната ни и интересите на България (включително и във финансовата част), не са достатъчно защитени.

България окончателно се отказа от Бургас-Александруполис

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@