8

Ж ители на 11 села в Старозагорско протестираха днес срещу изграждането на кариера за варовик в местността „Кереч Търла”.

Те блокираха Подбалканския път София-Бургас. Хората настояват за мораториум върху разрешителното за дейността на кариерата и за нова оценка на въздействието върху околната среда, в която да бъде отчетено и тяхното мнение.

Недоволство и протест срещу добив на газ в Добричко

Кариерата за варовик се намира в землището на три села – Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви.

Само на 2 километра от там има друга кариера, a по закон, в землището на едно населено място не може да действат две. Освен това местността, където ще се добива варовик, е вододайна зона.

Хората в Трън отхвърлиха златодобива

„Опасяваме се от екологична катастрофа и то много голяма екологична катастрофа, защото самата концесия е около 800 декара, но тя може да стане и 1000, няма кой да ги следи... Губим водата, губим си въздуха”, коментира Динко Денев, кмет на с. Едрево.

Той поясни, че в решението на оценка за въздействието на околната среда за изграждане на кариерата, не са отчетени отрицателните становища на общините и на Регионална дирекция по горите.

„Община Стара Загора е дала становище за несъгласие за разработка на находището „Кереч Търла”, поради това, че ще има непоправими щети върху околната среда и върху населените места, засегнати от разработката на находището”, заяви Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора.

На протеста дойде и областният управител на Стара Загора. Според Гергана Микова държавата трябва да намери разумно решение на проблема.

Концесионер на спорното находище на варовик за 25 години е пловдивското дружество „АС Стоунс” ООД. Според предварителното съобщение за концесията планирана инвестиция е в размер на 2,2 млн. лв. Работата по изграждането на кариерата не е започнала.

След протеста на място дойде Жечо Станков, заместник-министър на енергетиката, за да се информира за проблема.

От Министерството на екологията увериха, че няма опасност за хората и околната среда. Жителите на 11-те села обаче са категорични, че ще продължат с протестите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@