68

В ъпросът кой и дали пази Румен Радев изникна още в изборната нощ, когато срещу него полетя ябълка. Конкретният случай беше безопасен и добронамерен - журналистът Илияна Беновска, чийто ред да зададе въпрос на микрофона дойде, се приближи и хвърли на новоизбрания президент червена ябълка, която той хвана. 

Припомнете си победителите в изборната нощ в СНИМКИ

„Подхвърлянето на тази ябълка носи символика, но утре може да се подхвърли и друг предмет, който да застраши живота и здравето на някое лице, в случая на ген. Радев. Аз бих сложил охрана”, коментира Румен Миланов, бивш началник на НСО, разказва NOVA.

„Думите и действията на журналистката г-жа Илияна Беновска са оценени професионално и правилно (...) В конкретния случай всяко друго действие от страна на охранителния екип на НСО, би представлявало белег на ниско ниво на професионализъм и обществено укорим опит за преиграване”, съобщиха от службата за охрана официално вчера. 

Оказва се, че до встъпването в длъжност личната охрана на новоизбрания президент си е негова, лична работа.

„Базирайки се само на закона, НСО следва да откаже да го охранява, но от функционална гледна точка – би трябвало да го пази”, коментира Румен Миланов.

Въпросът с охраната стои отворен, казва още той, защото в случая Румен Радев хем е президент, хем още не е.

„Ако нещо се случи с обявените президент и вице какво правим – нови избори ли, назначаваме вторият ли…!?”, пита се бившият шеф на НСО.

Президентът става грижа на НСО едва след официалното му встъпване в длъжност.

И е длъжен да приеме охраната. Както е длъжен и да живее в резиденция Бояна. Дори и сам.

Според Миланов хвърлянето на ябълката е пропуск на охраната. За щастие - без последици.

В същото време обаче НСО няма право да конфискува плодове и зеленчуци, макар че на входа на НДК в изборната нощ се извършват щателни проверки. От службата твърдят, че охраната в НДК в нощта на изборите - 13 ноември, е била от опитни и достатъчно на брой служители. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@