23

П олитологът Евгений Дайнов успя да постигне независимост от енергодружествата и да осигурява достатъчно електроенергия, за да живее нормално, дори и през зимата, коментира самият той пред NOVA.

„Зимата, когато една виелица спря тока за три дена в селото, само аз имах”, разказва той.

За да се освободи от диктата на енергийните монополисти Дайнов е вложил близо 10 000 лева в 18 квадратни метра слънчеви панели. Борбата му с държавните регулатори, Националната електрическа компания, общината и доставчика на електроенергия, продължила повече от година. Панелите били инсталирани в двора на къщата му в село Миндя за две седмици, върху конструкция, която той нарича: „хипарска беседка”.

Дайнов посочва, че в момента доставчикът на електроенергия му плаща по 1000 лева на година, чист доход. Той захранва 3 електрически бойлера, 2 хладилника, печка, лампи, телевизори и т.н. Но признава, че се топли на дърва през зимата.

За да си осигури постоянно захранване, Дайнов е инсталирал и акумулаторна батерия, която се зарежда през деня и отдава енергия през нощта.

От ЕНЕРГО-ПРО по закон са длъжни да изкупуват произведения от Дайнов излишък от електроенергия, както и той е длъжен да им плаща, когато потреблението му надхвърли възможностите на соларната инсталация.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@