31

К ои са най-важните въпроси, с които правителството се е ангажирало до момента, кои проблеми са все още нерешени, какви са отношенията на правителството с президентството и каква подкрепа среща то от българските граждани, коментираха за БТА политолозите Любен Стефанов и Борис Попиванов.

Преди сто дни, на 6 юни, Народното събрание избра министър-председател, структура и състав на редовно правителство. 

Според Стефанов най-важните въпроси, с които кабинетът се е ангажирал, са били тези, които всъщност са послужили за събирането на тази коалиция от коалиции. Той смята, че това, което от кабинета не успяват да свършат, това е системен проблем на нашата политическа система. Българските политици като цяло не успяват да се обясняват обстоятелствено и съдържателно на гражданите каква им е работата, какво вършат и защо го вършат, добави политологът.

Според Попиванов правителството се е легитимирало пред обществото като правителство на тройното алиби - антипрезидентското, геополитическото и конституционното. Той каза, че до голяма степен по-сериозните му резултати се свеждат до приемането на закъснелия бюджет за 2023 г.

Поети ангажименти и нерешени въпроси

Според Стефанов най-важните въпроси, с които кабинетът се е ангажирал, са били тези, които всъщност са послужили за събирането на тази коалиция от коалиции. Той даде пример с приемането на бюджета за 2023 г., поемането на твърда посока към подкрепа на Украйна, приемането на ясна политика за приемане на необходимите мерки за Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген и еврозоната, избора на подуправители и управител на Българската народна банка, както и конкретни действия за връщането на България на европейския ѝ път. Според политолога по време на продължилото почти двугодишно управление на президента Радев България се е превърнала в „една много съмнителна брънка в европейската хомогенна цялост“ като позиции спрямо Руската федерация, спрямо войната в Украйна и въобще спрямо значението на случващото се в света и най-вече - в нашата околност. 

Като друг позитив Стефанов посочи вземането на решение да става пред гражданите и вниманието на широката публика без задкулисни договорки или поне с минимално количество такива. Не оценявам проекта за промени в конституцията като положителен или отрицателен или като някакъв прогрес, тъй като той е на ниво проект, уточни той. Единственото нещо, което продължава да ни тормози и до днес, това е дали да сменим националния празник от 3 март на 24 май – нещо, на което не му е мястото в Конституцията, коментира Стефанов. 

Според него това, което не успява да свърши кабинетът, това е системен проблем на нашата политическа система - българските политици като цяло не успяват да се обясняват обстоятелствено и съдържателно на гражданите каква им е работата, какво вършат и защо го вършат, добави политологът. Той отбеляза, че избирателната активност намалява прогресивно и цикличността на избирателните дати не са допринесли за повишаване на доверието в партийните лидери и партиите. Политологът добави, че кабинетът „Денков“ страда абсолютно закономерно от това, още повече че коалициите, съставили тази коалиция, си разменяха с много малки разлики водещите позиции и са част от основните заподозрени, затова че партиите са с толкова ниско доверие в страната. От това произтичат вече другите неща, които не мога да припиша като несвършено на кабинета, а като лошо наследство, обясни Стефанов. Той посочи, че не успява да реагира на всички дразнители своевременно, защото е създадено такова усещане, че това е властта – да се реагира, а не да бъде проактивно правителството, да създава политики, да създава стратегии и визии, които да изпълнява и налага, просто защото има много лошо наследство. Стефанов смята, че имайки предвид как е сформиран и какво стои зад него, какви усилия и какво напрежение и противоборство усещаме и днес, кабинетът върви сполучливо.

Според Попиванов правителството се е формирало и легитимирало пред обществото като правителство на тройното алиби. Първото алиби е антипрезидентското, т.е. необходимостта според партньорите в управлението да бъде сложен край на властта на президента Радев, да бъде заедно с това защитен парламентаризмът и да се сложи по този начин край на политическата криза в България, смята политологът. Второто алиби е геополитическото - твърдението, че партньорите са се съгласили да управляват заедно, въпреки противоречията помежду си в името на това да утвърдят евроатлантическата принадлежност на България и да дадат по-ясен и недвусмислен сигнал за категорична подкрепа за Украйна във войната и за защита на общата европейска позиция по тази тема. Третото алиби е конституционното, а партньорите са влезли в тази „сглобка“ с много по-висша цел от това просто да управляват страната и тя се нарича промяна в самата Конституция. 

Попиванов посочи, че половината от тези сто дни са изминали в нещо като полуваканция за управлението, когато нямаше работещ парламент. Той обясни, че поради тази причина не може да се очаква някакво пълноводие от резултати. Според Попиванов до голяма степен по-сериозните резултати се свеждат до приемането на закъснелия бюджет за 2023 г. Доколко е реалистичен, доколко ще успее да запази обявения бюджетен дефицит от 3% от брутния вътрешен продукт, не се наемам да гадая, коментира той. 

Останалите действия на това управление бяха предимно насочени в две посоки. Едната е кадровата посока – проблемите с формирането на парламентарни комисии, квоти на държавата в обществени регулатори, избиране ръководства на редица държавни институции, и втората – повдигането на въпроси, които биха могли да бъдат определени като участие в „културни войни“. Той обясни, че това са въпроси, които не са пряко отнесени към социалноикономическия дневен ред на хората, но засягат по-сериозни, по-трудно решими проблеми на идентичността, историята, ценностите, миналото, традициите в българското общество. Попиванов даде пример с датата на националния празник, въпросите за реакцията на домашното насилие, войната по пътищата.

Попиванов подчерта, че сто дни прави мнозинството, не само кабинетът. Политологът обясни, че кабинетът се движи в рамките на дискусиите в мнозинството, т.е. в рамките на парламентарния дебат, в много висока степен. В кабинета не виждам някаква инициативност, някакъв собствен дневен ред, който да е изпреварващ по отношение на парламентарния, добави той. Попиванов смята, че министър-председателят се стреми да изгражда образ на балансиран човек, който се стреми по-скоро да обединява и да търси такъв тип решения, които вече срещат съгласието на основните политически сили, а не толкова да бъде премиер тип Борисов – да налага собствено мнение, идеи, възгледи. 

Напрежението по оста „Дондуков“ 1 - „Дондуков“ 2

Според Стефанов президентската институция трябва да бъде преосмислена, но не спрямо мярката на текущо заемащия длъжността Румен Радев, а в перспектива. Политологът смята, че отношенията на изпълнителната власт с президента в момента са абсолютно измислено условие, конституционно нагнетени и неправилно наелектризирани, защото те са така заложени да бъдат, а не защото академик Денков не харесва Румен Радев или някой министър има обтегнати отношения с някой от секретарите в президентството. По думите му няма как изпълнителната и законодателната власт да толерират освен съдебната власт и някакъв четвърти ъгъл в триъгълника. 

Попиванов коментира, че между кабинета и президентството има не просто размяна на реплики. Това е една постоянна престрелка, която цари не от първия ден, а от минус първия, защото това беше първият случай, в който президентът сне доверието си от кабинета още преди да бъде съставен – когато връчваше проучвателния мандат на Николай Денков, коментира политологът.

Според Попиванов напрежението между президент и кабинет е основната линия на конфронтация в българската политика в рамките на тези сто дни. Самият кабинет до голяма степен се оправдава с това, че е подтикнат от президента да бъде съставен, а той от своя страна го обвинява, че начинът му на функциониране е дълбоко порочен и не отговаря на българските интереси, отбеляза политологът. Попиванов смята, че това са крайности в позицията, които не могат да бъдат помирени, не могат да намерят пресечна точка и вероятно ще останат такива и в бъдеще.

Одобрение или примирение 

Попаднаха ми социологически проучвания последните две седмици, които показват, че българите свикваме с това да се върнем в нормалното – да имаме редовно правителство, поддържаното мнозинство в Народното събрание, което да върши работата си, посочи Стефанов. Той добави, че около 20% изразяват подкрепа за настоящия кабинет, което, по думите му, е повече от достатъчно. Политологът смята, че от коалиционните партньори зависи доколко кабинетът и парламентът ще получат и имат подкрепа да разширят своето одобрение сред съгражданите ни, като това ще се случва с конкретни действия и мерки. Засега реакциите, а и някои от проактивните действия на кабинета ме зареждат с умерен оптимизъм, обобщи Стефанов.

Смятам, че правителството среща примирението на българските граждани, но не и подкрепата им, коментира Попиванов. Той добави, че социологически проучвания сочат, че много малък дял, не повече от един на всеки петима българи, подкрепя и одобрява сегашния кабинет. Според Попиванов това е много ниска степен на подкрепа и легитимност. Той отбеляза, че заедно с това над половината българи не желаят да има нови предсрочни избори. Попиванов добави, че хората не смятат този кабинет за особено удачен, но не желаят продължаване на политическата криза с нови избори. От друга страна, от самите управляващи засега, въпреки взаимните нападки, нито ГЕРБ, нито "Продължаваме промяната - Демократична България" на този етап са склонни да разглеждат сериозно вариант за оставка на кабинета, за нови избори, за нова конфигурация. Има шанс това мнозинство и този кабинет поне на този етап да продължи да работи и в бъдеще, каза Попиванов.

Коментари 31
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

31 коментара
 
Между възрастни приятели: - Как си? - Какво да ти кажа. Докато си спомня какво съм забравил, забравям какво съм си спомнил.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

САЩ предупредиха, че може "да преоценят фундаментално" отношенията си с Грузия

САЩ предупредиха, че може "да преоценят фундаментално" отношенията си с Грузия

Свят Преди 6 часа

Причината за това е приемането на трето, последно четене на закона за чуждестранните агенти

Гимназисти и студенти влизат в ролята на журналисти

Гимназисти и студенти влизат в ролята на журналисти

Свят Преди 7 часа

В студентския вестник, наречен "The Pitch", студентите публикуват фрагменти от "Montgomery County Sentinel"

"Изтощение, глад и страх": Израел навлезе още по-навътре в Рафах

"Изтощение, глад и страх": Израел навлезе още по-навътре в Рафах

Свят Преди 9 часа

Въоръжените сили на Израел засега не са коментирали тези твърдения

<p>Тежка автобусна катастрофа във Флорида, 8 загинали и много ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Тежка автобусна катастрофа във Флорида, 8 загинали и много ранени

Свят Преди 9 часа

В автобуса са пътували общо 53 души, като 37 от тях са били откарани в болница с наранявания

<p>&quot;Тези хора нямат място в Европа&quot;</p>

ЕС: Онези, които отричат геноцида в Сребреница, нямат място в Европа

Свят Преди 10 часа

В ООН бе предложена проекторезолюция, която призовава 11 юли да бъде обявен за Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен в Сребреница

<p>Руски удар по жилищна сграда в Харков,&nbsp;има ранени, сред които и деца (СНИМКИ)</p>

Руски удар по жилищна сграда в Харков, има ранени, сред които и деца

Свят Преди 11 часа

Спасителите претърсват сградата за ранени хора

<p>Нападнаха затворнически микробус във Франция, двама надзиратели бяха убити (ВИДЕО)</p>

Нападнаха затворнически микробус във Франция, двама надзиратели бяха убити

Свят Преди 11 часа

Според френски медии избягалият затворник е 30-годишният Мохамед А.

<p>Университетски преподаватели излизат на протест, каква е причината&nbsp;</p>

В знак на протест: Всички държавни университети спират работа на 20 май

България Преди 12 часа

Съветът на ректорите определя 20.05.2024 г. като начална дата за стъпаловидни по продължителност протестни действия на всички висши училища

Как да започнем да инвестираме в криптовалута: Съвети за начинаещи

Как да започнем да инвестираме в криптовалута: Съвети за начинаещи

Пари Преди 12 часа

Следвайки тези съвети, начинаещите инвеститори могат да започнат да инвестират в криптовалути по-уверено и по-осведомено

Срутване във въглищна мина в Полша, има загинали

Срутване във въглищна мина в Полша, има загинали

Свят Преди 12 часа

Трусът е станал на 870 метра под земята

<p>Никой не може да издържи повече от час на най-тихото място на Земята</p>

Вътре чуваме сърдечния си ритъм: Най-тихото място на Земята

Любопитно Преди 12 часа

Рекордът на Гинес за най-тихото място на Земята се държи от безшумната тестова камера в лабораториите Орфийлд в Минеаполис

Повдигат обвинения на изгонения участник от ''Евровизия''

Повдигат обвинения на изгонения участник от ''Евровизия''

Свят Преди 12 часа

Ето каква е причината за обвиненията

<p>&bdquo;Исках костите ми да изпъкват&ldquo;: Кристина Апългейт с шокиращо признание</p>

„Исках костите ми да изпъкват“: Кристина Апългейт разкри, че се е борила с анорексията

Свят Преди 12 часа

Кристина Апългейт и Джейми-Лин Сиглър разказаха за борбата си с хранителните разстройства в тийнейджърските си години

<p>Великобритания привиква&nbsp;китайския посланик, ето защо&nbsp;</p>

Обвинени в шпионаж: Великобритания привиква китайския посланик

Свят Преди 12 часа

Хонконг е бил под британско управление от 1841 г. в продължение на 156 години

100-килограмовото речно чудовище, което се храни през нощта

100-килограмовото речно чудовище, което се храни през нощта

Любопитно Преди 12 часа

Речното чудовище се е превърнало в голям проблем за местната дива природа в някои части на САЩ и Канада

<p>Влак дерайлира във Волгоградска област в Русия, каква е причината (СНИМКИ)</p>

След украинска атака с дрон: Влак дерайлира във Волгоградска област в Русия

Свят Преди 12 часа

Според предварителната информация няма пострадали