91

„Водихме конструктивна дискусия на тази среща, която беше заредена с толкова напрежение”, каза премиерът Бойко Борисов на пресконференцията след разговорите му с турския президент Реджеп Ердоган и европейските лидери във Варна.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ЕС - ТУРЦИЯ ВЪВ ВАРНА

„Очакванията бяха да няма толкова конструктивна позиция, но съм благодарен и на тримата, че говорихме около това, което ни обединява. Поставихме всички въпроси, които касаят България и Европа. И на двустранните срещи поставих всички теми, като се започне от тракийските бежанци и изселници (от 1913 г. - бел. ред.). Има и доста претенции от турската страна - данъците и имотите на мюфтийствата, обезщетения за изселниците от възродителния процес, за управлението на водите и за културните паметници, но разговорите ще продължат в съвместни комисии и нови срещи, и се е надявам да има решения”, посочи Борисов.

Той благодари на турския президент, че на българската граница има „нулев мигрантски натиск”. „Надявам се българите да го оценят, защото помним времената, когато мигрантската вълна ни беше притиснала”.

„Днес постигнахме голяма част от целите, които си бяхме поставили”, отбеляза Борисов. „Споразумението за бежанците продължава, следващият транш за Турция се осигурява”.

„Мисля, че в края на председателството ни ще има още една такава среща”, добави Борисов. „Реджеп Ердоган предостави много информация за Сирия и за бежанските лагери и колегите взеха тази информация, която трябва да се обсъди. На срещата се разбра, че Тайпи (Ердоган - бел ред.) и Доналд (Туск - бел. ред.) са играли футбол в Полша преди време и са си били дузпи”.

Нинова: Да питаме Ердоган за тракийските бежанци и Кърджали

Борисов за срещата във Варна: Напрегнато ми е, притеснено ми е

Ердоган към ЕС: Къде са парите за мигрантите

Доналд Туск: Турция трябва да спазва демократичните стандарти

„По темата за бежанците Турция и ЕС остават много близки партньори”, каза от своя страна президентът на Европейския съвет Доналд Туск.

„Турция трябва да спазва демократичните стандарти. Искаме да окуражим Турция да работи със Съвета на Европа и да не уронва човешките права“, псочи Туск.  Той коментира, че все още съществуват притеснения от действията на Турция в Егейско море и задържането на граждани на ЕС.

„Кипър има право да проучва своите ресурси. Това е изключително важно и по линията на успешното обединяване на Кипър, за да могат да се постигнат добри отношения между Кипър и Турция, между Гърция и Турция“, подчерта Туск.

Той обърна внимание и на притесненията от действията на Турция в Африн и Сирия.

Туск заяви, че ЕС иска да поддържа партньорството и заяви, че лично е ангажиран с партньорството с Турция.

По думите му Анкара трябва да поеме по пътя на поддържане на демократичните стандарти. „Разбираме, че Турция пострада много от опита за преврат и последващите събития, които се случиха. Искаме да окуражим Турция да работи със Съвета на Европа и да не се уронват човешките права и ЕС остава готов да помогне в това отношение“, каза Туск.

Той поясни, че срещата във Варна е била за подновяване на диалога между ЕС и Турция, като на нея не са правени никакви споразумения и компромиси.

Реджеп Ердоган: Турция е демократична и правова държава

„Надявам се, че периодът на лоши отношения между Турция и ЕС да е останал в миналото”, каза турският президент Реджеп Ердоган.

Той обяви, че по време на срещата е била обсъдена възможността отношенията между Анкара и ЕС да се задълбочат. Ердоган изтъкна, че кандидатурата на Турция за член на ЕС е подадена през 1963 г., а през 2018 г. страната все още е само кандидат-член и затова трябва да се направят стъпка към ускоряване на преговорния процес. Той подчерта, че ЕС трябва да премахне визите за турски граждани, както е договорено.

Ердоган посочи, че Турция изпълнява своите ангажименти по отношение на борбата с тероризма и помага на ЕС, като възпира достъпа на терористи до неговата територия. Той отчете, че в момента на турска територия се намират над 3 милиона бежанци, които през тази година ще станат 4 милиона.

Затова турският президент настоява ЕС да изплати втория транш от обещаните и договорени 3 млрд. евро. По думите му тези средства ще улеснят живота на бежанците.

Ердоган подчерта, че Турция е демократична и правова държава и това е доказано с вота на турските избиратели. Той поиска сътрудничество с ЕС в Сирия и Ирак.

Жан-Клод Юнкер: Аз съм гарант, че преговорите с Турция ще продължат

„Искам Турция да бъде истински стратегически партньор на ЕС. Трябва да поддържаме честен диалог. Вярвам, че ЕС и Турция правят голяма грешка, когато описват различията, които ни разделят, но никога не описваме общите неща, които ни правят партньори. С нашите турски приятели имаме общи интереси“, каза президентът Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той лично пое ангажимент, че преговорите за присъединяване на Турция към ЕС ще продължат.

Юнкер смята, че споразумението между ЕС и Турция за имигрантите е много успешно и този успех се дължи на Анкара, която е показала солидарност.

„Това показва, че Турция може да бъде солидарна с ЕС. То защо трябва да сме ѝ много благодарни“, заяви президентът на Европейската комисия.

Той успокои Ердоган, че не трябва да се притеснява за отпускането на 3 милиарда евро за бежанците. „Ангажиментът на ЕС ще бъде спазен“, обеща Юнкер.

„Аз съм гарант, че преговорите с Турция ще продължат. Трябва да се продължат усилията. Турция трябва да подобри своите отношения с държавите-членки на ЕС. Ще говоря за Кипър и Гърция. Това е абсолютно необходимо, ако искаме подобряване на отношенията“, каза Юнкер.

Той припомни, че ЕС е осъдил опита за преврат от 15 юли 2016 г., но все пак изрази своята загриженост заради арестите на граждани и журналисти, като поиска проблемът със задържаните от турските власти двама гръцки войници да бъде разрешен до Великден.

„Не искам да оставате с неясни послания от нас. Тази среща беше добра и полезна. Имахме възможността да говорим съвсем открито. Има ли сме доста срещи на тема ЕС-Турция и изводът винаги е, че ЕС и Турция трябва да вървят ръка за ръка заедно напред”, категоричен е Юнкер.

Срещата на върха ЕС-Турция започна с работната вечеря в  резиденция „Евксиноград”. Изявления след нея дадоха президентът на Европейския съвет Доналд Туск, президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, министър-председателят на България Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@