12

О т Асоциацията на пострадалите при катастрофи показаха клип с шокиращи кадри, които разкриват какво става, когато пътниците не са си сложили колани при катастрофа на автобус.

„Ако хората си бяха поставили колани в катастрофиралия край Своге автобус, жертвите нямаше да са 17, а по-малко. Свидетелски снимки на очевидци показват, че голяма част от загиналите са изпаднали от автобуса и са били премазани от него. Ако коланите се използват, пътниците ще останат вътре. Ще имат наранявания, но няма да бъдат смъртоносни”, коментира пред NOVA Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

След трагичния инцидент се очаква депутатите да приемат планираното от години въвеждане на задължителните колани в автобусите.

Мярката обаче ще струва близо 1 млн. лева, изчисляват от Сдружението на автобусните превозвачи.

„Колани трябва да има. Ние обаче сме на по-различно мнение по отношение на старите автобуси. Непосилен разход е особено за малки и средни фирми, защото автобусите, които са без колани, у нас са около 15 000. Средната цена на един колан е около 15 лева”, коментира Петър Захариев, член на Управителния съвет на Сдружението на автобусните превозвачи.

По думите му един нов автобус струва от 200 000 лева нагоре и затова не е толкова лесно да се купи.

„Проблемът е, че седалките в старите автобуси не са оразмерени конструктивно да понесат въпросното натоварване, когато се добавят коланите. Това е технически проблем”, поясни Захариев.

Според него, ако новата наредба бъде приета, много малки фирми ще фалират. По думите му на Централната автогара проверка е показала, че 99% от автобусите са с колани и имат видеорегистратори. Дори катастрофиралият автобус край Своге е имал колани, но те не са използвани.

„Нашата съвместна задача е да принудим шофьорът и пътниците да пътуват с колани”, смята Захариев.

Така се спасяват човешки животи

Експерти за грешките край Своге

Коланите в автобусите - кога ще има и какво ще се промени

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@