61

И нтернет-страницата на Министерството на правосъдието не се отваряше, като на сайта пишеше: „Грешка. Заявеният адрес е недостъпен”.

Като причина бе посочено, че собственикът на www.justice.government.bg е конфигурирал уебсайта неправилно. За да защити информацията на потребителя от кражба, браузърът не се свързваше с този уебсайт.

Какво може да причини срива в Търговския регистър

Сертификатът за сигурност на сайта е валиден само за домейните - mjs.bg, mjs.bg. Може да става въпрос за неправилна конфигурация на кеша на DNS сървъра.

От Министерството на правосъдието съобщиха, че причина за недостъпността на сайта е технически проблем, който би трябвало да бъде разрешен след 13 ч. днес. Достъпът до сайта беше възстановен в 13.45 часа.

Защо това е важно?

Това е пореден инцидент с интернет инфраструктурата на Министерството на правосъдието.

Срив на сървър в края на миналата седмица спря достъпа до Търговския регистър и създаде притеснения, че данните могат да бъдат изгубени или да има злоупотреби с тях. Сайтът му все още не функционира напълно, въпреки че от вчера вече дава възможност за справки и за физически, и за юридически лица.

Търговският регистър не работи, сезирани са ДАНС, МВР и прокуратурата

Търговският регистър е управляван от Агенцията по вписванията, която е под шапката на Министерството на правосъдието.

Може ли да има последствия?

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че не е доволен от действията на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, за преодоляване на проблема със срива на Търговския регистър.

В продължение на няколко дни единствената информация за причините за липсата на достъп до този ключов за икономиката и бизнеса масив от данни беше, че има технически проблем.

Това породи множество спекулации. Вчера самият Борисов трябваше да уверява, че данните в регистъра не са изгубени или манипулирани.

Станалото обаче повдигна въпроса, доколко квалифицирани са ИТ експертите в самите държавни учреждения и служителите на фирмите, избрани от държавата да поддържат сайтовете и публичните регистри с данни.

От БСП поискаха оставките на Даскалова и на правосъдния министър Цецка Цачева.

Томислав Дончев за Търговския регистър: Виновните ще бъдат намерени

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@