32

Н якой иска да вземе държавата на концесия, решението за това как ще се излезе от тази ситуация носят парламентарно представените партии, това е тяхната отговорност пред българските граждани, отбеляза служебният премиер Гълъб Донев в предаването „Събуди се“ по NOVA. Според него никой няма интерес да няма редовно правителството, избрано от Народното събрание, предаде БТА.

Преговорите за съставяне на редовен кабинет се оказаха замразени,

от ротация на управлението се оказахме в ротация на скандали. Това, което всички гледаме – не само българските граждани, но и нашите чуждестранни партньори, показва уродливото лице на политическия цинизъм, който върви в момента. Той може да бъде описан с алабализми, но всъщност говори едно – че някой иска да вземе държавата на концесия”, каза той. 

Според него отговорността за решението за това как ще се излезе от създалата се политическа ситуация носят

парламентарно представените партии. „Те дължат това не само според Конституцията, дължат това на българските избиратели, на българските граждани. Мандатът, който трябва да бъде изпълнен, всъщност е отговорност и пред българските граждани, те са тези, които са изпратили народните избраници в Народното събрание“, заяви Гълъб Донев. 

Според него никой няма интерес да няма редовно правителство, избрано от Народното събрание.

„Иначе България винаги по всяко време има правителство, независимо дали ще е служебно, или редовно. Държавата не остава без правителство, което да функционира и да води делата на държавата“, каза още премиерът. 

В момента имаме функциониращ парламент, доколко се занимава с нещата,

които са според Конституцията, тоест да твори, да приема законите на държавата, е друг въпрос, но трябва да се създаде едно стабилно коалиционно мнозинство, което да излъчи редовно правителство, смята той. 

На въпрос защо президентът все още не връчва втория мандат за съставяне на правителство

на „Продължаваме промяната – Демократична България“, Гълъб Донев посочи, че според него, когато президентът връчва мандата, трябва да бъде убеден, че ще бъде изпълнен така, че българските граждани да бъдат спокойни за своето бъдеще. 

Въпросът с мандатите не означава само през определен период от време те да бъдат връчени,

съответно да бъдат изпълнени или неизпълнени, да се върнат празни папки или съответно папка с предложение с име на министър-председател, номинация съответно на министри и структура на Министерския съвет. С връчването на мандата започва да тече обратното броене. Тези седем дни, в които този, който получава мандата, задължително трябва да представи състав, не е само отговорност на мандатоносителя, на този, който ще получи мандата, а и отговорност, която трябва да посочиш и да изпълниш и пред обществото. Когато президентът връчва мандат, той носи отговорност и пред българските избиратели, пред българските граждани“, каза Гълъб Донев. 

Преди определени дни имаше искане и желание от страна на политическите партии президентът

да не бърза с връчването на втория мандат, за да могат да се водят преговори. Сега изведнъж се казва, че президентът нарочно стопира връчването на втория мандат. Тоест виждаме, че във всеки един момент, във всяка една ситуация политическите партии намират виновник, коментира той.

Гълъб Донев определи като иновация в българския политически живот възможността за кабинет на ротационен принцип,

която беше анонсирана преди дни от Мария Габриел – кандидат за премиер на ГЕРБ -СДС и акад. Николай Денков, номиниран за същия пост от „Продължаваме промяната – Демократична България“. 

В Конституцията няма предвидена възможност за премиер-министри на ротация. Това означава,

че след всеки девет месеца министър-председателят съответно да подава оставка, което означава, че подава оставката и на Министерски съвет. Това отива в Народното събрание и там има процедура по избор на нов министър председател. Съответно с гласуване оставката може да не бъде приета. 

Наследството на служебния кабинет 

Българското правителство работи на пълни обороти и това се усеща от гражданите, каза Гълъб Донев в отговор на въпрос какво ще остави на своите наследници. Това, което успяхме да направим в енергийната сфера, ниските цени на природния газ, ниските цени на електроенергията, компенсациите, които получи бизнесът, гарантираното отопление и осветление за гражданите, изброи като постижения на служебното правителство Гълъб Донев. Ако си спомняте още миналата година уверих българските граждани, че те няма да бъдат на тъмно и на студено през зимата. Това се получи, България имаше една от най-ниските цени на природния газ, каза той. 

Разбира се, че винаги когато имаш криза, която се развива лавинообразно,

трябва да предвиждаш различни сценарии. Да, имаше различни изходи от тези сценарии. Това, което постигнахме най-вече, е спокойствието на българските граждани, спокойствието на българския бизнес, предвидимостта и сигурността за неговото съществуване. България стана регионален център, който гарантира сигурността на газовите доставки за всички страни от региона, за Централна, за Южна, за Източна Европа. 

Състоянието на финансите на държавата е стабилно, заяви още служебният премиер.

„Изпълняваме всъщност всички приети промени в законите, свързани с разходната част и приходната част на държавата. Миналата година през юли имаше актуализация на държавния бюджет, с която бяха намалени данъчните ставки, бяха увеличени редица социални плащания и разходи. Сега обаче тези увеличени разходи и намалени данъчни ставки са от началото на годината от първи януари. Това означава, че ние имаме по-голям разход и по-малък приход“, посочи той. 

Гълъб Донев припомни, че служебното правителство е удължило Закона за държавния бюджет за 2022 г.

Срокът изтича на 10 юни тази година и това, което направи служебното правителство, е да внесе проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 година. Този проект е внесен на 28 април. Досега е минал разглеждане в две комисии, каза премиерът. Той посочи, че служебният кабинет ще внесе следващата седмица Закон за изменение и допълнение на удължителния закон за бюджета и ще внесе проект на решение на Народното събрание по член 87 алинея 4 от Закона за публичните финанси, с което да се направят промени в сроковете за публичните разходи.

Това, което е важно да знаят българските граждани, българските пенсионери, че пенсиите за юни месец ще бъдат изплатени по план, увери Гълъб Донев. 

Това, което служебното правителство направи, е до 10.06.2023 г. да няма никакъв проблем с плащанията, тоест да върви плащането регулярно. След това зависи какво ще направят народните представители, отговорността е тяхна, заяви той. Според него може да се приеме внесен от служебното правителство законопроект за удължаване на бюджета за два – три месеца, докато бъде сформирано редовно правителство. То вече да внесе свой проект на бюджет в Народното събрание със свои политики, които да бъдат одобрени от мнозинството в парламента.

Усилията на служебното правителство по отношение на цените на хранителните продукти за българските граждани са довели до понижаването им, отбеляза още Гълъб Донев. 

„Мерките на правителството доведоха до понижение на цените,

защото още в самото начало, когато започнахме да говорим за проблема с цените на хранителните продукти от първа необходимост, за проблема с инфлацията, цените започнаха да падат. През август миналата година по ръст на инфлацията България беше на пето място в Европейския съюз. В момента сме на девето място. Инфлацията за април е 10,3 пункта, а прогнозата е, че за май ще бъде едноцифрено число“, каза премиерът. 

Не бих искал да навлизам в подробности и да коментирам реториката на един или друг представител на съдебната власт,

каза Гълъб Донев в коментар аз скандалите в прокуратурата. Според него както политиците, така и органите на съдебната власт трябва да дадат отговори на гражданите. Обществото има необходимост да знае истината, отбеляза той. За приетите от парламента промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се създава механизъм за разследване на главния прокурор, Гълъб Донев посочи, че служебното правителство е съгласувало текстовете с абсолютно всички отговорни институции, минали са през обществено обсъждане, съгласувани са с Европейската комисия, с Венецианската комисия, с Комитета на министрите към Съвета на Европа.  

Гълъб Донев потвърди, че с този закон ще бъде отворен пътят на страната ни към приемането в Шенген

Останаха две държави, които поставят условия за България - Нидерландия и Австрия. Нидерландия поставя въпроса за съдебната реформа, така че този законопроект и приемането му вече като закон са добра стъпка за членството на България в Шенгенското пространство. 

Имаме засилен мигрантски натиск с 40% повече за същия период на миналата година, каза премиерът.

В същото време има много по-малко задържани нелегални мигранти във вътрешността на страната. Тоест изводът е, че органите на реда, Министерството на вътрешните работи се справят с мигрантската ситуация в страната, отбеляза Гълъб Донев. Той допълни, че това се отчита от нашите европейски партньори, включително и от Австрия.

Коментари 32
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

32 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 7 минути

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 1 час

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 1 час

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 8 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 9 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 10 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 11 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 11 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 11 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

Там Путин загуби изборите

Там Путин загуби изборите

Свят Преди 12 часа

Даванков води с 44 процента, а Путин събира 7% от гласовете

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 13 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 13 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 14 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 14 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 14 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

<p>&ldquo;От Газа не трябва да остане нищо&quot;&nbsp;</p>

“От Газа не трябва да остане нищо": Съдбата на ултраортодоксалните евреи

Свят Преди 14 часа

Светската общност в Израел смята за несправедливо ултраортодоксалните, които съставляват 13% от населението, да нямат военни задължения в страната