7

П ожар горя в жилищна сграда в Бухово. Всички хора са били евакуирани, няма пострадали. 

Сега обаче близо 200 души остават на улицата, тъй като имуществото им е или изгоряло, или наводнено.

От Агенцията за социално подпомагане започват спешна процедура за отпускане на еднократна помощ от 375 лева на домакинство. Помощ предложиха и от Столичната община.

Инцидентът се случи в сряда. Пламъците обхванали около 450 кв.м. от площта на кооперацията. 

Като причина за пожара се смята ремонтът на покрива. Майсторите признали вината си в полицията. Образувано е досъдебно производство, посочва NOVA.

За Светла Герчева пожарът означава край на прехраната й като шивачка. "От моя апартамент няма нищо останало. Имаше стока на една фирма. Няма нищо от машините ми - без тях аз не мога да изкарам 5 лева. Какво да направя? Мога ли да направя нещо? Децата ми имат по едни цивилни дрехи на гърба си", каза Герчева.

Само три от всички апартаменти са застраховани.

Преди месец застраховка направила Виолетка Василева. Тя е човекът, който е говорил с майсторите. Те й се обадили, че са готови с ремонта на покрива час преди да пламне огънят. "Виждам пламъците и не мога да повярвам, всичко се случи за един миг. Детето ми казва, че иска вкъщи, а аз му отговарям - къща вече нямаме", каза Василева.

Това е третият голям пожар в този блок за последните 15 години. 

Екип на Дирекция "Социално подпомагане" - Оборище, начело с директора Иван Иванов, е бил на мястото на бедствието. Социалните работници помагат на хората да подадат заявления за отпускане на еднократна помощ в размер на 375 лв. АСП обработва експресно приетите заявления и ще изплати помощта на хората в близките дни. Помощта се отпуска за посрещане на първоначални, жизнено важни нужди. До момента са приети 31 молби от хора и семейства за отпускането й. 

Създадена е и нужната организация приемът на заявленията да продължи без прекъсване и през предстоящите три почивни дни.

"Хората ще бъдат настанени в общински жилища. Малко пострадалите също ще бъдат настанени, ще помогнем с транспорт", заяви Красимир Димитров - директор на "Аварийна помощ и превенция“ в Столичната община.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@