33

Б ългария остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна, толкова дълго, колкото е необходимо. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев на Пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в Националния дворец на културата.

Йенс Столтенберг участва в Парламентарната асамблея на НАТО в София

"НАТО остава гарант за сигурност и просперитета на България", посочи премиерът.

"НАТО беше цивилизационен избор, бе мотивация за поколения българи, имаше основна роля за утвърждаването на демократичните ценности, допринесе за развитието на мира и просперитета в държавата. Драстичното влошаване на нивата на сигурност доказа, че най-базовите ни права и свободи могат да бъдат поставени под сериозна заплаха", подчерта Главчев.

"Демократичните общества виждат в НАТО най-важната гаранция за тяхната свобода и просперитет и че процесът на разширяване и политиката на отворените врати, допринасят за укрепването на евроатлантическата зона за сигурност", заяви служебният министър-председател.

Главчев подчерта, че за България присъединяване към Алианса не бе просто външнополитическа цел.

"Членството на България в НАТО предложи на българските граждани най-солидните гаранции за сигурност, коментира Главчев. Драстичното влошаване на нивата на сигурност след началото на руската агресия срещу Украйна доказа, че нашите най-базови права и свободи могат да бъдат поставени под въпрос и под сериозна заплаха. НАТО остава неизменен гарант за нашата сигурност и просперитет", отбеляза българският премиер.

"Украйна се превърна в защитник на цяла Европа, както и на нашите споделени демократични ценности", заяви Главчев. Той припомни, че от 2022 г. Украйна защитава храбро своята свобода и суверенитет срещу руския агресор. Затова подкрепата на Украйна и възстановяването на суверенитета и териториалната цялост на страната са от съществено значение за траен мир в Европа, каза премиерът.

Той изтъкна, че наш колективен дълг е да продължим непоколебимата ни подкрепата за Украйна и нейния народ. Служебният министър-председател припомни, че чрез седем решения на Народното събрание България предостави широк набор от помощ – техническа, военна и хуманитарна, и за възстановяване.

"Няма друг регион в НАТО и в Европейския съюз (ЕС), който да е бил така засегнат от войната на Русия срещу Украйна, по толкова сериозен начин, както Черноморския регион", каза Главчев.

"Затова необходимостта от прилагане на стратегически подход към Черно море бе един от основните изводи от Втората черноморска конференция по сигурността в рамките на Международната кримска платформа, която се проведе в София през април тази година", отбеляза служебният премиер.

Той подчерта, че България последователно се застъпва за такъв подход към региона на Черно море, който да изпълни със съдържание оценката на стратегическото му значение. "Нуждаем се от присъствие на НАТО в региона, заяви Главчев. Той каза, че с войната срещу Украйна Русия се стреми да установи неоспоримо господство в Черно море, да разшири влиянието си в Западните Балкани, а все по-често и в региона на Южен Кавказ".

"В лицето на руската агресия срещу Украйна ние трябва да останем обединени и силно ангажирани в подкрепата ни за Украйна, както и да инвестираме много повече във възпиращи и отбранителни способности", заяви Димитър Главчев.

Той е убеден, че трябва да продължим да следваме този курс на високи амбиции особено на предстоящата Среща на Върха във Вашингтон, която ще приеме решения, които ще демонстрират незаменимата роля на НАТО като гарант на сигурността. "Очакваме конкретни резултати за осигуряване на стабилен и предвидим, дългосрочен механизъм за подпомагане на сигурността на Украйна, който е адекватно и дългосрочно финансово обезпечен", каза българският премиер. Той добави, че се очаква в обсъжданията на срещата да се обърне специално внимание на регионите на Черно море и Западните Балкани, предвид тяхното стратегическо значение за сигурността.

Според Димитър Главчев НАТО следва да продължи да изпраща ясно и силно възпиращо послание срещу всякакви агресивни действия срещу уязвими партньори от региона на Западните Балкани и широкия черноморски регион."Дезинформацията и хибридните заплахи все повече застрашават нашите демократични ценности, затова е наложително постоянното укрепване на нашата готовност на противопоставяне на тези нарастващи заплахи", смята служебният премиер.

Затова, според него, предложението за изграждане на Център за устойчивост на демокрацията в главната квартира на НАТО, лансирано преди пет години, придобива все по-голямо значение в контекста на постоянните хибридни атаки на авторитарните режими срещу нашите демократични системи.

При откриването на пленарното заседание пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, нейният президент Михал Шчерба посочи, че "Украйна ще бъде по-слаба, ако продължаваме да подкрепяме страната с половинчати мерки". 

"Мястото на Украйна е в НАТО, на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон трябва да кажем ясно, че членството на Украйна е тръгнала по необратим път", добави Михал Шчерба и отбеляза, че е време е да се създаде център за демократична устойчивост в централата на НАТО. 

"Въздушната отбрана на Украйна трябва да бъде основен приоритет, трябва да сме сигурни, че въздушното пространство на Украйна е защитено", каза още Шчерба.

"След повече от 800 дни от пълномащабното нападение на Русия в Украйна е лесно да се изгуби усещането за спешност, да се забрави какво е заложено на карта. Нашите приятели от Украйна обаче са с нас, за да ни го напомнят. Да ни напомнят, че всеки ден, всяка нощ, мъже, жени и деца в Украйна загиват, защото Русия води война", коментира той. По думите му украинците ни напомням, че "ние сме следващите в списъка на Путин", ако Русия спечели войната.

Според него трябва да бъде изградено ново ускорение на военната подкрепа за Украйна. "Украйна може да се защити, само ако може да нападне линиите на доставка на Русия и основните операции, които тя провежда. Време е да разберем тази истина и да дадем възможност на Украйна да изпълни това, което е необходимо", заяви Шчерба.

"Вижте как Русия поглежда и към нашите страни, как напада нашите демокрации, не с танкове, и въпреки това всеки ден ние сме изложени пред широки кампании за дезинформация, политическа корупция, десетки хиляди кибератаки, целенасочени убийства, действия на саботаж, терористични действия, палежи, експлозии и всичко това се случва на територията на НАТО", коментира Михал Шчерба. "Нека ускорим реакцията на тези неприемливи провокации на Путин, които са насочени към границите на НАТО", призова той.

"Русия не е сама, Путин си създаде клуб от автокрации, където неговите приятели диктатори в Минск, Пекин, Пхенян и Техеран организират ежедневно кампании с цел разединение на нашите народи и унищожаване на демокрациите", заяви Шчерба.

"Половината свят провежда избори, автократските режими виждат тези избори като цели за нападение, които да ни направят по-слаби", посочи той.

По думите му безопасността и сигурността днес не са свързани само с войните, но и с отстояване на нашите демокрации и институции.

"Трябва да постигнем поне 2% от Брутния вътрешен продукт за военни цели", заяви президентът на Парламентарната асамблея на НАТО. Трябва да покажем на Срещата на високо равнище във Вашингтон, че НАТО е подготвен за следващото поколение", добави Михал Шчерба.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 33
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

33 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 6 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 7 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

<p>&quot;Емоционалните белези ще се лекуват с години&quot;</p>

"Емоционалните белези ще се лекуват с години": Ужасът на войната в Израел

Свят Преди 11 часа

В Газа повече от един милион палестински деца са травмирани от широко разпространената смърт и разрушения

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Свят Преди 11 часа

Кампанията срещу тютюнопушенето на СЗО казва, че отглеждането на тютюн представлява сериозен риск за общественото здраве

<p>&quot;Тези рестрикции нарушават човешките им права&quot;</p>

Законни ли са "виртуалните процеси" срещу политически затворници в Никарагуа (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

"Тези рестрикции нарушават човешките им права"

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

България Преди 11 часа

От НАП категорично отхвърлиха обвиненията, отправени от Чакъров

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Свят Преди 11 часа

Експерт посочва, че гражданите са загубили доверието си в парламентарната институция

<p>Пластичен хирург посочи името на най-красивата жена</p>

Определиха Аня Тейлър Джой за най-красивата жена в света

Любопитно Преди 11 часа

Според хирург пропорциите ѝ са 94,66 процента близки до съвършенството

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Свят Преди 12 часа

През февруари 2020 г. съдебните заседатели в Манхатън го признаха за виновен по обвинения в изнасилване

Имение в Дубай, самолет, луксозни коли: Подаръците за сватбата на Амбани

Имение в Дубай, самолет, луксозни коли: Подаръците за сватбата на Амбани

Любопитно Преди 13 часа

Няколко дни след тържеството беше оповестен списък с екстравагантни подаръци, ето какви

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Свят Преди 13 часа

В сряда френските власти арестуваха 40-годишен руснак, за когото заявиха, че е замесен в заговор за дестабилизиране на Олимпиадата

Световни лидери призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Световни лидери призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Свят Преди 13 часа

Снощи вицепрезидентът на САЩ оказа натиск върху израелския министър-председател Бенямин Нетаняху

<p>Евакуирано е летище на френско-швейцарската граница, ето защо (СНИМКА)&nbsp;</p>

Евакуирано е летище на френско-швейцарската граница

Свят Преди 14 часа

Това съобщиха от EuroAirport Basel-Mulhouse

ЕС осигури средства за Украйна от печалбите върху запорираното имущество на РЦБ

ЕС осигури средства за Украйна от печалбите върху запорираното имущество на РЦБ

Свят Преди 14 часа

С въвеждането на санкциите ЕС наложи запор на имущество на банката

Доналд Тръмп може да се откаже от Джей Ди Ванс

Доналд Тръмп може да се откаже от Джей Ди Ванс

Свят Преди 14 часа

Повече подробности може да прочетете в следващите редове