9

П оредната смешна политическа атака - така главният прокурор Иван Гешев определи решението за намаляване на бюджета за съдебната власт. 

Йорданова внася предложение за освобождаване на Гешев "възможно най-скоро"

Той е изпратил писмо до

председателя на 47-ото Народно събрание Никола Минчев и до председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански.

В него Гешев изразява  отрицателно становище относно

направено предложение за изменение на проекта за държавен бюджет за 2022 г., след неговото приемане на първо четене от парламента.

Едва на 15.02.2022 г. прокуратурата е уведомена, че се предлага значително намаляване на бюджета на съдебната власт, се казва в писмото.

Главният прокурор Иван Гешев: Мафията и олигархията ме атакуват яростно

В писмото се посочва, че

с намаляването на бюджетните средства за ПРБ ще бъде нарушена конституционно гарантираната финансова независимост на съдебната власт, което неминуемо ще доведе до засягане на принципа за разделение на властите и върховенството на закона.

Как могат да отстранят Иван Гешев от поста му

Предвидената промяна - намаляване на бюджета на ПРБ

с още 20 млн. лв. от предложеното от Министерски съвет, т.е. с още 5,6%, по никакъв начин не е продиктувана от съображения, свързани с дейността на прокуратурата и поставя в риск осъществяването на дейността й.

На фона на драстичното увеличение на цените на всички услуги, доставки, материали и планираното увеличение на минимална работна заплата това ще доведе до невъзможност да бъде осигурено финансиране на разходите, пряко свързани с магистратската работа по досъдебните производства и разследването, сред тях на възнагражденията на вещите лица по възлаганите експертизи, на разходите за преводи по дела.

Гешев е дал обяснения пред прокурор по повод списъка с имена на Кирил Петков

Поради повишените изисквания за мрежова и информационна сигурност е необходимо предвиждане на по-високи разходи за доставка на нов хардуер, съобразно препоръките от одитния доклад на Информационно обслужване. Същевременно средствата за поддръжка на наличния хардуер, съобразно срока за експлоатация на всеки вид техника в ПРБ, също изисква по-високи разходи.

Предвиденото намаление на бюджета би представлявало недопустима намеса

от страна на законодателната власт в работата на прокуратурата чрез недостиг на средства за функционирането й. То създава сериозна опасност за върховенството на закона с оглед неминуемия опит за контрол над прокуратурата чрез поставянето на финансирането й под условие от нейното реформиране и преструктуриране.

Главният прокурор и премиерът обсъдиха съдебната реформа

В писмото си до Народното събрание главният прокурор посочва, че приветства осигуряването на необходимия финансов ресурс за развитието на Българската академия на науките, но това не бива да става чрез намаляване на бюджета на други органи, изпълняващи различни цели.  

Всеки закон за годишен държавен бюджет на страната, в който липсват средства за отделни конституционно установени държавни институции, може да бъде обявен за противоконституционен, тъй като парализира дейността на тези институции.

"Основателни са опасенията, които изразихме пред представители на Европейския парламент за това, че са на лице сериозни проблеми с върховенството на право в България и с правата на човека, за това, че има все повече случаи на нарушаване на закона от Министерство на вътрешните работи, налице е полицейски произвол и много други проблеми, които ни връщат към нива на престъпност преди приемането ни в ЕС", заяви още главният прокурор пред медиите. 

"Със закриването на специализираното правосъдие се преследват нелегитимни цели. Иначе няма обяснение защо при ефективността, която специализираната прокуратура показва, се иска тя да престане да съществува", заяви главният прокурор Иван Гешев пред Пленума на ВСС при обсъждането на изготвения от Прокурорската колегия анализ на Специализираната прокуратура.

"Бих искал да обясня на българските граждани, че сме внесли доклад в Народното събрание още миналата година за дейността на прокуратурата, но не се прояви никакъв интерес какви са резултатите от работата й. Главният прокурор не бе поканен за изслушване. Там ставаше ясно, че ефективността на прокуратурата е 95-96%", добави Иван Гешев.

Главният прокурор поясни, че докладът, който сега се предлага за приемане за сведение от Пленума на ВСС, обхваща целия период на съществуване на Апелативната специализирана и Специализираната прокуратури: "Документът е на сайта и всеки български гражданин може да се запознае с него. И ако политиците проявят интерес, ще разберат, че тази структура е ефективна и ефикасна, въпреки липсата на достатъчно кадри и недофинансирането. За целия период на съществуването си има едва 2% оправдателни присъди по дела с фактическа и правна сложност", посочи той.

Иван Гешев припомни, че благодарение на специализираното правосъдие бе преустановено наблюдението по направление организирана престъпност в хода на Механизма за сътрудничество и проверка. Благодарение на специализираните съд и прокуратура има множество дела по глава 1 от НК, включително и влезли в сила осъдителни присъди за тероризъм.

"И да се каже, че тези структури трябва да бъдат закрити, означава само едно – че това е политическо решение, което не съответства на статистиката и обективната действителност и не е в интерес на българските граждани", заключи главният прокурор.

Иван Гешев посочи, че от доклада за дейността на специализираните прокуратури се вижда, че е налице прогрес и по отношение на борбата с корупцията и той е оценен от европейските партньори и от Евроджъст.

Главният прокурор добави, че в българската история не се е случвало да се закрива цял един вид съд и то в рамките на едва 14-дневно съкратено обществено обсъждане. 

"Мисля, че на всички български граждани трябва да стане ясно какъв е интересът. Част от този интерес са замразени над 3 млрд. лева".

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 10 минути

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 10 минути

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 7 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 8 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 9 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 10 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 10 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 11 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 12 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 13 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 13 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 13 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 14 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък