41

„Темата за катастрофата, при която загина Милен Цветков, беше използвана от определени кръгове за поредната пропагандна кампания, според която смъртта на журналиста е заради работата му. Казват още, че повдигнатото обвинение нарочно е формулирано така, за да няма резултат… Каквото и да направи прокуратурата, тези кръгове ще се опитат да го опорочат”.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев в интервю за „Неделята на NOVA”.

Той поясни, че щом шофьорът на джипа, блъснал колата на Цветков, е с мярка „задържане под стража”, значи съдията е приел, че доказателствата по делото отговарят на повдигнатото обвинение.

Обвиненият в убийството на Милен Цветков остава в ареста

„В Наказателния кодекс е предвидено престъпление, извършено при евентуален умисъл – транспортно престъпление, причиняване на смърт при пътнотранспортно произшествие с евентуален умисъл. Предвидена е и хипотеза за причиняване на смърт по непредпазливост. Факт е, че хипотезата за извършване на подобно престъпление с евентуален умисъл е много рядка. Юристите обикновено се плъзгат по течението и възприемат по-лесното, а именно – квалификация по непредпазливост. Но какво, ако не евентуален умисъл, е да управляваш мощен джип след употреба в рамките на 24 часа на 4 вида упойващи вещества, три от които наркотични; да не спреш на червен светофар, да караш със скорост може би много над 100 км/ч? Евентуален умисъл означава две неща – да осъзнаваш обществено опасните последици, да допускаш, че те ще се случат и да имаш безразличие към тези последици”, обясни Иван Гешев.

Той е категоричен, че след като прокурорите са повдигнали обвинение и на майката на 22-годишния Кристиан Николов, са преценили, че има достатъчно доказателства срещу нея.

„Не съм запознат с подробностите по делото. Никой главен прокурор не следи в реално време всяко досъдебно производство. Има наблюдаващ прокурор, който поема отговорността. След като така е преценено, аз заставам зад колегите. А в житейски план смятам, че всеки може да разбере дали един родител може да прецени какъв живот води детето му”, посочи Гешев.

Той коментира и спецакцията, при която бяха задържани вероятните извършители на побоя над журналиста Слави Ангелов.

Чукове, палки и белезници намерени при обиските, свързани с побоя над Слави Ангелов 

„Към момента нямаме достатъчно доказателства, за да повдигнем обвинение и да кажем имена. Някои хора трябва да разберат, че времената са различни от тези в началото на 90-те и вече не вършат работа позиции в политически или други среди, или пък това, че майка им е много богата и е била секретарка на бизнесмен. Ако не разберат това, ще се сблъскат със закона”, каза главният прокурор.

Той говори и за мерките, които държавата взима срещу разпространението на новия коронавирус.

Гешев: Ние сме в ситуация на война

„Те бяха до голяма степен навременни, но не бе осъществен цялостен контрол върху спазването им. Над 90% от гражданите ги спазват. Има една малка част, която по принцип мрънка за всичко и трета група, която използва пандемията, за да извлече политически, икономически, репутационни ползи. И тук не са виновни българските граждани. Виновна е държавата, защото нейна работа е да приложи мерки и закони спрямо неспазващите правилата. Получава се едно клатушкане – две крачки напред, една назад, днес има маски, утре няма… Надявам се да не загубим войната срещу коронавируса заради българските политици. И не, те не са ми криви, изпитвам към тях това, което масово изпитват гражданите”, заяви Гешев.

Той е категоричен, че мерките срещу спекулата с цените по време на извънредното положение в България са възприети от почти всички прокуратури в Европа, както и от тази в САЩ.

„Това е факт, въпреки че контролът се представя като държавна репресия”, отчете главният прокурор.

Той коментира и системата за случайно разпределение на дела.

Гешев: Системата за разпределение на делата е пробита

„Тя беше въведена през 2015 г. като временно решение с политическата мотивация, че това е промяна и се изисква от Брюксел. Но за всички беше ясно, че това е временен вариант – система, въведена за няколко месеца, без обществена поръчка, под натиска на един бивш министър на правосъдието, който сега рязко е получил амнезия и казва, че няма нищо общо с казуса. Но всичко е видимо на сайта на ВСС. В протоколите, качени там, се вижда кой е опитал да отложи одита на тази система през 2017 г. с мотива, че не е нужно да се дават 5000-7000 лв. Въпросът е дали това е голяма сума на фона на огромните имуществени и неимуществени интереси”.

„Откровена лъжа е, че в хода на този одит, не е бил констатиран нито един случай на манипулация на дела. Това изобщо не е било предмет на този одит. Предмет на този одит е бил дали системата има уязвимости и именно той е установил един куп такива. Въпросът с разпределението на делата е въпрос на доверие в съдебната система. И ние не можем да го пренебрегнем, само защото ще имаме повече работа”, посочи главният прокурор.

Той коментира и проверката на приватизацията по време на прехода в България.

Гешев: Приватизацията беше криминална

„Политиците трябва да приведат законите в такъв вид, че да може да се търси наказателна отговорност. По-добре късно, отколкото никога. Ще направим всичко възможно, за да постигнем онова, което очакват гражданите – законност и справедливост. Дали ще успеем, предстои да видим”, заяви Гешев.

Главният прокурор говори и за обвиненията, повдигнати срещу Васил Божков,

като определи твърденията, че е изпратил обвинители да отвлекат бизнесмена, като „творческо изчерпване в средите, които бълват фалшиви новини срещу прокуратурата”.

Жената на Васил Божков остава в ареста

„С подобни твърдения навлизаме в сферата на съдебната психиатрия. Как си представяте следното: да изпратя двама тежко въоръжени ръководители на отдели във ВКП – на уважителна възраст, с граждански полет. Те да кацнат в Абу Даби, да направят опит да отвлекат Божков, полицаите там да има кажат, че понеже са прокурори, ще ги пуснат да си тръгнат. И двамата да се приберат у нас, пак тежко въоръжени с граждански полет. След това г-н Борисов да се притесни от това, което съм направил, да изпрати храни за Абу Даби, а те, за да компенсират, да ни върнат фурми. Как си представяте всичко това?”, попита Гешев.

„Решението за екстрадиция в много държави извън ЕС, където има трайни стандарти, е политическо решение. Имаме изключително добри отношения с арабските страни, но практиката ни показва, че при тях финансовите престъпления са с по-ниска степен на обществена опасност и нулите нямат значение”, поясни главният прокурор.

Той коментира и скандалния видеоклип, заснет в Съдебната палата,

с разголени жени, дете с пистолет и растение, наподобяващо марихуана.

Заснеха скандален клип в Съдебната палата

„Този въпрос е към човека, който управлява Съдебната палата – г-н Лозан Панов. Не приемам в сградата да се снима клип, който пропагандира употребата на наркотични вещества, да се показват деца с оръжие и дами, чието облекло е за други места”, заяви главният прокурор.

Той бе категоричен още, че бизнесът с вноса на боклук в България вече е приключил

след намесата на прокуратурата и екоминистерството.

„На този пазар се бяха наместили 1-2-3 основни играчи. Сигурен съм, че предстои повдигане на обвинения. От ТЕЦ „Бобов дол” са депозирали писмо в прокуратурата, в което заявяват, че се отказват от горенето на боклук. Искат промяна на комплексното разрешително, за да могат да горят само въглища и биомаса”, съобщи Гешев. 

„В рамките на мандата ми искам да опровергая това, което огромна част от българските граждани мислят – че законът се прилага в зависимост от личността на дееца”, завърши главният прокурор.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 41
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

41 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 4 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 6 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 9 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 9 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 10 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 10 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 10 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 10 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 10 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 10 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 11 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 11 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 11 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 12 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 12 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията