8

Е вропол, съвместно с българските власти, в акция срещу кабелното пиратство. Извършват се обиски в офисите на няколко кабелни оператори. 

Разследването е срещу укриването на абонати и нелегално разпространение на видеосъдържание.

ГДБОП и Жандармерия проверяват офисите на „Кабел САТ–Запад”в Благоевград, съобщава БГНЕС. В помещенията се извършват претърсвания и изземвания. Същата акация се проведе около час по-рано и в офисите на фирмата на оператора в Кюстендил.

По информация на NOVA

операцията протича съвместно с 4 окръжни прокуратури - в Бургас, Благоевград, Петрич и Кърджали.

В Бургас Жандармерия влезе в офиса на медийна група RN в 10:30 ч. Най-вероятно се проверява броят на абонатите и излъчваните телевизионни програми. В телефонен разговор собственикът на медийната група Георги Стоянов каза, че акцията има за цел да унищожи малките кабелни оператори.

По-късно през деня зам.-административния ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас Йовита Григорова заяви: „През 2018 г. в Районна прокуратура – Бургас са постъпили множество сигнали от физически лица и от представители на търговски дружества за това, че през мобилно приложение на две дружества на кабелна телевизия са били излъчвани множество чужди обекти на авторски и сродни права, множество телевизионни програми, без необходимото по закон съгласие на правопритежателя на това право, в случая – две национални телевизии”.

„Извършени са били множество проверовъчни действия от наблюдаващите прокурори при съдействието на сектор „Киберсигурност” при ГДБОП – София и в края на месец септември 2018 г. при Районна прокуратура – Бургас е

образувано досъдебно производство за извършено престъпление от общ характер против интелектуалната собственост”,

каза още Григорова, цитирана от Агенция „Фокус”.

Тя добави, че предвид продължаваната престъпна дейност и след надлежно разрешение от Районна прокуратура – Бургас, е пристъпено към действие за незабавно преустановяване на тази престъпна дейност и са извършени действия по претърсвания и изземвания в централен офис и абонатни станции за изземване на предмети, писмени документи и компютърни конфигурации, които имат значение за делото.

„Тези действия са извършени под наблюдението на прокурор от Районна прокуратура – Бургас, също така в присъствието на служители от „Киберсигурност” при ГДБОП, при логистичната подкрепа на Европол, НАП и Комисията за регулиране на съобщенията”, заяви Григорова.

Според нея случаят касае

драстично нарушение на авторските и сродните права от две национални телевизии.

„Налице са доказателства за причинени значителни финансови щети в размер на няколко милиона лева”, добави Йовита Григорова. По думите ѝ предстои назначаването на сложни експертизи, които ще установят конкретния размер на причинените щети.

„В такъв случай е възможно да се пристъпи към една по-тежка квалификация на извършеното престъпление, която предвижда наказание „лишаване от свобода” от 1 до 3 години и глоба. По случая е уведомена Върховна касационна прокуратура”, посочи Григорова и заяви, че ако бъдат разкрити доказателства за по-тежки престъпления, като например данъчни, ще има разследване по случая.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@