0

Л юбопитна статистика представи Националния статистически институт (НСИ). Според проучването 52.4% от жените и 47.6% от мъжете в България са променили поне веднъж населеното място, в което живеят. Основните причини за смяната на адреса се оказва встъпването в брак или съжителство, следвано от работа и по-добри условия за живот. По-високият жизнен стандарт е и основната причина, заради която българите напускат родината, сочи статистиката НСИ. 

Източник: НСИ

Данните показват съществени различия в зависимост от пола на хората, попаднали в изследването. Докато за 35.3% от жените встъпването в брак/съжителство е причина за промяната на местоживеенето, то за мъжете основен фактор за последната миграция е работата (27.6%). Търсене на по-добри условия за живот е довело до установяване в настоящото населено място за 19.1% от мъжете и 16.9% от жените. Образованието е причина за текущото местоживеене на 13.4% от мъжете и 13.6% от жените, мигрирали поне веднъж през живота си.

Източник: НСИ

В периода между две преброявания се наблюдава изменение на причината за преместване. Водеща вече е работата (22.9%), следвана от образованието (19.1%) и едва на трето място е встъпването в брак/съжителство (18.7%), сочат данните на НСИ. 

Източник: НСИ

Най-съществено е намалението на дела на жените, мигрирали за последен път през периода 2011 - 2021 г. заради встъпване в брак (23.5%). При мъжете също е регистрирано такова намаление до 12.7%. Увеличава се миграцията с цел образование за този период.

"В последните десетилетия с промяната и утвърждаването на свободното придвижване на хората все повече се увеличават както потоците на напускащите или завръщащите се в страната, така и на краткосрочните емигранти, туристи и пътуващи в чужбина лица", разкриват от НСИ.

Данните от изследването показват, че през последните десет години (2011 – 2021 г.) за повече от три месеца без прекъсване в чужбина са пребивавали 7.5% от лицата на възраст 15 - 74 години. От тях 37.0% са били извън България за период от три до шест месеца, 18.1% - от шест месеца до една година, а 44.9% - за повече от една година. Основна причина за престоя им извън страната независимо от срока на пребиваване е работата.

Източник: НСИ

Данните показват, че водещата причина, поради която лицата, били в чужбина, са се завърнали в страната, е приключване на работа (изтичане на договор) - за 20.1% от тях. Следват семейните причини за завръщане - присъединяване към семейство/родители/близки (18.1%) и други семейни причини, вкл. грижи за близки (17.0%).

Потенциални вътрешни мигранти

НСИ представя статистика и на миграциното поведение на българите. Разделени са в четири групи: 

  • с вече взето решение за миграция;
  • без решение за миграция - възнамеряват в близко бъдеще да се преселят, но още не са взели окончателно решение;
  • със слабо изразено решение за миграция - колебаят се дали да се изселят и още не са взели окончателно решение;
  • без желание за миграция.

Данните от изследването показват, че с вече взето решение за промяна на текущото си местоживеене в страната са 2.4% от лицата на възраст 15 - 74 години, а 2.9% възнамеряват да се преселят, но все още нямат окончателно решение. Със слабо изразено желание са 8.5%, а без желание за миграция - 86.2% от лицата в съответната възрастова група.

Тук са незначителни различията в намеренията за миграция вътре в страната по пол.

Източник: НСИ

През 2021 г. най-висок е делът на лицата с взето решение за миграция вътре в страната сред младите на възраст 15 - 19 години (7.1%) и 20 - 29 години (6.1%). С нарастването на възрастта делът на тази група потенциални мигранти намалява.

Подобни са данните и по отношение на втората група лица, които възнамеряват да се преселят, но все още нямат окончателно решение. По-големи са дяловете на тези, които са със слабо изразено решение за миграция. Най-голям е делът им във възрастовата група 20 - 29 години (14.0%), който с нарастване на възрастта намалява до 2.5%.

Оказва се, че при анализ на данните, най-често желание за миграция в страната заявяват хората, самоопределили се в турска етническа група, цели 88.1%.

Данните показват още, че нискообразованите хора по-рядко имат желание да се местят. Сред българите с начално и по-ниско образование 92.5% нямат желание за миграция, докато сред тези с висше образование делът е с 10.4 процентни пункта по-малък.

Повече от две трети от хората, които вече са взели своето решение за преселване в друго населено място в страната ще реализират своите намерения до две години. През следващите три-четири години възнамеряват да мигрират 16.2%, 7.2% - в по-далечно бъдеще, а 9.0% още не са решили точно кога, става още ясно от публикуваните данни на НСИ.

Основните причини за намеренията за миграция вътре в страната на лицата с вече взето решение са работа (27.2%) и по-добри условия на живот (24.1%). Осигуряване на по-високи доходи е посочено от 14.7% от лицата на възраст 15 - 74 години, решили да се преселят, а образованието е водещо за 13.1%.

Потенциални емигранти в чужбина 

НСИ представя и проучване за нагласите на българите да напуснат страната. Според данните от проведеното изследване през 2021 г. за 11.9% от хората на възраст 15 - 74 години е много или донякъде вероятно да се преселят да живеят в чужбина. 

През 2011 г. се увеличава делът на потенциалните преселници както сред мъжете (от 7.7% на 12.9%), така и сред жените (от 6.2% на 10.9%).

Потенциални трудови мигранти са 3.3% от лицата, като преобладават мъжете (3.8%). В сравнение с 2011 г. тази група намалява и за двата пола. Много или донякъде вероятно да отидат в чужбина да работят/учат за няколко месеца, но не повече от една година, се отнася за 4.7% от населението на възраст 15 - 74 навършени години.

През 2021 г. се увеличава делът на българите, които биха заминали в чужбина като туристи. За мъжете увеличението е от 15.1% през 2011 г. до 20.2% от текущото изследване, а за жените - от 17.0 до 20.4%.

Намалява делът на непътуващите хора - от 66.8% за мъжете и 70.4% за жените през 2011 г. до 58.1% за мъжете и 61.6% за жените през 2021 година.

Източник: НСИ

Готовност да пътуват в чужбина са заявили младите българи. Почти сходен е този дял за хората във възрастовите групи 15 - 19 години и 30 - 39 години. С нарастването на възрастта се увеличава групата на тези, които може и да имат някакви намерения за пътуване в чужбина, но според тях има малка или няма вероятност те да се осъществят през следващите няколко години, като за възраст 70 - 74 години относителният дял е 81.0%.

Потенциалните преселници са най-много във възрастовата група 20 - 29 години (23.4%), следвани от хората на възраст 15 - 19 години (21.3%). Немалък е и делът им сред българите на възраст 30 - 39 години (17.3%). Делът на трудовите мигранти също намалява с нарастването на възрастта от 8.3% сред най-младите до 0.9% сред лицата на възраст 70 - 74 години.

Най-голям е делът на туристите във възрастовата група 40 - 49 години - 24.0%, а най-малък - сред лицата на възраст 15 - 19 години и 70 - 74 години.

Нагласата за пътуване в чужбина е свързана и със степента на образование на българите, става ясно от изнесените данни. 

За високообразованите е значително по-вероятно през следващите няколко години да пътуват като туристи - 33.6% сред лицата с висше образование и 17.4% от тези със средно. По-голям е и делът им като потенциални преселници в сравнение с нискообразованите лица на възраст 15 - 74 години. Относителният дял на трудовите емигранти е най-голям сред хората с начално и по-ниско образование (4.5%), а на краткосрочните - сред лицата с основно образование (5.9%), категорични са от НСИ.

Източник: НСИ

Оказва се, че водещата причина за това българите да заминават в чужбина е икономическият фактор. Повече от половината от тях (57.5%) отговарят, че основната причина за заминаването им е да живеят и работят в условията на по-висок жизнен стандарт. Да получавам по-високи доходи (да спестя пари) е причината за 21.9% от лицата, а за 4.7% - да се реализират професионално. Категорични в решението си, че не желаят да живеят повече в България, са 3.2% от потенциалните преселници на възраст 15 - 74 години в страната.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Така Русия отговори на заплахата от САЩ

Така Русия отговори на заплахата от САЩ

Свят Преди 10 часа

Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че този ход е част от по-широкообхватното укрепване на руската отбрана

Румъния удължи задържането на инфлуенсъра Андрю Тейт

Румъния удължи задържането на инфлуенсъра Андрю Тейт

Свят Преди 11 часа

Според румънската правна система, предварителното задържане може да бъде удължено до максимум 180 дни

<p>Възстановяването на Украйна ще струва 411 млрд. долара</p>

Световната банка: Възстановяването на Украйна ще струва 411 млрд. долара

Свят Преди 12 часа

Оценката е направена съвместно с украинското правителство, Европейската комисия и ООН

Рециклирате ли? 3 факта, за които вероятно не знаете

Рециклирате ли? 3 факта, за които вероятно не знаете

Любопитно Преди 13 часа

Ето някои доста интригуващи факти, за които навярно не сте и подозирали досега

Сергей Лавров

Лавров доставката на боеприпаси с обеднен уран за Украйна: Това е "стъпка към сериозна ескалация"

Свят Преди 13 часа

Русия ще вземе предвид доставките на боеприпаси с обеднен уран при планирането на по-нататъшните си действия

Снимката е илюстративна

Огромна коронарнa дупкa се образува на Слънцето

Любопитно Преди 14 часа

На 24 март е възможно да се образува слаба геомагнитни бури от клас G1, което да образува и полярни сияния

Русия: САЩ "ще се набият" на руските мерки в Черно море

Русия: САЩ "ще се набият" на руските мерки в Черно море

Свят Преди 14 часа

Рябков: Предупреждаваме ги да не се опитват да ни лазят по нервите, да не изпитват нашето търпение

Замъкът Хуска е портал към ада

Това ли е порталът към ада: Зловещият замък Хуска

Любопитно Преди 15 часа

Черни магии и отвари за безсмъртие са приготвяни зад стените му

Снимката е илюстративна

Учени: Този ензим вероятно е отговорен за депресията при някои хора

Любопитно Преди 15 часа

Около 280 милиона души страдат от депресия по света

<p>С два забити ножа в главата: Откриха мъртва жена, синът&nbsp;ѝ е задържан</p>

В София е убита жена, синът ѝ е задържан от полицията

България Преди 16 часа

69-годишната жена е намерена мъртва в жилището си в кв. "Христо Ботев" в столицата

<p>Задържаха мъж, откраднал 3880 лв. от църковния магазин в &quot;Св. Александър Невски&quot;</p>

Задържаха мъж, откраднал 3880 лв. от църковния магазин в катедралата "Св. Александър Невски"

България Преди 16 часа

Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като мъжът е осъждан на „лишаване от свобода“ за идентични престъпления

<p>За първи път откриха &quot;призрачни частици&quot;</p>

"Призрачни частици": Учените най-накрая откриха неутрино в колайдера на частици

Любопитно Преди 16 часа

Изследователите казват, че тази работа представлява първото пряко наблюдение на неутрино в колайдера

"Блумбърг": Си застана до Путин срещу САЩ, но не се обвърза с големи газови сделки

"Блумбърг": Си застана до Путин срещу САЩ, но не се обвърза с големи газови сделки

Свят Преди 16 часа

Си използва визитата си в Москва, за да застане до Русия в противопоставянето ѝ на САЩ, но същевременно показа очевидни колебания да се обвърже с Кремъл за рязко увеличаване на газовите доставки, пише "Блумбърг"

.

Будика: Древната бунтовничка, управлявала с твърда ръка

Любопитно Преди 16 часа

Будика ражда две дъщери, чиито имена са неизвестни, и остава при Прасутага до смъртта му от болест

Снимката е илюстративна

Русия: Така НАТО прикрива свои военни бази в Украйна

Свят Преди 16 часа

"Създаването на военни биологични лаборатории е позволило на САЩ да действат в заобикаляне на всички международни споразумения"

Гуинет Полтроу

Съдят Гуинет Полтроу в съда за сблъсъка със ски през 2016 г.

Любопитно Преди 17 часа

Полтроу подава насрещен иск срещу Сандерсън, пенсиониран оптометрист, като твърди, че той се е блъснал в нея със ски